Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011 21:39

Αιχμές Μαλαπάνη για το πρόγραμμα ΕΟΧ: Υπήρχαν εκκρεμότητες για τις λιμνοδεξαμενές

Γράφτηκε από την

Λείπουν οι περιβαλλοντικές μελέτες, οι εγκρίσεις και οι αδειοδοτοτήσεις τους για τις λιμνοδεξαμενές και τις υδατοδεξαμενές του προγράμματος ΕΟΧ (Ειδικού Οικονομικού Χώρου που υλοποιείτο σε συνεργασία με τη νορβηγική κυβέρνηση), συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκ. ευρώ. Και αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια επανένταξης των έργων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που επιχειρεί η αιρετή Περιφέρεια, εξήγησε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης. Και άφησε αιχμές για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας πως γνώριζαν έγκαιρα την απένταξη.
Αφού υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα έχει απενταχθεί από το Σεπτέμβριο, ο κ. Μαλαπάνης πληροφόρησε πως έγινε συστηματική προσπάθεια από τον κ. Τατούλη για να επανενταχθεί τμήμα του, αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες. Και διευκρίνισε ότι για: «Τη λιμνοδεξαμενή στα "Φάρμακα" Ταϋγέτου δεν έχει εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη, η οποία λόγω περιοχής "Natura" βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τη λιμνοδεξαμενή στην Πολιανή η περιβαλλοντική μελέτη εκκρεμεί στην Τρίπολη, στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ. Για τις άλλες δύο (σε Σελλά και Βασιλικό) δεν έχει συνταχθεί περιβαλλοντική μελέτη». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση για τις 6 από τις 7 υδατοδεξαμενές, καθώς η 7η δεν πρόκειται να γίνει, λόγω προβλήματος με το χώρο».
Ο κ. Μαλαπάνης παρατήρησε ότι γίνεται προσπάθεια να δοθεί παράταση για υλοποίηση του προγράμματος ΕΟΧ από 6 μέχρι 12 μήνες. Επεσήμανε, επίσης, ότι «για την απένταξη δεν είχε σταλεί έγγραφο, αλλά στη Νομαρχία είχαν ενημερωθεί προφορικά, γι’ αυτό και δεν προχώρησαν την επικύρωση της δημοπρασίας που είχαν κάνει για άλλη δράση του προγράμματος».
Γ.Σ.