Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011 00:23

Υπηρεσιακή σύσκεψη για το δρόμο της Μάνης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Γράφτηκε από την

Το θέμα του δρόμου της Μάνης τέθηκε χθες επί τάπητος σε υπηρεσιακή σύσκεψη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στόχος της συνάντησης ήταν να καταγραφεί η μελετητική του κατάσταση και ωριμότητα, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα επιμέρους έργα που μπορούν να ενταχθούν και να υλοποιηθούν από το ΕΣΠΑ και να προετοιμαστούν τα υπόλοιπα.

Στη σύσκεψη, πέρα από τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας (Παπαϊωάννου, Κωστόγιαννης, Παπαηλιού) και το διευθυντή Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Παναγιώτη Γιαννακέα, παραβρέθηκε και ο καθηγητής του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Αμπακούμκιν, που είναι ο μελετητής για τη βελτίωση του τμήματος των 3 περίπου χιλιομέτρων από τα Χρυσαφικά (τελευταία στροφή μετά τη Μικρή Μαντίνεια) έως τα Σωτηριάνικα, με παράκαμψη του οικισμού Κρίσκιος.

Ο δρόμος της Μάνης θεωρείται σημαντικός άξονας για τη Μεσσηνία και τη Νότια Πελοπόννησο, στον οποίο κρίνεται επιτακτική η υλοποίηση σοβαρών παρεμβάσεων για τη βελτίωση και την ασφάλεια της κυκλοφορίας. Για το λόγο αυτό οι υπηρεσιακοί παράγοντες θέλουν μέσα στο επόμενο 20ήμερο να δώσουν μια ξεκάθαρη εικόνα της μελετητικής κατάστασης του δρόμου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να αποφασιστεί ποιο τμήμα θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ώστε να τρέξουν οι σχετικές διαδικασίες, και ποια θα δρομολογηθούν ώστε να είναι έτοιμα για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Στη συνάντηση εξετάστηκε το έργο της παράκαμψης Κάμπου - Σταυροπηγίου, που έχει μελέτες και αδειοδοτήσεις, αλλά θα χρειαστεί καινούργια έγκριση περιβαλλοντικών όρων, με αποτέλεσμα να μην είναι σίγουρη η ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Εργο που μπορεί να γίνει χωρίς καθυστέρηση είναι η βελτίωση στα πρώτα 200 μέτρα του τμήματος Σωτηριάνικα - γέφυρα Κοσκάραγας, που βελτιώθηκε από το ΠΕΠ του Γ’ ΚΠΣ, αλλά το συγκεκριμένο κομμάτι παρέμεινε όπως ήταν, στενό κι επικίνδυνο, λόγω προσφυγής του ιδιοκτήτη του παρόδιου κτήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το πρόβλημα έχει πλέον ξεπεραστεί δικαστικά και το έργο είναι εύκολο να γίνει.