Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010 17:07

Συνάντηση Γιάν. Παρασκευόπουλου με τον Γιάν. Γιαννόπουλο για τις ορεινές περιοχές της Αρκαδίας

Γράφτηκε από την

Συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο Γορτυνίας, κ. Γιάννη Γιαννόπουλο είχε χθες το απόγευμα ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας με την Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά.
Η συνάντηση με τον κ. Γιαννόπουλο, επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού της «Παγγορτυνιακής Συμμαχίας Πολιτών» που υποστηρίζεται και από τους Οικολόγους Πράσινους, έγινε συμβολικά στο Δρακοβούνι της Γορτυνίας, υπογραμμίζοντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Οικολογικής Συμπολιτείας για τις ορεινές περιοχές, που τις θεωρεί βασικό κλειδί για μια πράσινη διέξοδο από την κρίση.
Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση, παρουσία και των κατοίκων του χωριού, ο Γιάννης  Παρασκευόπουλος τόνισε: 
«Οι ορεινές περιοχές, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της Αρκαδίας, είναι ο μεγάλος αναξιοποίητος πλούτος της χώρας μας. Αποτελεί πραγματικό έγκλημα που η πολιτεία τις άφησε μέχρι τώρα να ερημώνουν και θα πρόκειται για ακόμη μεγαλύτερο έγκλημα αν αφήσουμε την πορεία αυτή να συνεχιστεί.
Η βιώσιμη αναζωογόνηση της υπαίθρου οφείλει να είναι από τους βασικούς άξονες της προσπάθειας να επενδύσουμε στη διέξοδο από την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση. Διάσπαρτες θετικές προσπάθειες των τελευταίων κυρίως χρόνων πρέπει να ενισχυθούν ενόψει της κρίσης, ενώ η αυτοδιοίκηση έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στο σχεδιασμό και την προβολή τους. Υπάρχει πλούσια εμπειρία από επιτυχημένες προσπάθειες σε ορεινές περιφέρειες χωρών όπως η Ιταλία ή η Αυστρία, εμπειρία που αξίζει να προσαρμοστεί και στις ιδιαιτέρες ανάγκες της Πελοποννήσου. Αδελφοποιήσεις με δήμους τέτοιων περιοχών, μπορούν να προσφέρουν πολλά στη μεταφορά καλών πρακτικών.
Θέμα προτεραιότητας θα πρέπει να είναι ο τερματισμός της συγκοινωνιακής απομόνωσης των χωριών. Μια πρόταση που αξίζει να διερευνηθεί άμεσα, είναι η κάλυψη κάθε οικισμού με τρία τουλάχιστον δρομολόγια την ημέρα, από και προς την έδρα του δήμου του. Το θεσμικό πλαίσιο των δρομολογίων για τη μεταφορά των μαθητών, θα πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να καλύπτουν και τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των χωριών.
Σημαντική είναι επίσης η απευθείας δικτύωση των αγροτικών παραγωγών με τους καταναλωτές των γειτονικών πόλεων. Έτσι οι αγρότες θα έχουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους, ενώ οι καταναλωτές θα εξασφαλίζουν  φθηνότερα τρόφιμα και θα είναι ευκολότερο να ξέρουν και τι τρώνε, 
Η Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά θεωρεί σημαντικό, τέτοιες προτάσεις να ακούγονται και στο περιφερειακό συμβούλιο που θα εκλεγεί στις 7 και στις 14 Νοεμβρίου. Γι’ αυτό ζητάμε από τους πολίτες να μας στείλουν με την ψήφο τους στο νέο περιφερειακό συμβούλιο, ώστε οι οικολογικές προτάσεις να έχουν ισχυρή φωνή και παρουσία».

Από το Γραφείο Τύπου του Γιάν. Παρασκευόπουλου




NEWSLETTER