Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2012 07:56

Επίθεση Νίκα σε Τατούλη για τη λειτουργία χωματερών

Γράφτηκε από την
Επίθεση Νίκα σε Τατούλη για τη λειτουργία χωματερών

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ως προς την προθεσμία λειτουργίας των χωματερών, έχει ύφος ανακοίνωσης «κρατικού οργάνου και όχι αυτοδιοικητικού φορέα» δήλωσε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας -και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της ΠΕΔ.
«Αντί να προσεγγίζει το θέμα αυτοδιοικητικά, καταδικάζει την αυτοδιοίκηση κι αυτό δεν το κατανοούμε», συνέχισε ο δήμαρχος αναρωτώμενος πώς είναι δυνατόν να φταίνε αποκλειστικά οι ΟΤΑ για την διαχρονικά ανεξέλεγκτη κατάσταση με τα σκουπίδια.
Πρόσθεσε δε ότι η ΠΕΔ -στη συνεδρίασή της, προχθές το βράδυ, στην Τρίπολη- επαναβεβαίωσε την απόφασή της να μην δεχθούν οι δήμοι να πληρώσουν τυχόν πρόστιμα που θα τους επιβληθούν.
«Τελικά "φάγαμε" 5 χρόνια για επιστρέψουμε στη "λύση" Αγγελόπουλου και μάλιστα μισή, αφού σήμερα δεν υπάρχει πρόταση διαχείρισης των δεμάτων, όπως υπήρχε τότε» συνέχισε ο Π. Νίκας, τονίζοντας παράλληλα:
«Ποιος φταίει, αν όχι η πολιτεία, που απαξιώθηκε η χωροθέτηση στο Παλιοροβούνι, έχοντας δαπανηθεί στο μεταξύ σημαντικά ποσά για μελέτες; Ή θα πρέπει μήπως να ξεχάσουμε και τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το Βαλτί, επιλογή που κι αυτή ακυρώθηκε λόγου του πολιτικού κόστους;».
Ο Π. Νίκας επανέλαβε ότι υπεύθυνοι για την κατάσταση είναι οι φορείς της πολιτείας, ιδιαίτερα τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι κανείς δεν αντιλέγει για την ανάγκη να κλείσουν οι ΧΑΔΑ -κάτι που δεν μπορεί να γίνει τώρα ωστόσο, είπε, καθώς αυτή τη χρονική στιγμή δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση.
Πάντως, ο δήμαρχος ζήτησε να αναμένουν οι αυτοδιοικητικοί φορείς την θέση της κυβέρνησης στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θέση η οποία -όπως είπε- θα γνωστοποιηθεί μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην πρόσφατη ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για «ανεύθυνη συμπεριφορά  κάποιων δημοτικών αρχών που ζητούν από την Περιφέρεια να δώσει παράταση στη λειτουργία της  ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων ΧΑΔΑ μετά από τις 30 Ιουνίου 2012».
Με την ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι η παύση λειτουργιάς των ΧΑΔΑ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 αποτελεί ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, σε εφαρμογή της καταδικαστικής για τη χώρα μας απόφαση του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων:
«Οποιαδήποτε παράταση θα μπορούσε να δοθεί μόνο μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι με απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως ψευδώς διαδίδεται», παρατηρεί η ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:
«Η παύση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που οι εκπρόσωποι των δήμων ψήφισαν το 2010, βασίζεται στην εγκατάσταση 12 δεματοποιητών τους οποίους έχει ήδη προμηθευτεί η Περιφέρεια. Η υποχρέωση των δήμων, του ΦοΔΣΑ, και της ΠΕΔ είναι -παρά τη βαρύτατη αμέλεια που έχουν δείξει μέχρι σήμερα- αντί να καλλιεργούν ψευδείς προσδοκίες στους πολίτες, να μεριμνήσουν, ως οφείλουν από τη νομοθεσία και τον ΠΕΣΔΑ, για τη χωροθέτηση και την άμεση εγκατάσταση όλων των δεματοποιητών ώστε να διαφυλάξουν τους δημότες τους από τα βαρύτατα επαπειλούμενα πρόστιμα».
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER