Τρίτη, 02 Ιουλίου 2024 09:14

Δρόμος Μάνης και ανάπλαση Μικρής Μαντίνειας – Κιτριές: Αναζητούνται χρήματα για έργα στη Μεσσηνία

Δρόμος Μάνης και ανάπλαση Μικρής Μαντίνειας – Κιτριές: Αναζητούνται χρήματα για έργα στη Μεσσηνία

Για την πορεία των μελετών α) της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από τη Μικρή Μαντίνεια μέχρι τις Κιτριές, β) της αντιδιαβρωτικής προστασίας της Μικρής Μαντίνειας, γ) της αποκατάστασης των μονών Βελανιδιάς, Δημιόβης και Μαρδακίου, δ) για την παράκαμψη του Κάμπου και του Σταυροπηγίου, και ε) των παρακάμψεων της Καρδαμύλης και του Αγίου Νίκωνα, ενημέρωσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο, απαντώντας σε ερώτηση της συμβούλου Ντίνας Νικολάκου, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και Υποδομών Ανδρέας Τσουκαλάς.

Κοινός παρονομαστής σε όλες τις απαντήσεις, η αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για ένταξη των παραπάνω έργων όταν ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων μελετών. Ειδικά για τη αντιδιαβρωτική προστασία της Μικρής Μαντίνειας ο κ. Αναστασόπουλος εκτίμησε ότι θα χρειαστεί η εκπόνηση επιπλέον μελέτης διευθέτησης των όμβριων την οποία θα αναλάβει ο Δήμος Καλαμάτας.

Ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι οι μελέτες ανάπλασης του παραλιακού μετώπου από τη Μικρή Μαντίνεια μέχρι τις Κιτριές ύψους 341.000 ευρώ, που έχει εκπονήσει ο «Πάρνωνας», έχουν παραληφθεί από τα δημοτικά συμβούλια Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης. Επειδή όμως οι χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είναι σε παύση, αναζητείται πρόγραμμα για να ενταχθεί το έργο. Για τις μελέτες αποκατάστασης των μονών Βελανιδιάς, Δημιόβης και Μαρδακίου, ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζητεί τροποποιήσεις στη μελέτη των μονών Βελανιδιάς και Μαρδακίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Ανδρέας Τσουκαλάς για την μελέτη παράκαμψης του Κάμπου και του Σταυροπηγίου είπε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ότι εκκρεμεί μόνο η ταυτοποίηση στο Κτηματολόγιο που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου σε δυο μήνες. Ο Κ. Τσουκαλάς εκτίμησε ότι το Σεπτέμβριο το έργο θα είναι ώριμο μελετητικά να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Για τη μελέτη των παρακάμψεων της Καρδαμύλης και του Αγίου Νίκωνα, ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι θα παραληφθεί το Δεκέμβριο με τρεις επιμέρους προϋπολογισμούς για τα αντίστοιχα υποέργα καθώς το έργο έχει μεγάλο κόστος.

Θ.Λ.