Τετάρτη, 16 Απριλίου 2014 08:09

Ξεκινάει επισήμως αύριο η προεκλογική περίοδος

Γράφτηκε από τον
Ξεκινάει επισήμως αύριο η προεκλογική περίοδος

Την Μεγάλη Παρασκευή, 18 Απριλίου, ένα μήνα πριν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ξεκινάει επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, ενώ την Κυριακή του Θωμά, 27 του μήνα, λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις, την κατάθεση των συνδυασμών στο Πρωτοδικείο. Αυτά επεσήμανε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Ηλιόπουλος. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε, οι δημότες μπορούν να ψηφίσουν: Στην Εκλογική Περιφέρεια (Δημοτική Ενότητα Καλαμάτας) μέχρι 3 υποψηφίους (3 σταυρούς), 1 συνολικά για τις τρεις υπόλοιπες Δ.Ε. (Αριος, Αρφαρών, Θουρίας) και 2 για τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας. Στις Εκλογικές Περιφέρειες (Δ.Ε. Αριος, Αρφαρών, Θουρίας) 1 υποψήφιο από τη Δ.Ε., 1 από τις υπόλοιπες (τις άλλες δύο και τη Δ.Ε. Καλαμάτας) και 1 για την Τοπική Κοινότητα. 

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή έγιναν αλλαγές με νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών. Και αυτές είναι: 

- Ο υποψήφιος σύμβουλος σε Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα δεν απαιτείται να είναι κάτοικος της συγκεκριμένης κοινότητας.

- Αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων (το ανώτατο όριο), συνολικά κατά 100% σε σχέση με τον αριθμό των συμβούλων που εκλέγονται (μέχρι τώρα ήταν κατά 50%). Δηλαδή, το σύνολο των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων ενός συνδυασμού στο Δήμο Καλαμάτας μπορεί να είναι μέχρι και 84 υποψήφιοι: Στη Δ.Ε. Καλαμάτας 74 (εκλέγονται 37 σύμβουλοι), στις Δ.Ε. Αριος και Αρφαρών 3 (εκλέγεται 1) και στη Δ.Ε. Θουρίας 4 (εκλέγονται 2).

Ο μικρότερος αριθμός υποψηφίων του κάθε συνδυασμού (του πιο μικρού) είναι 41, από τους οποίους οι 14 πρέπει να είναι γυναίκες (σύμφωνα με την ποσόστωση). Οσον αφορά την ποσόστωση των γυναικών, υπολογίζεται στο σύνολο μιας Δημοτικής Ενότητας (Δημοτική και Τοπική Κοινότητα) και όχι σε καθεμία κοινότητα.

Τέλος, ο κ. Ηλιόπουλος ενημέρωσε ότι ακόμα δεν έχουν έρθει από το υπουργείο οι εκλογικοί κατάλογοι, ούτε τα εκλογικά τμήματα, αλλά ούτε και οι εγκύκλιοι που διευκρινίζουν τις προβλέψεις των νομοσχεδίων.

Γ.Σ.


NEWSLETTER