Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012 13:12

Δονάτος Νίκου υποψήφιος βουλευτής ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Μεσσηνία: Να τιμωρήσουν οι ψηφοφόροι τους υπεύθυνους του χάους

Γράφτηκε από τον

“Ο ψηφοφόρος έχει μοναδική ευκαιρία να τιμωρήσει αυτούς που τον έφεραν σ' αυτή τη θέση (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ), αυτούς που μας απειλούν με το χάος της ακυβερνησίας, ενώ οι ίδιοι μας έχουν φέρει στο χάος της εξαθλίωσης” τονίζει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δονάτος Νίκου μιλώντας στην “Ε” για τις εκλογές της 6ης Μαΐου.


- Μεταξύ άλλων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις θέσεις της κάνει λόγο για στάση πληρωμών και μονομερή διαγραφή του "ληστρικού" χρέους. Πόσο εφικτό θεωρείτε κάτι τέτοιο;

"Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τον πρώτο καιρό της κρίσης πρόβαλε το αίτημα αυτό εξηγώντας ότι το χρέος αυτό δε δημιουργήθηκε για να εξυπηρετηθούν λαϊκές ανάγκες αλλά για να ενισχυθεί το κεφάλαιο, οι τράπεζες και οι κρατικοδίαιτοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Η άρνηση πληρωμής και η διαγραφή του χρέους είναι απαραίτητος όρος για τη σωτηρία και την επιβίωση του εργαζόμενου λαού και στο δικό του χέρι είναι να το επιβάλει αν με ανυποχώρητους αγώνες διαρκείας ανατρέψει τα μνημόνια και πάρει τις τύχες του στα δικά του χέρια".

- Πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να "αντισταθεί" μόνη της ενάντια στις πολιτικές της τρόικας με σκοπό να ξεπεραστεί η κρίση και αν ναι, με ποιον τρόπο;
"Απέναντι σε λογικές που ρίχνουν την ευθύνη του προβλήματος στον "ανίκανο μη παραγωγικό Ελληνα" πρέπει να κατανοήσουμε ότι ζούμε μια γενικευμένη παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού. Γι' αυτό και οι αντιστάσεις των λαών οφείλουν να είναι παγκόσμιες. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάληξη που θα έχουν τα πράγματα στη χώρα μας. Είναι λοιπόν ζητούμενο αν η Ελλάδα θα αποτελέσει το "πειραματόζωο" της πιο άγριας επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων ή θα γίνει διεθνές παράδειγμα νικηφόρας αντίστασης και ανατροπής. Θα είναι η απόδειξη ότι μπορεί μια χώρα να ζήσει χωρίς χρέος, ευρώ και εκμετάλλευση".

- Γιατί ο ψηφοφόρος να ψηφίσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
"Οι εκλογές της 6ης Μάη γίνονται έναν χρόνο ακριβώς από την ψήφιση του πρώτου μνημονίου. Ο ψηφοφόρος έχει μοναδική ευκαιρία να τιμωρήσει αυτούς που τον έφεραν σ' αυτή τη θέση (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ), αυτούς που μας απειλούν με το χάος της ακυβερνησίας, ενώ οι ίδιοι μας έχουν φέρει στο χάος της εξαθλίωσης. Εχει όμως και καθήκον να ενισχύσει αυτούς που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν μαζί του στις μεγάλες απεργίες, στις καταλήψεις και στις πλατείες. Αυτούς που ξεκάθαρα απαιτούν: διαγραφή του χρέους, έξοδο από Ε.Ε. - ευρώ, κρατικοποιήσεις τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο και πέρασμα της εξουσίας και του πλούτου στο λαό που τον παράγει".

- Βάσει των δημοσκοπήσεων παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ποσοστά δυνάμεων της ακροδεξιάς. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;
"Πραγματικά όλοι οι υμνητές του συστήματος (πολιτικοί - ΜΜΕ) στοχοποιούν την Αριστερά και τις ιδέες της προωθώντας το φόβο και το ρατσιστικό μίσος. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να ενισχύουν απροκάλυπτα νεοναζιστικές οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή. Είναι αστείο νεοναζί που παριστάνουν τους πατριώτες να κόπτονται για τον Ελληνα εργάτη, όταν αυτοί εχθρεύονται το μαχόμενο εργατικό κίνημα (βλέπε Χαλυβουργία). Με την είσοδό τους στη Βουλή θα ενισχύσουν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο που μας οδηγεί η τρόικα και οι πολιτικοί υπηρέτες της".

- Θα θέλαμε το σχόλιό σας, ως εκπαιδευτικός, για την κατάσταση στην ελληνική εκπαίδευση;
"Ζούμε έναν πραγματικό κοινωνικό πόλεμο, που μας οδηγεί στην περικοπή οποιασδήποτε κοινωνικής δαπάνης. Αυτός ο πόλεμος μετρά ήδη τα θύματά του: H UNICEF μιλά για 440.000 παιδιά στην Ελλάδα του σήμερα που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Πότε άλλοτε παιδιά δημοτικού σχολείου λιποθυμούσαν από την πείνα; Πότε άλλοτε οι γονείς καλούνταν να καλύψουν λειτουργικά έξοδα σχολικών μονάδων (πετρέλαιο, αναλώσιμα);
Σε αυτόν τον πόλεμο η εκπαίδευση θέλουν να πάψει να είναι κοινωνική παροχή -άλλωστε θεωρείται μια άχρηστη δαπάνη. Το πρόγραμμα για την εκπαίδευση όσων αποδέχονται την πολιτική του ΔΝΤ και της ΕΕ είναι στην ουσία κοινό: Σαρωτικές συγχωνεύσεις σχολείων σε όλα τα επίπεδα, λιγότερο και ποιοτικά υποβαθμισμένο εκπαιδευτικό έργο, δεκάδες χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας, χιλιάδες μαύρα εργαζόμενοι στην εκπαίδευση χωρίς στον ήλιο μοίρα".




Βιογραφικό


Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καλαμάτα (Γιαννιτσάνικα). Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δραστηριοποιήθηκε στο φοιτητικό κίνημα μέσα από τα σχήματα της ΕΑΑΚ. Συμμετέχει στην Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών. Είναι μέλος της Τ.Ε. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Μεσσηνίας.