Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012 04:58

Πρόσχημα αναβολής της συζήτησης για το λιγνιτωρυχείο: Καύσωνας Σαμαρά "έκαψε" τον Τατούλη

Γράφτηκε από την

Ο καύσωνας ακούει στο όνομα Σαμαράς και έγινε το πρόσχημα του Τατούλη για την αναβολή της χθεσινής κρίσιμης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Η πραγματικότητα ήταν η αδυναμία της περιφερειακής αρχής να περάσει τη διαφαινόμενη πρότασή της για θετική γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θετική άποψη για τη δημιουργία των λιγνιτωρυχείων σε Φαλάνθη - Χωματερό.
Το στοιχείο που άλλαξε τα δεδομένα, πέρα από την κινητοποίηση και την αντίδραση του κόσμου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ήταν η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά που είχε δώσει εντολή για συμπαγή στάση της μείζονος μειοψηφίας, του συνδυασμού του Δημήτρη Δράκου, για καταψήφιση της μελέτης και των λιγνιτωρυχείων και η ξεκάθαρη εντολή του πως δε θα ανεχθεί διαφοροποιήσεις ή απουσίες. Στο κλίμα αυτό, με κεντρική κομματική εντολή, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ήταν και η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. κατά των λιγνιτωρυχείων και η πρό(σ)κληση προς τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να ακούσει την κοινωνία της Μεσσηνίας. Η συζήτηση θα έδινε τη δυνατότητα της μεγαλύτερης δυνατής συσπείρωσης για το συνδυασμό του κ. Δράκου, μπροστά σ’ ένα μεγάλο μεσσηνιακό ακροατήριο που θα επικροτούσε τη συγκεκριμένη στάση.
Η κινητοποίηση της κοινωνίας από την περιοχή της Κορώνης, παρά τον αιφνιδιασμό για τη συζήτηση, τα μπάνια και την καλοκαιρινή ραστώνη ήταν πολύ μεγάλη, πέρα από τα αναμενόμενα για την εποχή. Και ήταν πέρα και πάνω από κόμματα, από τη Δεξιά έως την Αριστερά. Ενα πούλμαν που ξεκίνησε από την Κορώνη και στο Πεταλίδι έμαθε για την αναβολή και γύρισε πίσω, συνοδευόταν από πολλά ΙΧ με πολύ κόσμο από την περιοχή, που ανέβαινε στην Τρίπολη, αψηφώντας τον καύσωνα και την ταλαιπωρία. Για τον κόσμο που θα ανέβαινε στην Τρίπολη, η πολιτική ηγεσία της Περιφέρειας ανησυχούσε και προβληματιζόταν και ζητούσε ενημέρωση.
Ηρθε και η επιστολή του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, που έστελνε το μήνυμα ότι η Μεσσηνία δεν παίζει με τα ζητήματα που καθορίζουν την ανάπτυξή της και πλέον το παιχνίδι φαινόταν να έχει κριθεί.
Στοιχείο που μέτρησε ήταν και η στάση Μεσσήνιων συμβούλων της πλειοψηφίας, που έκαναν πίσω και είχαν δηλώσει πως θα καταψήφιζαν τα λιγνιτωρυχεία. Εστω και αν δε ήταν όλοι. Η στάση τους και η κινητοποίηση της κοινωνίας της Μεσσηνίας είχε θορυβήσει συμβούλους και από άλλους νομούς, που ζητούσαν υπεύθυνη ενημέρωση για το ζήτημα και δε φέρονταν ως σίγουροι για τη στάση τους.
Χαρακτηριστικό του κλίματος ανησυχίας στην Περιφέρεια ήταν οι επιθέσεις που είχαν ξεκινήσει κατά του δημάρχου Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, από φιλικά προς την Περιφέρεια μπλογκ. Επιθέσεις που συνεχίστηκαν χθες μετά την αναβολή της συνεδρίασης, δείχνοντας ότι το σύστημα Τατούλη δεν υποκύπτει εύκολα και πολεμάει όσους του πάνε κόντρα.
Την αναβολή μάλιστα της συνεδρίασης λόγω... καύσωνα είχε ζητήσει (και άρα προαναγγείλει) φιλικό μπλογκ. Και η απόφαση της αναβολής, 3 περίπου ώρες πριν τη συνεδρίαση, το επιβεβαίωσε.
Ολη την υπόθεση τη χειριζόταν προσωπικά ο κ. Τατούλης και η αναβολή αποτελεί μια πρώτη ήττα. Αναζητώντας χθες τις απαντήσεις, τα συμπληρωματικά στοιχεία που είπε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς ότι υπάρχουν (από ΔΕΗ και ΙΓΜΕ), η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου μας παρέπεμψε στον καθ’ ύλην αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Παπαφωτίου, ο οποίος μας απάντησε ότι το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο ίδιος ο περιφερειάρχης. Προσπάθεια για επικοινωνία με το γραφείο του δεν καρποφόρησε. Στην πιλοτική Περιφέρεια η μυστικότητα βασιλεύει και για ένα τόσο σημαντικό θέμα την εισήγηση γνωρίζει μόνο ο περιφερειάρχης!
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρει:
«Λόγω των συνθηκών καύσωνα που παρατηρούνται σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και του υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές (βαθμός επικινδυνότητας 4) αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Για το χρόνο της επόμενης συνεδρίασης του Π.Σ. θα ενημερωθείτε άμεσα».



Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης