Τετάρτη, 14 Μαϊος 2014 18:14

Θοδωρής Ζαγοράκης: "Σε σταθερό δρόμο εξόδου από την κρίση"

Γράφτηκε από την
Θοδωρής Ζαγοράκης: "Σε σταθερό δρόμο εξόδου από την κρίση"

"Στις 25 Μαΐου παίρνουμε την απόφαση: Ή προχωράμε οριστικά μπροστά ή πετάμε στα σκουπίδια τις θυσίες τόσων ετών και γυρνάμε οριστικά πίσω" δηλώνει στην «Ε» ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Θοδωρής Ζαγοράκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

 

Ο ίδιος εκφράζει πάντως την πεποίθηση ότι «τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα αποδείξουν, για μια ακόμα φορά, το πόσο σταθερές είναι οι βάσεις που έχει βάλει η σημερινή κυβέρνηση και το πόσο ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται ότι είμαστε σε ένα σταθερό δρόμο εξόδου από την κρίση».

Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη για ενότητα: «Η συμμετοχή μου στην εθνική Ελλάδος υπήρξε ένα κομβικής σημασίας γεγονός στη ζωή μου. Τότε συνειδητοποίησα το πόσο σημαντικό είναι να ενώνονται οι πολίτες αυτής της χώρας για έναν κοινό στόχο, για ένα κοινό όραμα. Οταν απουσιάζει ο κοινός στόχος, απουσιάζει και η κοινή προσπάθεια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Θ. Ζαγοράκης.

 

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Οπως σε κάθε εκλογική διαδικασία, έτσι και στις φετινές ευρωεκλογές υπάρχει ένα διακύβευμα. Στις 25 Μαΐου θα κριθεί η εκπροσώπηση, άρα και η εικόνα της χώρας μας, στην Ευρώπη, καθώς και το αν θα τιμήσουμε τις θυσίες που κάναμε ως λαός, ως ομάδα, για να βγούμε από το τέλμα και τη θλιβερή και δεινή κατάσταση στην οποία είχαμε φτάσει.

Στις 25 Μαΐου επιλέγουμε μεταξύ αυτών που αμφισβητούν την ευρωπαϊκή ένταξη της Ελλάδας και αυτών που ξεκάθαρα λέμε ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Επιλέγουμε μεταξύ αυτών που δεν έχουν ξεκάθαρη θέση, ούτε καν για το ευρώ, και αυτών που δώσαμε τη μάχη για να μην αμφισβητηθεί ποτέ ξανά η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Επιλέγουμε μεταξύ αυτών που θέλουν την Ελλάδα απομονωμένη στην Ευρώπη, μόνιμο επαίτη δανεικών, και αυτών που θέλουμε την Ελλάδα δυνατή και περήφανη στην Ευρώπη, ισότιμο μέλος της Ενωσης· αυτών που θέλουμε μια νέα Ελλάδα.

Στις 25/5 παίρνουμε την απόφαση: Ή προχωράμε οριστικά μπροστά ή πετάμε στα σκουπίδια τις θυσίες τόσων ετών και γυρνάμε οριστικά πίσω».

 

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα αποδείξουν, για μια ακόμα φορά, το πόσο σταθερές είναι οι βάσεις που έχει βάλει η σημερινή κυβέρνηση και το πόσο ο ελληνικός λαός εμπιστεύεται ότι είμαστε σε έναν σταθερό δρόμο εξόδου από την κρίση.

Από εκεί και πέρα, εγώ δεν είμαι πολιτικός. Σας παραπέμπω στη δήλωση του ιδίου του πρωθυπουργού: "Η κυβερνητική συνεργασία άντεξε στα δύσκολα. Να είστε σίγουρος ότι θα αντέξει και τώρα"».

 

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλάζει σε αυτές τις εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που ουσιαστικά αποφασίζει το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά τη γνώμη μου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο ως θεσμός, στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο Κοινοβούλιο εκπροσωπείται άμεσα ο Ευρωπαίος πολίτης με την ψήφο του, και ειδικά σήμερα που στη χώρα μας ο πολίτης επιλέγει με τον σταυρό του τον εκπρόσωπό του, η φωνή του δυναμώνει ακόμη περισσότερο.

Εχουμε, λοιπόν, δυο τομείς που θα επηρεαστούν από τη δική μας ψήφο: Ο πρώτος, ποιους θα επιλέξουμε για την Ευρώπη, ως άτομα. Ο  δυναμισμός του καθενός ξεχωριστά, στον τομέα που γνωρίζει, η ικανότητά του να λειτουργήσει ως ομάδα, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και στόχους, ώστε να κάνει δυνατή τη φωνή του Ελληνα πολίτη. Ο δεύτερος, μέσα από την επιλογή μας αυτή, τι μήνυμα στέλνουμε στην Ευρώπη ως πολίτες: αυτό της μιζέριας, της μόνιμης γκρίνιας, των πισωγυρισμάτων, του μέσα - έξω από την Ευρώπη, μέσα - έξω από το ευρώ; Ή το μήνυμα της απόφασης του "προχωράμε μπροστά", ξεκάθαρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ισότιμοι, έντιμοι, "δουλευταράδες" Ελληνες, που κρατάμε ψηλά το κεφάλι και αγωνιζόμαστε για τα δίκαια της πατρίδας μας, αλλά και για το καλό της Ευρώπης και των πολιτών της.

Εχουμε πολλά να δώσουμε, αλλά και πολλά να πάρουμε από την Ενωμένη Ευρώπη. Το ίδιο και η Ενωμένη Ευρώπη από εμάς. Οταν είσαι ικανός και ξεκάθαρος, οι Ευρωπαίοι σε σέβονται - και επιτρέψτε μου να το ξέρω πολύ καλά αυτό».

 

4. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων, και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Ως λαός περάσαμε πολλές δοκιμασίες τα τελευταία 4 χρόνια. Εχει έρθει η κρίσιμη ώρα για να τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω και να συνεχίσουμε ακριβώς από εδώ που φτάσαμε, με μεγάλο κόπο. Σε όλη την ιστορία μας ως έθνος έχουμε αντιμετωπίσει πολλές δύσκολες καταστάσεις και πάντα καταφέρναμε να βγαίνουμε νικητές. Εχουμε ήδη βάλει τα θεμέλια για να μπει ένα τέλος στην κρίση και να οδηγηθεί η χώρα σε μακροχρόνια ανάπτυξη.

Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας. Οι Ελληνες αξίζουμε πολλά και μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Με μία μόνο προϋπόθεση: Να είμαστε ενωμένοι. Και  έχουμε αποδείξει ότι ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε οποιονδήποτε αγώνα».

 

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Πάντα πίστευα στην πολιτική. Η συμμετοχή μου στην εθνική Ελλάδος υπήρξε ένα κομβικής σημασίας γεγονός στη ζωή μου. Τότε συνειδητοποίησα το πόσο σημαντικό είναι να ενώνονται οι πολίτες αυτής της χώρας για έναν κοινό στόχο, για ένα κοινό όραμα. Οταν απουσιάζει ο κοινός στόχος, απουσιάζει και η κοινή προσπάθεια.

Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά και να είμαι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί πίστευα και πιστεύω ότι η πολιτική πρέπει να είναι αυτή που θέτει το πλαίσιο και φτιάχνει το σωστό περιβάλλον, για να μην πηγαίνουν χαμένες οι προσπάθειες των λαών. Αυτό που θέλω είναι να βοηθήσω κι εγώ με τον τρόπο μου στην προσπάθεια που γίνεται να ενωθούν ξανά οι Ελληνες. Να προχωρήσουν και πάλι σταθερά μπροστά.

Η πολιτική θεωρώ ότι συνδέει τους πολίτες όταν εκφράζεται και εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα, κι όλες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Μόνο τότε παράγει αποτέλεσμα. Μόνο τότε πετυχαίνει: όταν οι ιδέες της ξεπερνούν τα στενά παραταξιακά όρια ενός κόμματος.

Η Νέα Δημοκρατία με τον Αντώνη Σαμαρά αυτό ακριβώς θέλει να πετύχει. Να ενώσει τους πολίτες κάτω από έναν στόχο: να σταματήσουμε να κοιτάζουμε πίσω και να κερδίσουμε το στοίχημα της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης.

Οσο με αφορά, δεν ζητώ την ψήφο του Ελληνα πολίτη για να λύσω το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας ή να προτείνω τα μέτρα για τη οικονομική σύγκλιση των κρατών μελών. Θα βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις στα πράγματα που εγώ γνωρίζω. Πιστεύω ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι η Ευρώπη των αριθμών, αλλά η Ευρώπη των πολιτών. Παράλληλα, με τη νομισματική ενοποίηση, υπάρχει και η κοινωνική, η ενοποίηση που όλοι μας έχουμε ξεχάσει. Υπάρχει ο πολιτισμός, η κουλτούρα, η παιδεία και φυσικά ο αθλητισμός. 

Ο αθλητισμός ενώνει. Φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Τους κάνει καλύτερους ανθρώπους. Δομές, εγκαταστάσεις, αθλητική παιδεία, σχολεία, ανταλλαγές. Είναι χιλιάδες πράγματα που μπορούν να γίνουν στον τομέα του αθλητισμού. Σε δυο άξονες: Ο ένας, για την Ελλάδα μας -που είναι πίσω σε σχέση με την Ευρώπη- και ο δεύτερος για την ίδια την Ευρώπη, αν θέλουμε να προχωρήσουμε ως πραγματική ένωση πολιτών και όχι ως ένωση αριθμών. 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Γεννήθηκε στη Λυδία Καβάλας το 1971. Από μικρή ηλικία τον κερδίζει ο αθλητισμός και αφοσιώνεται στο ποδόσφαιρο. Το καλοκαίρι του 1988 εντάσσεται στην ομάδα της Καβάλας. Το 1992 παίρνει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ όπου ξεδιπλώνει το ταλέντο του και γίνεται ο δεύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής που παίρνει μεταγραφή στο εξωτερικό. Για περίπου 20 χρόνια αγωνίστηκε σε ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, Καβάλα, ΠΑΟΚ, Λέστερ, ΑΕΚ, Μπολόνια. Ως αρχηγός, το 2004 οδηγεί την εθνική Ελλάδος στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, μία από τις πιο σημαντικές στιγμές του ελληνικού αθλητισμού. Ανακηρύσσεται πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά και 5ος καλύτερος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής για το 2004. Είναι ο πρώτος Ελληνας που πέρασε τις 100 συμμετοχές και έφτασε τις 120 συμμετοχές με τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος. Το 2007 αναλαμβάνει πρόεδρος του ΠΑΟΚ σε μία από τις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας του συλλόγου και με πρόγραμμα και προσπάθεια καταφέρνει να βρει λύσεις σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο. Είναι παντρεμένος και πατέρας 2 παιδιών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER