Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014 19:54

Σοφία Σακοράφα: "Ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς"

Γράφτηκε από την

"Για μας η 25 του Μάη είναι η στιγμή που αποφασίζουμε για την ζωή μας και ψηφίζουμε για αυτήν" σημειώνει, μιλώντας στην "Ε", η Σοφία Σακοράφα, υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, «το μέλλον των ανθρώπων κρίνεται από το πώς παρεμβαίνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι στη διαμόρφωσή του» και εκφράζει αισιοδοξία «στο βαθμό που ο λαός μας αποφασίσει να αψηφήσει τους τεχνητούς φόβους, τους μύθους που ''πουλάει'' η κυβέρνηση Σαμαρά, την εξωτερική προπαγάνδα, αλλά και τη μοιραία θέση ότι τίποτε δεν αλλάζει».

 

Τονίζει, παράλληλα, ότι «η ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς επηρεάζει συνολικά τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι αυτομάτως θα μεταμορφωθούν τα σκληρά διευθυντήρια των Βρυξελλών, αφενός όμως θα λάβουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής τους, αφετέρου θα επιταχυνθούν οι πολιτικές διεργασίες μέσα στους ίδιους τους λαούς».

 

- Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα αποτελέσει για το λαό μας έναν προπομπό θετικών πολιτικών εξελίξεων. Αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανατροπή του σημερινού πολιτικού κατεστημένου και των βάναυσων πολιτικών που εφαρμόζει. Για το λόγο αυτό είναι μια κορυφαία μάχη και με έντονο πολιτικό περιεχόμενο».

 

- Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Αναλογιστείτε ότι από τις εκλογές του 2012 είναι η πρώτη φορά που μπορεί εκλογικά να τοποθετηθεί ο λαός μας. Και μιλάμε για δύο χρόνια στα οποία μεσολάβησαν τρομακτικές μετατοπίσεις. Η επαναδιαπραγμάτευση Σαμαρά μετατράπηκε σε σκληρή εφαρμογή των εντολών της τρόικας, η συγκυβέρνηση της ευρείας νομιμοποίησης υπέστη την απώλεια της ΔΗΜΑΡ και την ιλιγγιώδη πτώση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, η ύφεση, το χρέος και η ανεργία εκτοξεύθηκαν, ενώ σκληρά μέτρα πέρασαν και πρόκειται να έρθουν. Για μας η 25 του Μάη είναι η στιγμή που αποφασίζουμε για την ζωή μας και ψηφίζουμε για αυτήν».

 

- Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Eνωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Καταρχήν η ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς επηρεάζει συνολικά τους λαούς της Ευρώπης. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι αυτομάτως θα μεταμορφωθούν τα σκληρά διευθυντήρια των Βρυξελλών, αφενός όμως θα λάβουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής τους, αφετέρου θα επιταχυνθούν οι πολιτικές διεργασίες μέσα στους ίδιους τους λαούς. Oσο για την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Ευρώπης δεν καθορίζεται μόνο από τις ευρωεκλογές, αλλά κυρίως από την αλλαγή της ίδιας της κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα ψηφιστεί από το λαό μας για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής ατζέντας, η ελληνική κυβέρνηση θα την επιβάλει στην Ε.Ε. με τη στήριξη του λαού μας. Στο Ευρωκοινοβούλιο όμως θα υπάρξει μια πυρετώδης προετοιμασία ενημέρωσης, παρεμβάσεων και δράσεων στην κατεύθυνση αυτή. Στην κατεύθυνση εφαρμογής μιας άλλης ατζέντας, πλήρως συγκρουσιακής με τη σημερινή».

- Είστε αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Το μέλλον των ανθρώπων κρίνεται από το πώς παρεμβαίνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι στη διαμόρφωσή του. Είμαι λοιπόν αισιόδοξη στο βαθμό που ο λαός μας αποφασίσει να αψηφήσει τους τεχνητούς φόβους, τους μύθους που ''πουλάει'' η κυβέρνηση Σαμαρά, την εξωτερική προπαγάνδα, αλλά και τη μοιραία θέση ότι τίποτε δεν αλλάζει. Αυτονόητα μεγάλη ευθύνη για αυτή την απόφαση του λαού μας φέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να επιδείξουμε ακόμη περισσότερη σταθερότητα, ωριμότητα και να προβάλουμε χωρίς φόβο και με περισσότερο πάθος την αδιαπραγμάτευτη πρόταση διεξόδου από το μνημόνιο και την κρίση. Η δε κυβέρνηση της Αριστεράς οφείλει να αποτελέσει πραγματικό διέξοδο για το λαό μας, χωρίς παλινωδίες και συμβιβασμούς, με ξεκάθαρο πολιτικό και διαπραγματευτικό λόγο, με κινήσεις που από την επομένη θα σηματοδοτήσουν τη ρήξη με τη μνημονιακή βαρβαρότητα και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής».

 

- Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Eνας σοβαρός λόγος είναι ότι όπως προανέφερα οι ευρωεκλογές αποτελούν μια κρίσιμη μάχη, αποτελούν το πρώτο και απαραίτητο βήμα για την ανατροπή. Σε μια τέτοια μάχη ο καθείς βρίσκεται εκεί όπου εκτιμάται ότι είναι πιο χρήσιμος πολιτικά και πιο ωφέλιμος εκλογικά. Αυτό είναι το καταρχήν υπόβαθρο της δικής μου υποψηφιότητας, τουλάχιστον όπως συνεκτιμήθηκε τόσο από τα όργανα, όσο και από εμένα. Είναι, με λίγα λόγια, αυτό που λένε, ότι τώρα πρέπει να είμαι εκεί... και είμαι. 

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του Ευρωκοινοβουλίου. Εάν δείτε το ευρωψηφοδέλτιο, θα διακρίνετε, πίσω από τα πρόσωπα, και δύο μείζονα πολιτικά θέματα. Το ένα είναι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Το άλλο είναι η ανάγκη να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική και θεσμική προετοιμασία στην Ευρώπη αναφορικά με την ΕΛΕ, με το λογιστικό έλεγχο δηλαδή του χρέους, το οποίο το έθεσα για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο στην ελληνική Βουλή το 2011. Είναι ανάγκη να επικοινωνηθεί στην Ευρώπη, να τεκμηριωθεί πολιτικά και θεσμικά η αναγκαιότητα και η βασιμότητα διεξαγωγής του ελέγχου. Για την Ελλάδα ο έλεγχος είναι ο πυλώνας, προκειμένου αφενός να διαγραφεί εκείνο το τμήμα του που είναι απεχθές, αφετέρου να προστατευθούμε από μονομερείς ενέργειες τρίτων. Είναι ο πυλώνας για να εμπλακεί η ίδια η κοινωνία στον έλεγχο του χρέους και η ίδια να καταλογίσει τις ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν. Πρόκειται λοιπόν για μια σοβαρή αποστολή, καθώς όλοι νομίζω θα συμφωνήσουμε ότι με το παρόν δημόσιο χρέος δεν επιβιώνουμε. Ούτε βέβαια με κουρέματα υπέρ τρίτων και εναντίον του λαού μας και των αναγκών του».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα, παντρεμένη, μητέρα δύο παιδιών. Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση (1980-1989) και ως ελεύθερη επαγγελματίας (1989-2006). To 1982 κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο στους πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό. Εκλέγεται δημοτική σύμβουλος στους Δήμους Αθήνας και Αμαρουσίου (1994-2006). Εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 2000, το 2007 και το 2009. Το 2010 καταψηφίζει το πρώτο μνημόνιο και αποχωρεί. To 2004 λαμβάνει την παλαιστινιακή υπηκοότητα από τον Γιάσερ Αραφάτ, για να εκπροσωπήσει την Παλαιστίνη στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ενώ παράλληλα αναπτύσσει πλούσια ακτιβιστική δράση για το Παλαιστινιακό. To 2011 γίνεται ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας για Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου. Το 2012 εκλέγεται πρώτη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στη Β' Αθήνας.