Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010 13:55

Δράκος κατά Τατούλη για ομιλία στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Δράκος κατά Τατούλη για ομιλία στην Καλαμάτα

«Στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων και προτάσεων του κ. Τατούλη, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 20 Οκτωβρίου, έγινε προσπάθεια από τον ίδιο και τους συνεργάτες του να απομειώσουν  τον Δημήτρη Δράκο και να εκμηδενίσουν το έργο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.
Είναι λυπηρό το θέαμα ενός ανδρός που φοβάται για την πολιτική επιβίωσή του και ψευδόμενος να προσπαθεί να σπιλώσει το έργο της Ν.Α.Μ. Δεν θα χαρακτηρίσουμε τον κ. Τατούλη, γιατί μας πρόλαβαν σε αυτό οι νέοι του σύντροφοι. Αλλά δεν μπορούμε να τον αφήσουμε να ψεύδεται στους πολίτες για να καλύψει τη δική του γύμνια.
Τόλμησε να απευθυνθεί ο κ. Τατούλης στους Μεσσήνιους και να ισχυρισθεί -χωρίς αιδώ- ότι η Ν.Α.Μ. δεν έχει να παρουσιάσει έργο. Μέσα από ένα συνοθύλευμα θολών οραμάτων και γενικόλογων υποσχέσεων  τόλμησε να υποστηρίξει ότι στην Μεσσηνία δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν υπάρχει Π.Ο.Π., χάνονται ενισχύσεις,  δεν υπάρχει σύγχρονο αεροδρόμιο ούτε λιμάνι.
Για να βοηθήσουμε την μνήμη του κ. Τατούλη, και για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, θα παραθέσουμε μια σειρά από συγκεκριμένα γραπτά στοιχεία:
Έργα Υποδομών:
Για την κατασκευή νέων επαρχιακών οδών, όπως π.χ της 9ης Ε.Ο Κυπαρισσία-Φιλιατρά & Ρωμανού-Γαργαλιάνοι, του Δρόμου Αυλώνα-Πτέρη-Καρυές-Ελαία, του Δρόμου Κεφαλόβρυσο-Ραυτόπουλο, του Δρόμου Καζάρμα-Βλαχόπουλο-Χώρα, του Δρόμου Δεσύλλα-Καρνάσι-Αγ. Θεοδώρα, κ.α.,  την βελτίωση των ήδη υπαρχουσών οδών όπως π.χ. όπως η 9η οδός Βασιλίτσι-Κορώνη, η 7η οδός Βαλύρα-Επικ. Απόλλωνας και η 10η οδός Καζάρμα-Τουλούπα-Χάνι, η 1η οδός Καλαμάτα-Καρδαμύλη-Οίτυλο, κ.α., έργα της ΝΑΜ ο κ. Τατούλης, δεν μίλησε. Συνολικά βελτιώθηκαν πάνω από 300 χλμ. οδικών αξόνων.
Επιπλέον, εκτός από τις οδούς της Μεσσηνίας, η Ν.Α.Μ. έδωσε βαρύτητα και στα εθνικής εμβέλειας έργα του αυτοκινητοδρόμου Αθήνας-Τριπόλεως και της Ιονίας Οδού. Κατόρθωσε, ασκώντας διαρκή πίεση στην κυβέρνηση, να επεκταθεί ο αυτοκινητόδρομος έως την Καλαμάτα συμπεριλαμβανομένου και του περιμετρικού της Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα, η σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος-Τρίπολης-Καλαμάτας καθώς και ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος-Κυπαρισσία-Τσακώνα (Ιόνια Οδός) εγκρίθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και υπεγράφη επί θητείας Υπουργού ΠΕΧΩΠΟ Γεωργίου Σουφλιά.
Όμως, θα πρέπει να αναφέρουμε το κακότεχνο έργο που κατασκευάστηκε επί ΠΑΣΟΚ που αφορά το τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα μήκους 8 χλμ και κόστους 40 εκατ. ευρώ το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τις βροχοπτώσεις. Πάλι με προσπάθειες της Ν.Α.Μ συντάχθηκαν οι απαιτούμενες μελέτες, εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη πίστωση των 90 εκατ. ευρώ, δημοπρατήθηκε το έργο και ήδη βαίνει προς την ολοκλήρωσή του.
Αν δεν μας απατάει η μνήμη μας ο κ. Τατούλης την περίοδο εκείνη ήταν βουλευτής και τα γνώριζε καλά αυτά τα ζητήματα. Τώρα όμως φαίνεται ότι τα ξέχασε όλα.
Δεν μας είπε τίποτα ο κ. Τατούλης για την Δημιουργία 200 νέων σχολικών αιθουσών στο Νομό Μεσσηνίας για νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια.
Δεν μας είπε τίποτα για την δημοπράτηση ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου στην Τριφυλία στον αγροτικό τομέα, του Φιλιατρινού Φράγματος, αποτέλεσμα διεκδίκησης της νομαρχίας, ύψους 44 εκατ. ευρώ.
Δεν μας είπε τίποτα για τις ήδη εκπονημένες μελέτες για τον Δρόμο Ριζόμυλος-Καλαμάτα, Ριζόμυλος-Πύλο-Μεθώνη, Σουληνάρι-Κορυφάσιο, Λάμπαινα-Αρσινόη-Αρχαία Μεσσήνη, κ.α.
Δεν μας είπε τίποτα για την κατασκευή κατασκήνωσης αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα (αγορά οικοπέδου και κατασκευή 66 οικίσκων).
Δεν μας είπε τίποτα για τη δημιουργία δικτύου Μουσείων Μάνης, κλπ, κλπ, κλπ.
Του απαντάμε εμείς! Όλα αυτά και πολλά-πολλά άλλα κ. Τατούλη είναι έργα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας με Νομάρχη τον Δημήτρη Δράκο.
Είναι δυνατόν σώφρων άνθρωπος να ισχυρίζεται ότι χάνονται στην Μεσσηνία εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα, ενισχύσεις και επιδοτήσεις; Μα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας είναι η πρώτη σε ολόκληρη την Πελοπόννησο που ενέταξε έργο στο ΕΣΠΑ! Το έργο φυσικά και εγκρίθηκε και αφορά την κατασκευή Λυκείου Φιλιατρών προϋπολογισμού 2,7 εκατ. Ευρώ.

«ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑ»:
Το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. με ονομασία «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1997! Με αυτή την ονομασία προωθείται στην εγχώρια και στις ξένες αγορές. Η Ν.Α.Μ. ασχολήθηκε έγκαιρα με το θέμα αυτό και θέλοντας έμπρακτα να συνδράμει στην προσπάθεια επέκτασης της ονομασίας σε όλο το νομό πήρε θετική απόφαση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Παράλληλα, ο αρμόδιος φορέας δηλαδή η ΕΑΣ Μεσσηνίας εκπόνησε τεκμηριωμένη μελέτη η οποία υποστηρίχθηκε από τις υπηρεσίες της Ν.Α.Μ. και στη συνέχεια, κατατέθηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου και εγκρίθηκε. Ο φάκελος δε της μελέτης απεστάλλει στην Ε.Ε. όπου και βρίσκεται σε αξιολόγηση. Η τελική έγκριση της μελέτης είναι αρμοδιότητα της Ε.Ε. οπότε εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε και να επιταχύνουμε την διαδικασία.
Εννοείται ότι  η Ν.Α.Μ. δεν περιμένει απλώς την απόφαση της Ε.Ε. Υποστήριζει έμπρακτα και σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς την  προώθηση  και προβολή του ελαιόλαδου της Μεσσηνίας σε επιλεγμένες αγορές-στόχους. Ο κ. Τατούλης αποδεικνύεται ότι είναι μάλλον ανενημέρωτος στα ζητήματα αυτά.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ:
Αναφέρθηκε ο κ. Τατούλης για τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Τριφυλίας. Όσον αφορά τους παγόπληκτους ελαιοπαραγωγούς του 2008 στην Τριφυλία ήταν η Ν.Α.Μ. που στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους, με απανωτά διαβήματα και επανειλημμένες παραστάσεις στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρώτη η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας (που αποτελεί οργανικό τμήμα της Ν.Α.Μ.) πειθάρχησε στην υπουργική απόφαση περί «Σύστασης Επιτροπών καθορισμού Ομοιογενών Ελαιοκομικών Ζωνών και των αποδόσεών τους». Πρώτη η Δ.Α.Α. Τριφυλίας από ολόκληρη τη χώρα και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, καθόρισε το ποσοστό ζημιών στην περιοχή ευθύνης της σε πάνω από 30%. Και εάν δεν μεσολαβούσαν οι ξαφνικές εκλογές οι ελαιοκαλλιεργητές θα είχαν ήδη αποζημιωθεί. Η νέα όμως κυβέρνηση και ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισαν με ένα λογιστικό τέχνασμα να συμψηφίσουν τις ζημιές στην Τριφυλία με τις ζημιές στην υπόλοιπη Μεσσηνία. Και το αποφάσισαν αυτό ακριβώς για να μην αποζημιώσουν τους πληγέντες ελαιοκαλλιεργητές. Στην νέα κυβέρνηση, που τον στηρίζει ως υποψήφιο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, θα πρέπει λοιπόν να απευθυνθεί ο κ. Τατούλης και να ρωτήσει για τις αποζημιώσεις και όχι στη Ν.Α.Μ. Δεν ακούσαμε όμως τον κ. Τατούλη να κάνει καμία αναφορά για τις αποζημιώσεις του ιού της ντομάτας στην Τριφυλία, των Συκοπαραγωγών στη Μεσσηνία, των ελαιοπαραγωγών από ανεμοθύελλα, των πυρόπληκτων περιοχών, κ.α.. Είναι ή δεν είναι διεκδικήσεις και αγώνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Νομάρχη Δημήτρη Δράκου κ. Τατούλη;

Πύλες εισόδου: 
Σχετικά με τις πύλες εισόδου στη Μεσσηνία θα συνιστούσαμε στον κ. Τατούλη να είναι πιο προσεκτικός. Όσον αφορά το λιμάνι της Καλαμάτας έχει συνταχθεί μελέτη (master plan) από την Γραμματεία Ναυτιλιακής Πολιτικής (του πρώην υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας) για τη βέλτιστη μορφή που θα πρέπει αυτό να αποκτήσει ώστε να συμβάλλει στην ευημερία της Μεσσηνίας. Στον πρόσφατο όμως ανασχηματισμό η κυβέρνηση αποφάσισε να ανασυσταθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας και να ονομαστεί «Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας», καθυστερώντας με τον τρόπο αυτό την εφαρμογή της μελέτης. Καλούμε ξανά τον κ. Τατούλη να απευθυνθεί στην σημερινή κυβέρνησή του, εάν θέλει να μάθει τους λόγους της καθυστέρησης. Δεν ήταν η Ν.Α.Μ. που καθυστέρησε. Η Ν.Α.Μ. αποδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του προαύλιου χώρου του λιμένος Καλαμάτας σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο. Στην Πύλο εκσυγχρόνισε και τοποθέτησε φωτισμό στον προβλήτα του λιμανιού ενώ ταυτόχρονα εκπόνησε μελέτη περιβαλλοντικών όρων για την περαιτέρω βελτίωσή του. Στην δε Κυπαρισσία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί ένα νέο λιμάνι προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ και απομένουν απλώς κάποιες δευτερεύουσες εργασίες.

Καλό θα ήταν ο κ. Τατούλης πριν εκτεθεί στο λαό της Μεσσηνίας, λέγοντας ανακρίβειες και θέλοντας να μειώσει το σημαντικό έργο που έχει παραχθεί από τον Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, να διαβάσει το έργο μας και το πρόγραμμα του συνδυασμού «ΔΥΝΑΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ». Σίγουρα εκεί θα βρει απαντήσεις σε κάθε απορία του και θα θυμηθεί ζητήματα που τώρα πολύ βολικά προτιμά να ξεχνά.»

Από το Γραφείο Τύπου του συνδυασμού

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER