Σάββατο, 07 Ιουλίου 2012 11:14

"Γέφυρες" Τατούλη προς Νέα Δημοκρατία - Ο μόνος τρόπος να διασωθεί πολιτικά

Γράφτηκε από την
"Γέφυρες" Τατούλη προς Νέα Δημοκρατία - Ο μόνος τρόπος να διασωθεί πολιτικά

Τα πάνω κάτω έφεραν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι πρόσφατες εκλογές και το τοπίο δεν θυμίζει σε τίποτε αυτό των εκλογών του 2010. Είναι επίσης πολύ διαφορετικό από αυτό που υπήρχε πριν από λίγους μήνες, καθώς σημαίνοντα πρόσωπα του Περιφερειακού Συμβουλίου ενεπλάκησαν άμεσα ή έμμεσα στην εκλογική διαδικασία.
Αυτή τη φορά "δεν βγήκε" ο πολιτικός σχεδιασμός του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για επάνοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω της "Νέας Ελλάδας". Το "αστικό πολιτικό σύστημα" του οποίου ως εγγυητής παρουσιάστηκε ο κ. Τατούλης δεν χρειάστηκε τη… συνδρομή του, και οι διαρροές σε φιλικά μπλογκ για πολιτικές πρωτοβουλίες έμειναν στα αζήτητα. Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στην εκμετάλλευση της πολιτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ που χρησιμοποιήθηκε ως εφαλτήριο για την εξουσία το 2010. Και μάλιστα στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ υπάρχει δυσφορία για την "ουδετερότητα" ορισμένων περιφερειακών στελεχών που λειτούργησε αρνητικά για την επιρροή του.

Οι αριθμοί και η πολιτική λογική δείχνουν ότι στην Περιφέρεια ο κ. Τατούλης μπορεί να ελπίζει μόνον αν επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία και οι "γέφυρες" πέφτουν από το… Διαδίκτυο ήδη από την εποχή που ο περιφερειάρχης επεδίωκε να εκλεγεί ως πρόεδρος στην Ενωση Περιφερειαρχών. Με δεδομένα όλα αυτά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα διατηρηθεί το σημερινό σχήμα και στις επόμενες εκλογές. Αλλωστε δεν υπάρχει η αναγκαία… συγκολλητική ύλη πέρα από τη νομή της εξουσίας και ήδη σε αναρτήσεις του Διαδικτύου έχουν αρχίσει να πέφτουν… τροχιοδεικτικές βολές. Οι επιδιώξεις επιστροφής του κ. Τατούλη στην κεντρική πολιτική σκηνή περνούν μέσα από την επανένταξη στη Νέα Δημοκρατία και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στο μπλογκ fimotro πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε η πληροφορία ότι βρίσκονται "πιo κοντά Σαμαράς και Τατούλης" και πως έσπασε ο πάγος. Η ανάρτηση "στέλνει" τον Ανδρέα Λυκουρέντζο στη Β' Αθήνας και θέλει να επιστρέφει ως υποψήφιος της ΝΔ στην Αρκαδία ο Πέτρος Τατούλης. Το… λαλίστατο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας αυτή τη φορά σιώπησε περιμένοντας προφανώς τις αντιδράσεις από την απέναντι πλευρά. Οπως φαίνεται όμως διερευνητικές κινήσεις για την επόμενη ημέρα κάνει και το δεξί χέρι του περιφερειάρχη: Η Ντίνα Νικολάκου εμφανίζεται από το άκρως φιλικό μπλογκ moriasnews "να κλείνει το μάτι" για υποψηφιότητα στο Δήμο Καλαμάτας επειδή προωθεί ζητήματα της πόλης όπως είναι "η μετατροπή του σταδίου σε διεθνές προπονητικό κέντρο". Η σχετική ανάρτηση κλείνει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο: "Η ίδια σε σχετική ερώτηση δεν επιβεβαιώνει κάποιο ενδιαφέρον αλλά και δεν το διαψεύδει".
Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς ο επικεφαλής στην προηγούμενη αναμέτρηση Δημήτρης Δράκος δείχνει να κάνει "αγγαρεία" ενώ οι σύμβουλοι του συνδυασμού του τον έχουν αδειάσει πολλές φορές μέχρι τώρα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει παράταξη με συνοχή και προοπτική, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμούς για τους σχεδιασμούς της. Βασικός αντίπαλος του κ. Δράκου στην εσωτερική αναμέτρηση το 2010 ήταν ο Γιάννης Μανώλης που τώρα βρίσκεται στους Ανεξάρτητους Ελληνες και "δεν παίζει" παρά μόνον αν υπάρξει μελλοντικά συγκατοίκηση στη δεξιά πολυκατοικία. Ο δεύτερος ισχυρός κομματικός παράγοντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ο Νίκος Ταγαράς ο οποίος ουσιαστικά από την αρχή έδειξε ότι δεν τον ενδιαφέρει η Περιφέρεια αλλά η εκλογή του ως βουλευτή Κορινθίας, στόχο τον οποίο πέτυχε από το Μάιο. Ο δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης θα μπορούσαν να βρεθούν επικεφαλής και οι φιλοδοξίες δεν σταματούν εδώ, αναλόγως βεβαίως των εξελίξεων.
Μια εντελώς καινούργια κατάσταση καλείται να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε στις τελευταίες εκλογές τον καθιστούν ισχυρό παίκτη στις επόμενες εκλογές, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο σχήμα για να εκφράσει αυτό τον κόσμο. Και ένα βασικό ερώτημα είναι αν ο συνδυασμός στην Περιφέρεια θα συνεχίσει με επικεφαλής τον Θανάση Πετράκο ή θα γίνει κάποια στιγμή αλλαγή καθώς η ανάθεση του έργου "σκιώδους υπουργού" Ενέργειας σε αυτόν, σε συνδυασμό με την πολιτική κινητικότητα, δυσκολεύει την παράλληλη δραστηριοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση η πορεία της παράταξης συναρτάται με το κατά πόσον στη διαδικασία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα θα υπάρξει συνάντηση με άλλες δυνάμεις και πρόσωπα που μπορούν να παίξουν ρόλο σε επίπεδο νομού και Περιφέρειας.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ψάχνεται για το… πώς θα αλλάξει και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την υποψηφιότητα Τατούλη. "Εκανε παιχνίδι" το 2010 προκαλώντας ισχυρές εσωκομματικές αντιδράσεις, αλλά η στόχευση για δημιουργία σοσιαλδημοκρατικού πόλου και συνάντηση με άλλους εκφραστές αυτού του χώρου δεν ευνοεί τη συνέχιση τέτοιων παιχνιδιών. Πολύ περισσότερο καθώς οι αποφάσεις του θα εξαρτηθούν από το γενικότερο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί και τις σχέσεις που θα δημιουργήσει με τη Δημοκρατική Αριστερά, τόσο στο πολιτικό πεδίο όσο και στο πεδίο της αυτοδιοίκησης.
Κατά τα άλλα η Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί πλέον "παίκτη" στην κεντρική πολιτική σκηνή και αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την τακτική της στο πεδίο των συμμαχιών, καθώς στην πορεία θα δημιουργηθούν σχέσεις συνεργασίας αλλά και αντιπαλότητας με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ερώτημα ασφαλώς αποτελούν οι εξελίξεις στο χώρο του ΚΚΕ μετά και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, οπότε θα πρέπει να αναμένεται η τοποθέτηση από μεγάλο κομματικό Σώμα για την μελλοντική πορεία του. Η Χρυσή Αυγή σίγουρα θα επιδιώξει να εκφραστεί σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς έχει την ισχυρότερη εκπροσώπηση από άλλες περιοχές, και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες… εξαρτώνται από τις εξελίξεις που θα κρίνουν το σχηματισμό και ως πολιτική οντότητα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμάχησαν ουσιαστικά επί του πεδίου του Περιφερειακού Συμβουλίου με τον Πέτρο Τατούλη με τη στάση που έχει κρατήσει ο εκπρόσωπός τους Λάμπρος Μπούκλης, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις πρόβαλαν τις διαφωνίες τους με τις επιλογές του.
Η παρουσίαση της κατάστασης επιβεβαιώνει ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν έρθει τα πάνω κάτω καθώς ο "πολιτικός χυλός" δεν είναι προϊόν που μπορεί να συντηρηθεί εύκολα στο χρόνο και η πολιτική ρευστότητα μετουσιώθηκε σε ανατροπή του σκηνικού ενώ έπεται και συνέχεια.


NEWSLETTER