Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 20:43

"Συνεργασία για τη Μεσσηνία": Η απόφαση της UNESCO για τη Μεσογειακή διατροφή και ο ρόλος της Κορώνης

Γράφτηκε από την

Εκτιμούμε ότι η απόφαση της UNESCO να συμπεριλάβει τη μεσογειακή διατροφή στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και να αποφασίσει ότι η Κορώνη είναι εκπρόσωπος της χώρας μας, ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για την περιοχή της Κορώνης και ευρύτερα για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο.
Εκτιμούμε ότι η αναγνώριση αυτή η οποία αναδεικνύει τη μεσογειακή διατροφή πρέπει να αξιοποιηθεί και να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο, μέσα από την ανάδειξη των προϊόντων της περιοχής μας, αλλά και του μεσογειακού πολιτισμού και τρόπου ζωής γενικότερα.
Ιδιαίτερα πρέπει να αξιοποιηθεί και να προβληθεί το μεσσηνιακό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο προέρχεται από την ελιά κορονέικης ποικιλίας, γνωστής σε όλο τον κόσμο, χωρίς βέβαια να υποτιμήσουμε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα του Νομού, αλλά και ευρύτερα της Πελοποννήσου. Όμως το ελαιόλαδο και οι ελιές Καλαμών πρέπει να είναι τα βασικά προϊόντα που πρέπει να προβάλλουμε αξιοποιώντας τη σημαντική αυτή διάκριση εκ μέρους της UNESCO.
Όλα αυτά προϋποθέτουν συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες εκ μέρους της αυτοδιοίκησης.
Έχω τη γνώμη ότι:
1) Να συζητήσουμε με όλους τους φορείς το πώς θα διαφυλαχθεί το αγαθό της Μεσογειακής διατροφής και πώς θα αξιοποιηθούν όλα μας τα προϊόντα μετά τη σημαντική αυτή απόφαση.
2) Πρέπει να υπάρξει μεγάλη δημοσιοποίηση της σημαντικής αυτής απόφασης σε όλα τα site Δήμων, Νομαρχίας και όλων των φορέων του Νομού.
3) Να διοργανώσει η Ν.Α. σε συνεργασία με τους Δήμους της περιοχής την ενημερωτική ημερίδα, που έχω προτείνει από την άνοιξη με θέμα «Η μεσογειακή διατροφή και οι επαγγελματίες και αγρότες της περιοχής», με ομιλητές στελέχη της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ν.Α.Μ. και καθηγητές του Τ.Ε.Ι. του τμήματος Διατροφής της σχολής Γεωπονίας.
4) Να συζητήσουμε με τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. και τα στελέχη της σχολής Γεωπονίας για το πώς μπορεί το Τ.Ε.Ι. να συμβάλλει στην αξιοποίηση της απόφασης αυτής της UNESCO. Επίσης να καλέσουμε το Επιμελητήριο και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών για το πώς θα συμβάλλουν στην προβολή των προϊόντων του Νομού μετά τη σημαντική αυτή απόφαση.
5) Να κάνουμε συνάντηση με τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να συζητήσουμε μαζί τους:
α)     Τη διοργάνωση άμεσα μίας προκαταρκτικής σύσκεψης στην Κορώνη, στην οποία να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες και οι φορείς της Κορώνης.
β)     Τις προτάσεις για δράσεις που έχουν αποφασίσει τα συναρμόδια Υπουργεία.
γ)    Το σχεδιασμό τους για τη διεθνή συνάντηση που πρέπει να γίνει στην Κορώνη.
6) Να ζητήσουμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναθεωρήσει την επιλογή του για το Εθνικό Κέντρο της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής στη Βυτίνα και να αποφασίσει ότι η Κορώνη ως εκπρόσωπος της χώρας μας πρέπει να είναι και το Εθνικό Κέντρο.  Διότι είναι προφανές ότι το Εθνικό Κέντρο πρέπει να ταυτίζεται με το Παγκόσμιο.
Οφείλουμε να τονίσουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι η επιλογή του για διαφορετικό Εθνική Κέντρο από το Παγκόσμιο εμπεριέχει μια σοβαρή αντίφαση και προκαλεί σύγχυση ως προς την έννοια «μεσογειακή διατροφή και μεσογειακός πολιτισμός», αφού η Βυτίνα είναι κατ’ εξοχή ορεινό θέρετρο, χωρίς ιδιαίτερο μεσογειακό χρώμα και χωρίς σοβαρή αγροτική παραγωγή, σχετική με τα κύρια προϊόντα της μεσογειακής διατροφής και επιπλέον η εικόνα της χώρας απέναντι στην UNESCO δεν δείχνει σοβαρότητα, διότι είναι αδιανόητο η UNESCO να αποφασίζει ότι η Κορώνη είναι εκπρόσωπος της χώρας για τη Μεσογειακή Διατροφή και η Ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει ότι το Κέντρο της Μεσογειακής Διατροφής της χώρας είναι αλλού.
Η Βυτίνα η οποία διαθέτει το χώρο του Τριανταφυλλιδείου Ιδρύματος μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος κάποιων εκδηλώσεων, ως «αντένα» δηλαδή του Εθνικού Κέντρου, το οποίο πρέπει να είναι η Κορώνη.


Για το συνδυασμό
«Συνεργασία για τη Μεσσηνία»
Ο επικεφαλής
Θανάσης Πετράκος


NEWSLETTER