Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010 14:00

Οικολογική Συμπολιτεία: Η Πελοπόννησος πρέπει να βγει από το τέλμα

Γράφτηκε από την

Συνέντευξη Τύπου έδωσε την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στη Σπάρτη η Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά, που συμμετέχει στις περιφερειακές εκλογές για την Πελοπόννησο με υποψήφιο περιφερειάρχη το Λάμπρο Μπούκλη και στήριξη από τους Οικολόγους Πράσινους. Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο Μιχάλης Αναστασιάδης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας και εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων.

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, αφού αναφέρθηκε στις Λακωνικές του ρίζες, από τη μητέρα του Παναγιώτα Λύρα, που μεγάλωσε στους Μολάους, τόνισε ότι η υποψηφιότητά του σηματοδοτεί το ιδιαίτερο πολιτικό βάρος που δίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι σε περιφέρειες όπως η Πελοπόννησος που ήταν μέχρι τώρα στο περιθώριο και σήμερα μπορούν να γίνουν το κλειδί για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

«Οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν ούτε την κατάχρηση της υπομονής τους ούτε τη χειραγώγηση της οργής τους. Είναι ανεπίτρεπτο, το πολιτικό σύστημα να χρεώνει στην αυτοδιοίκηση το λογαριασμό για τη χρεοκοπία του.

Δήμοι και περιφέρειες έχουν να παίξουν κομβικό ρόλο στην υπεράσπιση συλλογικών αγαθών όπως ο σιδηρόδρομος ή ακόμη και η πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία τους. Το κύριο όμως είναι η οικοδόμηση βιώσιμων τοπικών απαντήσεων απέναντι στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.

Απέναντι στις συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έχουν καταστρέψει την κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική ισορροπία σε δεκάδες χώρες μέχρι τώρα, εμείς θεωρούμε απαραίτητο να επενδύσουμε στην ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Νομοσχέδια όπως αυτό για τον ΟΣΕ και το «φαστ τρακ» δείχνουν ότι η κυβέρνηση κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που απαιτούν οι περιστάσεις. Αντί να φλερτάρουμε με τις επενδύσεις που δεν είναι επιθυμητές στην υπόλοιπη Ευρώπη, χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στη βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου, την απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη και την αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών. Ο τουρισμός πρέπει να προσανατολιστεί σε ήπιες κατευθύνσεις, με επισκέπτες όλο το χρόνο, προσαρμογή στους διαθέσιμους φυσικούς πόρους και το τοπίο, και σύνδεση με τους υπόλοιπους τομείς της τοπικής οικονομίας. Στην ανανεώσιμη ενέργεια επιλέγουμε το μοντέλο της Δανίας και της Γερμανίας, που συνδέεται άμεσα με τις τοπικές κοινωνίες και στηρίζεται κυρίως σε εταιρίες λαϊκής βάσης μικροεπενδυτών και σε δημοτικές επιχειρήσεις, παρά σε μεγάλες εταιρείες όπως συμβαίνει στην Ισπανία και προωθείται και εδώ.

Απευθυνόμαστε στους πολίτες που βλέπουν ότι το πολιτικό σύστημα έχει χρεοκοπήσει και αντιμετωπίζουν την Πελοπόννησο ως χώρο για εφαρμογή νέων προτάσεων και όχι ως απλό πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ νομών σε μια περιφέρεια που θα συνεχίσει να φθίνει.

Δική μας δέσμευση είναι ότι θα μείνουμε μακριά από τους ανταγωνισμούς αυτούς και θα επιδιώξουμε να συνδέσουμε τα τοπικά προβλήματα κάθε περιοχής με μια συνολικότερη πρόταση διεξόδου και με ένα Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, που θα συνδέει την ευημερία περισσότερο με τα συλλογικά αγαθά και με μια ποιότητα ζωής για όλους, και πολύ λιγότερο με την αγοραστική δύναμη.»

Ο Μιχάλης Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και στο όραμα που μπορεί να διαμορφωθεί για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου και της Λακωνίας.

«Το πρώτο ζητούμενο για την νέα Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, από την πρώτη κιόλας στιγμή της ύπαρξής της, θα είναι να οργανώσει τις υπηρεσίες και τις αρμοδιότητές της σωστά, έτσι ώστε να αποτελέσει έναν πόλο συμβολής στη λύση των προβλημάτων, έναν πολλαπλασιαστή λύσεων αντί δυσκολιών.

Το βασικό ζητούμενο όμως είναι αν υπάρχει εκείνο το μακροπρόθεσμο όραμα που να οδηγεί την Πελοπόννησο και τη Λακωνία μακριά από την τελευταία θέση που κατέχει μεταξύ των περιφερειών σε δείκτες ανάπτυξης. Η πράσινη λογική δίνει ένα σαφές όραμα. Η Λακωνία αλλά και η Πελοπόννησος γενικά είναι προικισμένες με πλούσια ιστορία και φυσικό πλούτο, και αποτελούν τόπους γνωστούς γι’ αυτούς τους λόγους στα πέρατα του κόσμου. Ειδικά η Λακωνία, πέρα από την ιστορία της είναι και ένα καταφύγιο ενδημικών φυτών (που δεν υπάρχουν αλλού στον κόσμο).

Θα μπορούσε η Πελοπόννησος να βάλει στόχο να γίνει η πρώτη Περιφέρεια του ανεπτυγμένου κόσμου με μηδενικό Οικολογικό Αποτύπωμα, με μηδενική δηλαδή αρνητική επιρροή σε άλλες περιοχές της γης. Αυτό σημαίνει να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ανακύκλωση, να προστατευθεί η φύση, να δοθεί έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές Natura και στα Οικολογικά Πάρκα. Σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιφέρειας, μπορούν να αναπτυχθούν σχετικές τεχνολογίες αλλά και γενικά τεχνολογίες που να μειώνουν το «τεχνολογικό κενό» της περιφέρειας και να παράγουν δουλειές και θέσεις εργασίας.

Αυτή τη λογική και αυτές τις ιδέες ελπίζουμε να προωθήσουμε με τη διεκδίκηση της παρουσίας μας στο περιφερειακό συμβούλιο. Απευθυνόμαστε σε όσους βλέπουν το μέλλον ως κάτι πιο μακρινό από την αμέσως επόμενη μέρα, όσους καταλαβαίνουν ότι το μέλλον των παιδιών μας θεμελιώνεται σήμερα».

 

Από το γραφείο Τύπου του συνδυασμού

 

Δήλωση εν όψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών 2010 του επικεφαλής της "Οικολογικής Συμπολιτείας Μοριά", υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Λάμπρου Μπούκλη.

 

Πολυμέσα