Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 13:02

Γιάννης Γαλανόπουλος - μέλος της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ: "Διπλός ο στόχος του ΚΚΕ"

Γράφτηκε από την
Γιάννης Γαλανόπουλος - μέλος της Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΚΚΕ: "Διπλός ο στόχος του ΚΚΕ"

Συνέντευξη στο
Δημήτρη Πλεμμένο



Ο στόχος είναι διπλός. Να συντριβούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και να ισχυροποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο το ΚΚΕ. Θα είναι μεγάλη ανάσα για το λαό, μεγάλο εμπόδιο για τα σχέδιά τους και σ’ αυτό έχει καθένας μας την ατομική του ευθύνη" δηλώνει μεταξύ άλλων μιλώντας στην "Ε" ο Γιάννης Γαλανόπουλος με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές.


1. Η οικονομική κρίση χτυπάει την κοινωνία στη βάση της. Υπάρχει ορατός χρόνος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας;

«Δε διαφαίνεται ορατός χρόνος ανάκαμψης και άλλωστε η όποια ανάκαμψη εκτιμάμε ότι θα είναι αναιμική. Είναι βασικό όμως να έχουμε κατά νου ότι η ανάκαμψη δε σημαίνει ότι θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Η ανάπτυξη για το σύστημα είναι δεμένη με την ανταγωνιστικότητα, έννοια η οποία μεταφράζεται σε όσο το δυνατόν φθηνότερη για το κεφάλαιο εργατική δύναμη, όσο το δυνατόν λιγότερες παροχές και δικαιώματα για τους εργαζόμενους, συνταξιούχους κλπ. Τι να την κάνει την ανάκαμψη ο εργαζόμενος όταν ο μισθός θα είναι 400 ευρώ, όταν θα πληρώνει πανάκριβα για την κάλυψη βασικών αναγκών;».

2. Υπάρχουν περιθώρια συμμετοχής του ΚΚΕ σε μία κυβέρνηση συνεργασίας και υπό ποιες προϋποθέσεις;

«Δεν μπορεί κανείς να μιλά για κυβέρνηση αποκόβοντάς την από το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που υπάρχει. Οταν την πολιτική εξουσία έχουν σήμερα οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι κυβερνήσεις που θα προκύπτουν θα είναι αντίστοιχες. Οποιος υπόσχεται εναλλακτικές λύσεις χωρίς να θίγει την πολιτική εξουσία των μονοπωλίων απλά κοροϊδεύει. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει ή να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση, με σκοπό να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση και γενικότερα την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή τα κέρδη του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Δεν παλεύει για να κυβερνήσει το ίδιο, παλεύει για να κατακτήσει η εργατική τάξη την εξουσία της, που θα την ασκήσει σε όφελος όλου του λαού. Σε αυτή την εξουσία το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστεί και θα παλεύει από τη συγκεκριμένη θέση, που θα είναι και κυβερνητική, για την εδραίωση της εργατικής εξουσίας και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

3. Ποιες είναι οι προσδοκίες του ΚΚΕ από τις επερχόμενες εκλογές;

«Ο στόχος είναι διπλός. Να συντριβούν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και να ισχυροποιηθεί όσο γίνεται περισσότερο το ΚΚΕ. Θα είναι μεγάλη ανάσα για το λαό, μεγάλο εμπόδιο για τα σχέδιά τους και σ’ αυτό έχει καθένας μας την ατομική του ευθύνη. Η ευθύνη είναι μεγάλη και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν την επομένη των εκλογών θα έχουν μπει οι βάσεις για να κάνει το κίνημα ένα βήμα μπρος για την απόκρουση της αντιλαϊκής πολιτικής, την αποσταθεροποίηση και την ανατροπή της ή αν τα κόμματα της ΕΕ και της τρόικας θα έχουν κερδίσει πολύτιμο έδαφος στον πόλεμο που κλιμακώνουν ενάντια στο λαό».

4. Ως νέος άνθρωπος, γιατί θα συμβούλευες έναν συνομήλικό σου να ψηφίσει ΚΚΕ;

«Ο,τι πιο καινοτόμο και προοδευτικό συμπυκνώνεται σήμερα στις πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ. Τι πιο προοδευτικό από το να καρπώνεσαι τον πλούτο που παράγεις με τη δουλειά σου; Τι πιο ριζοσπαστικό από το να σχεδιάζεται η παραγωγή των προϊόντων με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το κέρδος; Οι νέοι άνθρωποι έχοντας έμφυτη μια πιο ριζοσπαστική και προοδευτική τάση οφείλουν να αγκαλιάσουν την πρόταση του ΚΚΕ αλλά και να σκεφτούν μπροστά και στις εκλογές ποιο κόμμα ήταν δίπλα τους στους καθημερινούς αγώνες για το μεροκάματο, την ασφάλιση, ποιο κόμμα ξέρουν ότι και την επομένη των εκλογών θα συνεχίζει να αγωνίζεται και να αποτελεί στήριγμα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Η μόνη ψήφος που δε θα μετανιώσουν είναι η ψήφος στο ΚΚΕ».

5. Με αφορμή την ιατρική σου ιδιότητα, ποιες είναι οι θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία;


«Επιγραμματικά θεωρούμε την υγεία δικαίωμα και όχι εμπόρευμα. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας υψηλού επιπέδου στο οποίο θα έχει πρόσβαση όλος ο λαός χωρίς περιορισμούς. Υπάρχει δυνατότητα για τέτοιο σύστημα υγείας αν σκεφτεί κανείς ότι παράγεται αρκετός πλούτος στη χώρα και η επιστήμη και η τεχνολογία προχωρούν αλματωδώς. Μας εμποδίζει το καπιταλιστικό σύστημα που αντιλαμβάνεται την υγεία σαν εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας. Στη λαϊκή εξουσία, με λαϊκή οικονομία τέτοια υγεία θα παλέψουμε να φτιάξουμε».

 



Βιογραφικά στοιχεία: Ο Γιάννης Γαλανόπουλος είναι 26 ετών. Κατάγεται από την Καλαμάτα και είναι ειδικευόμενος γιατρός στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

 


NEWSLETTER