Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 20:42

Ιωάννα Καλαντζάκου - Τσατσαρώνη: "Πίστη στην προοπτική της ανάκαμψης"

Γράφτηκε από την
Ιωάννα Καλαντζάκου - Τσατσαρώνη: "Πίστη στην προοπτική της ανάκαμψης"

 

"Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα εμπεριέχει μεν και δικαιολογημένη κόπωση από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά θα εκφράζει, κατά κύριο λόγο, την πίστη στην προοπτική ανάκαμψης που ήδη διανοίγεται. Θα συνιστά έτσι ''ψήφο εμπιστοσύνης'' προς την κυβερνητική πολιτική που χαράσσει τον μόνο, δύσκολο μεν, πλην όμως ασφαλή δρόμο".

Την πιο πάνω εκτίμηση κάνει, μιλώντας στην "Ε", η μεσσηνιακής καταγωγής Ιωάννα Καλαντζάκου-Τσατσαρώνη, υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, διατυπώνοντας παράλληλα την άποψη ότι «οι ευρωεκλογές έχουν μείζον πολιτικό διακύβευμα».

 

Εκφράζει δε την άποψη ότι «ο Αντώνης Σαμαράς τα κατάφερε -και με το παραπάνω- να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας σε μια ενωμένη Ευρώπη σύνθετων θεσμικών και διπλωματικών ισορροπιών. Διαπραγματευόμαστε πλέον για την ελάφρυνση του χρέους από θέση ισχύος» σημειώνει, παρατηρώντας ότι «το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στη χάραξη κρίσιμων αναπτυξιακών πολιτικών από την Ε.Ε. για τις επόμενες δεκαετίες».

 

- Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Αισθάνομαι ότι οι ευρωεκλογές έχουν μείζον πολιτικό διακύβευμα. Με το αποτέλεσμά τους θα σταλεί μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και θα δοθεί εντολή συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου που έχει ήδη αρχίσει να καρποφορεί. Δεν πρέπει όμως να μένουμε μόνο στα εγχώρια δεδομένα, αλλά να αποδίδουμε τη δέουσα σημασία στη θεσμική μετεξέλιξη και την πολιτική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, αναβαθμίστηκε ο νομοθετικός ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου στη λήψη των αποφάσεων για μείζονα ζητήματα της καθημερινής ζωής. Πρέπει επομένως να αντιληφθούμε ότι η σύνθεσή του και ο συσχετισμός των δυνάμεων σ’ αυτό επιδρούν έμπρακτα στο μέλλον μας. Είναι η πρώτη φορά, εξάλλου, που το Ευρωκοινοβούλιο έχει ρόλο στην ανάδειξη προέδρου της Επιτροπής. Η υποστηριζόμενη από το ΕΛΚ υποψηφιότητα Γιούνκερ αποτελεί εγγύηση για μια Ευρώπη που αναπτύσσεται με κέντρο τον άνθρωπο».

 

- Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Η ρητορική της αντιπολίτευσης έχει κινηθεί στη βάση της ριζικής ανατροπής και της γενικής αποδοκιμασίας, με επίκληση της δήθεν κοινωνικής κατάρρευσης. Υποτίθεται ότι ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει τις πρώτες εκλογές από τις διπλές κάλπες του 2012, ώστε να εκφραστεί ''το ρεύμα της οργής'' και να ''συντριβούν'' οι κυβερνητικές πολιτικές. Αν το κλίμα αυτό δεν αποτυπωθεί στις ευρωεκλογές, αν δηλαδή επαληθευτεί η εικόνα των δημοσκοπήσεων που καθιστούν αμφίβολη ακόμη και την πρώτη θέση, πόσω μάλλον τη μεγάλη διαφορά, θα πρόκειται για στρατηγική ήττα της αντιπολίτευσης και, αντιθέτως, για αναγνώριση των καρπών που αποδίδουν οι θυσίες του ελληνικού λαού στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας εξορθολογισμού των δημοσιονομικών μεγεθών. Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα εμπεριέχει μεν και δικαιολογημένη κόπωση από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά θα εκφράζει, κατά κύριο λόγο, την πίστη στην προοπτική ανάκαμψης που ήδη διανοίγεται. Θα συνιστά έτσι ''ψήφο εμπιστοσύνης'' προς την κυβερνητική πολιτική που χαράσσει τον μόνο, δύσκολο μεν, πλην όμως ασφαλή δρόμο».

 

- Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Η θεσμική αρχιτεκτονική της Ενωσης επιβάλλει μια διευκρίνιση. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο δέκτης της ενωσιακής πολιτικής, αλλά οφείλει να τη συνδιαμορφώνει. Το στοίχημα επομένως για εμάς είναι να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο στη χάραξη κρίσιμων αναπτυξιακών πολιτικών για τις επόμενες δεκαετίες. Ως προς την ουσία του ερωτήματος, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν επηρεάζεται από τη σεβαστή κυριαρχική επιλογή των εθνικών κοινωνιών, αλλά από τη συνέπεια των χωρών στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών τους. Και δεν μιλώ -στην περίπτωση της Ελλάδας- για τις μνημονιακές υποχρεώσεις κατ’ ανάγκην, τις προθέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις οποίες καλύπτει -σε κάθε περίπτωση- πέπλο μυστηρίου και διγλωσσίας, αλλά κυρίως για εκείνες που απορρέουν από την ισότιμη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στην ευρωζώνη ειδικότερα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι ευθύ: Ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα για τα συμφέροντα της χώρας σε μια ενωμένη Ευρώπη σύνθετων θεσμικών και διπλωματικών ισορροπιών; Η απάντηση πρέπει μάλλον να διαμορφώσει και την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές. Η άποψή μου είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς τα κατάφερε και με το παραπάνω. Διαπραγματευόμαστε πλέον για την ελάφρυνση του χρέους από θέση ισχύος».

 

- Είστε αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Ναι, αλλά δεν ταυτίζω το μέλλον με την οικονομική ανάκαμψη, όσο σημαντική και αν είναι αυτή για τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου. Απαιτείται και αλλαγή νοοτροπίας σε όλα τα επίπεδα, εξυγίανση δηλαδή όχι μόνο των δεικτών, αλλά και των δομών. Βλέπω με μεγάλη ικανοποίηση μια νέα γενιά ανθρώπων στον κόσμο των επιστημών, του επιχειρείν και της τρέχουσας καθημερινότητας να αποστρέφονται τις νοσηρές πρακτικές του παρελθόντος. Αν εμπεδωθεί αυτό το κλίμα στη δημόσια ζωή, θα έχουμε θέσει τις βάσεις για να αποφύγουμε στο μέλλον κρίση ανάλογη αυτής από την οποία εξερχόμαστε».

 

- Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Αποδέχθηκα την τιμητική πρόσκληση του πρωθυπουργού να συμμετάσχω στη μεγάλη εθνική προσπάθεια από τους κόλπους της παράταξης που υλοποίησε έμπρακτα τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Προέρχομαι από τον κόσμο της μάχιμης δικηγορίας και της ενεργού επαγγελματικής ζωής. Ως αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τον εκπροσώπησα επί σειρά ετών στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) και έτσι αισθάνομαι ότι μπορώ να εισφέρω την αναγκαία εμπειρία της διαβούλευσης και του συγκερασμού των συμφερόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαι έτοιμη να γίνω πομπός του μηνύματος κάθε τοπικής κοινωνίας στην Ευρωβουλή, πόσω μάλλον της μεσσηνιακής, από την οποία έλκω την καταγωγή μου. Θα είμαι παρούσα για να δώσουμε μάχες και να πετύχουμε αποτελέσματα για τη χάραξη πολιτικών και την εξασφάλιση πόρων που τονώνουν την επιχειρηματικότητα, ενισχύουν την αγροτική παραγωγή, στηρίζουν έργα ανάπτυξης και υποδομής και, κατ’ επέκτασιν, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίες και συνθήκες για ισόρροπη ανάπτυξη».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο στο Παρίσι. Εκλέγεται ανελλιπώς από το 1990 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Διετέλεσε αντιπρόεδρος την τριετία 2011-2014 και γενική γραμματέας την τριετία 2008-2011. Επί εξαετία (2002-2005, 2008-2011) επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο των Δικηγορικών Συλλόγων Ευρώπης (CCBE). Είναι αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιστημονικού Συνδέσμου Ελλήνων Εμπορικολόγων και έχει συμμετάσχει στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα. Κατέλαβε τιμητική θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. του 1994 και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας για τις εθνικές εκλογές του 2009.


NEWSLETTER