Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2010 22:11

"Κούρασε ο Δράκος" - "Πράσινους" ψαρεύει ο Τατούλης

Γράφτηκε από την

Η αποχή θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς μάλιστα σε 6 δήμους δεν υπάρχει επαναληπτική εκλογή. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης το γεγονός ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, πολλοί υποψήφιοι βρίσκονται εκτός μάχης καθώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εκλεγούν.
Στα στοιχεία αυτά έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των επιτελείων των δυο μονομάχων, που κάνουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα. Από την πλευρά του νικητή στον πρώτο γύρο, Πέτρου Τατούλη, εκτιμάται ότι ο αντίπαλος έπιασε "ταβάνι" και δεν έχει περιθώρια ανόδου. Στο στρατόπεδο του Δ. Δράκου εκτιμούν ότι μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν μέρος της "αντιμνημονιακής" ρητορικής του Αντ. Σαμαρά, που προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από τους σχηματισμούς της Αριστεράς. Η πιθανή ενεργοποίηση δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, που έμειναν ουσιαστικά θεατές στον πρώτο γύρο και δεν στήριξαν τον κ. Τατούλη, καθώς και η προσωπική προσπάθεια του Αντ. Σαμαρά να "κλείσει τρύπες" σε Κορινθία και Αργολίδα, θα παίξουν το δικό τους ρόλο στην τελική έκβαση.
Από την ανάλυση των στοιχείων του πρώτου γύρου προκύπτει ότι η αποχή ήταν περίπου 5% μεγαλύτερη από τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 40.000 ψηφοφόρους. Στον δεύτερο γύρο θα είναι φυσιολογικά μεγαλύτερη, καθώς ορισμένοι δήμοι έκλεισαν από την πρώτη Κυριακή και το ενδιαφέρον θα είναι σημαντικά μικρότερο - ενώ σε αυτό πρέπει να προστεθεί και το ποσοστό αποχής των ψηφοφόρων συνδυασμών οι οποίοι αποκλείστηκαν από τη συνέχεια. Το ποιον θα πλήξει περισσότερο η αποχή δεν μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς, όμως το βέβαιο είναι πως η Νέα Δημοκρατία θα δυσκολευτεί να μετακινήσει ετεροδημότες προς την Καλαμάτα -όπου συγκέντρωσε ουσιαστικά και το μεγαλύτερο ποσοστό- αλλά και προς μεγάλες περιοχές της Λακωνίας όπου παραδοσιακά κυριαρχεί (Δήμος Μονεμβασιάς, Αν. Μάνη).
Στον αντίποδα, η αποχή του πρώτου γύρου έπληξε κυρίως τον Πέτρο Τατούλη καθώς όλες οι μετρήσεις κατέγραφαν χαμηλότατη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ, και το ερώτημα είναι κατά πόσον μπορεί να αλλάξει αυτό το κλίμα στον δεύτερο γύρο.
Σημαντικό ρόλο, όπως προαναφέρθηκε, θα παίξει και η στάση την οποία θα τηρήσουν όλοι εκείνοι οι υποψήφιοι Τατούλη - Δράκου που αποκλείστηκαν από τη συνέχεια καθώς είναι πίσω από τις εκλόγιμες θέσεις, σε κάθε περίπτωση τελικού αποτελέσματος. Αποτελούν περισσότερο από το 60% των υποψηφίων και, όπως είναι φυσιολογικό, φέρνουν στον συνδυασμό που συμμετέχουν έναν σημαντικό αριθμό προσωπικών ψηφοφόρων και μετακινούν ετεροδημότες. Πώς θα συμπεριφερθούν στο δεύτερο γύρο δεν μπορεί να το προβλέψει κάποιος, καθώς πίσω από τα αποτελέσματα πολλοί "διαβάζουν" καθοδηγημένη σταυροδοσία μηχανισμών, συμμαχίες υποψηφίων και άλλα φαινόμενα που τους καθιστούν… εχθρούς των συνδυασμών που συμμετείχαν.
Αναμφίβολα όμως τον σημαντικότερο ρόλο θα τον παίξει η στάση των ψηφοφόρων που προτίμησαν τους συνδυασμούς στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, είτε από πεποίθηση είτε για να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, τόσο για την πολιτική της όσο και για την επιλογή προσώπων. Ο Αντ. Σαμαράς προσπαθεί με επικοινωνιακά ανοίγματα να καρπωθεί αυτή τη δυσφορία, αλλά δημοσίως είναι βέβαιο ότι θα εισπράξει άρνηση, ενώ στη βάση της πολιτικής είναι πρακτικά αδύνατον να πείσει αυτούς τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το Δημ. Δράκο - ιδιαίτερα σε περιοχές όπου είναι γνωστή η πολιτική του διαδρομή και συμπεριφορά.
Ηδη η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει καλέσει τους ψηφοφόρους της να ρίξουν και πάλι "το ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο" στην κάλπη. Η "Αγωνιστική Συνεργασία" αποφασίζει αύριο, αλλά αποκλείεται να επιλέξει τη στήριξη σε κάποιον από τους δύο μονομάχους, όπως επίσης και η "Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση". Η "Οικολογική Συμπολιτεία" θα αποφασίσει μετά τις απαντήσεις που θα δώσουν οι υποψήφιοι σε ερωτηματολόγιο που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, ενώ δεν άνοιξε ακόμη τα χαρτιά της η "Δημοκρατική Οικολογική Συνεργασία", της οποίας ο πολιτικός φορέας (Δημοκρατική Αριστερά) φλέρταρε με την ιδέα της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο Τατούλη.
"Μητέρα των μαχών" για τον Αντώνη Σαμαρά η Πελοπόννησος, και τις επόμενες ημέρες κατεβαίνει για πέμπτη φορά προκειμένου να στηρίξει το Δημ. Δράκο σε περιοχές όπου αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα (Αργολίδα, Κορινθία), ενώ είναι βέβαιο πως θα ξεδιπλώσει μια ακόμη προσπάθεια στη Μεσσηνία όπου θα φτάσει το Σάββατο για να ψηφίσει στην Πύλο. Το "γαλάζιο κάστρο" στον πρώτο γύρο αποδείχθηκε ότι μπορεί να χαθεί. Ηδη ο κ. Σαμαράς μετράει μια πρώτη πολιτική ήττα από την αδυναμία του εκλεκτού του Δημ. Δράκου να συσπειρώσει τις δυνάμεις της ΝΔ και να αποτρέψει διαρροές, γεγονός που τον έφερε στη δεύτερη θέση.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια συσπειρώσεων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ γύρω από τον κ. Τατούλη -καθώς οι υποψήφιοι που προέρχονται από αυτό βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις- αλλά και κίνδυνοι απωλειών από τους ψηφοφόρους που προέρχονταν από άλλους χώρους.
Είναι, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, φανερό ότι ο δεύτερος γύρος παρουσιάζει σημαντικές ιδιαιτερότητες και το αποτέλεσμα μπορεί να κριθεί σε πράγματα τα οποία κάποιοι θεωρούν λεπτομέρειες, αλλά στις εκλογές της αυτοδιοίκησης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.