Τρίτη, 20 Μαϊος 2014 20:46

Δημήτρης Χριστόπουλος: "Υπαρξιακή μάχη για το μέλλον του τόπου μας"

Γράφτηκε από την
Δημήτρης Χριστόπουλος: "Υπαρξιακή μάχη για το μέλλον του τόπου μας"

Ενα βασικό διακύβευμα των ευρωεκλογών του Μαΐου είναι «να αποτρέψουμε την "κανονικοποίηση" της κρίσης» σημειώνει μιλώντας στην “Ε” ο Δημήτρης Χριστόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί όπως εξηγεί, «αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια -και ιδιαίτερα στην Ελλάδα- είναι η κρίση να λαμβάνει τα χαρακτηριστικά "καθεστώτος"». 

 

Εκτιμά δε ότι στις ευρωεκλογές «θα τεθούν για πρώτη φορά σε αμφισβήτηση οι πολιτικές επιλογές της τωρινής κυβέρνησης, η οποία με άλλο προεκλογικό πρόγραμμα εξελέγη και άλλες πολιτικές εφάρμοσε. Γεγονός που θα θέσει και ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησής της».

Τονίζει, επιπλέον, ότι «οι φετινές ευρωεκλογές είναι μια υπαρξιακή μάχη για το μέλλον του τόπου μας. Είναι το κρίσιμο εκείνο σημείο, όπου η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να λάβουν τη σημαντική απόφαση να υπερπηδήσουν σοβαρά εμπόδια. Η Ελλάδα καλείται να γίνει ο μπροστάρης σε αυτό το εγχείρημα, δείχνοντας πως η πολιτική της τωρινής Ευρωπαϊκής Ενωσης την σπρώχνει κατευθείαν στον γκρεμό».

 

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Οι ευρωεκλογές του Μαΐου αποτελούν ορόσημο για την Ευρώπη, καθώς θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, τα μηνύματα για την μετέπειτα πορεία της. Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, και ειδικά στα χρόνια της κρίσης, είναι η γενίκευση του ευρωσκεπτικισμού. Ο ευρωσκεπτικισμός παύει πλέον να είναι αποκλειστικότητα φωνών από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αντίληψη αυτή εξαπλώνεται, και μάλιστα στη χειρότερη δυνατή εκδοχή της. Αναφέρομαι, βέβαια, στην άνοδο της Ακροδεξιάς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στις νότιες. Η Ελλάδα βιώνει αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο στην πιο ακραία εκδοχή του.

Παράλληλα, το δεύτερο, αν θέλετε, διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι να αποτρέψουμε την "κανονικοποίηση" της κρίσης. Αυτό που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια -και ιδιαίτερα στην Ελλάδα- είναι η κρίση να λαμβάνει τα χαρακτηριστικά "καθεστώτος". Αυτή η έκτακτη συνθήκη που μπήκε στις ζωές μας το 2010 αρχίζει να παίρνει χαρακτηριστικά μονιμότητας. Και δεν αναφέρομαι στις οικονομικές του όψεις, που από μόνες τους είναι εξαιρετικά επώδυνες. Επιπρόσθετα βλέπουμε να απειλείται και η δημοκρατία. Στον βωμό της οικονομικής σταθερότητας διαπιστώνεται η ωμή παραβίαση δημοκρατικών θεσμών.

Τα αποτελέσματα των πολιτικών, επομένως, όσων επιφανειακά διακηρύττουν "Ευρώπη να ’ναι κι ό,τι να ’ναι" είναι άνοδος της Ακροδεξιάς και βαθιά λιτότητα σε οικονομία και δημοκρατία. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό το εξής ενδιαφέρον: Οσοι τάσσονται πραγματικά υπέρ της Ευρώπης, καταλήγουν να είναι εναντίον της συγκεκριμένης Ευρώπης. Η λιτότητα στην οικονομία φέρνει αφυδάτωση στη δημοκρατία. Και η διακοπή αυτής της εγκληματικής για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό κατάστασης, εν πολλοίς, θα κριθεί στις ερχόμενες ευρωεκλογές”.

 

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Ενα ισχυρό μήνυμα στις ευρωεκλογές από την Ελλάδα θα σηματοδοτήσει και τη δυσπιστία ως προς την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εξέφρασαν τα μνημόνια. Κυρίως δε, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Η παγίωση της έκτακτης κατάστασης που βλέπουμε να συντελείται μας οδηγεί σε μια πρωτόγνωρη κοινωνική οπισθοδρόμηση. Χρέος -και στοίχημα παράλληλα- της Αριστεράς είναι να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό πολιτικό πρόγραμμα, βασισμένο στις αρχές της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Ο πρώτος σταθμός για την μετουσίωση αυτού σε πράξη είναι οι ευρωεκλογές. Εκεί θα τεθούν, για πρώτη φορά, σε αμφισβήτηση οι πολιτικές επιλογές της τωρινής κυβέρνησης, η οποία με άλλο προεκλογικό πρόγραμμα εξελέγη και άλλες πολιτικές εφάρμοσε. Γεγονός που θα θέσει και ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησής της».

 

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Οι φετινές ευρωεκλογές είναι μια υπαρξιακή μάχη για το μέλλον του τόπου μας. Είναι το κρίσιμο εκείνο σημείο, όπου η Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να λάβουν τη σημαντική απόφαση να υπερπηδήσουν σοβαρά εμπόδια. Η Ελλάδα καλείται να γίνει ο μπροστάρης σε αυτό το εγχείρημα, δείχνοντας πως η πολιτική της τωρινής Ευρωπαϊκής Ενωσης την σπρώχνει κατευθείαν στον γκρεμό. Για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητος ένας σύγχρονος κριτικός, ριζοσπαστικός, ευρωπαϊκός λόγος της Αριστεράς· η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το φυτώριο που θα τον παράγει αυτή την στιγμή.

Το κύμα αμφισβήτησης, λοιπόν, προς τη σημερινή νεοφιλελεύθερη πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. μπορεί να προέλθει από την Ελλάδα και για την Ελλάδα. Ενας συνεκτικός ευρωπαϊκός λόγος της Αριστεράς είναι ικανός για να οδηγήσει στην εγκατάλειψη του αδιεξόδου των πολιτικών λιτότητας. Εξέλιξη που θα επιφέρει απτό αντίκρισμα στην ελληνική κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα».

 

4. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Οπως ήδη ανέφερα, αν νικήσει η Αριστερά στην Ελλάδα υπάρχει ελπίδα και στην Ευρώπη. Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν προς αυτή την κατεύθυνση, τότε φοβάμαι πως μπαίνουμε σε ακόμη πιο δύσκολους καιρούς. Και αυτό δεν θα διαρκέσει λίγο. Θα έχει συνέπειες στις επόμενες γενιές, οι οποίες θα ζήσουν σε πολύ χαμηλότερα βιοτικά επίπεδα από αυτά που είχαμε μέχρι σήμερα συνηθίσει. Τα πρωτόγνωρα, εν καιρώ ειρήνης, ποσοστά φτώχειας και ανεργίας που γεννούν η κρίση και η διαχείριση της μας το λένε ξεκάθαρα αυτό. Ολες οι επιστημονικές μελέτες προδιαγράφουν ένα εξαιρετικά δυσοίωνο μέλλον για εμάς, πόσο μάλλον για τους νεότερους ανθρώπους. Αυτό δεν αλλάζει με την εξακολούθηση των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού. Αντίθετα, για την επανόρθωση των πληγών, χρειάζεται η επιστροφή στον σεβασμό των δικαιωμάτων. Των ατομικών, των πολιτικών και των κοινωνικών. Κάτι που αυτή την στιγμή μόνο μια Αριστερά των δικαιωμάτων μπορεί να το πρεσβεύσει».

 

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Είπα και προηγουμένως, οι φετινές ευρωεκλογές αποτελούν ένα σημείο καμπής τόσο για την Ελλάδα και την Αριστερά, όσο και για το μέλλον της Ευρώπης. Κι αυτός ήταν ένας βασικός παράγοντας που με οδήγησε στο να δεχθώ αυτή την πρόκληση. Η πορεία μου στον χώρο της Αριστεράς των δικαιωμάτων συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές πολιτικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, πρέπει να επισημάνω ότι στο ταξίδι αυτό έρχομαι με συγκεκριμένες αποσκευές. Οι οποίες περιέχουν κάποιες θέσεις που για χρόνια πρεσβεύω σε ζητήματα δικαιωμάτων, δημοκρατίας, καθώς και σε ζητήματα μετανάστευσης και μειονοτήτων. Αυτά είναι που μπορώ εγώ να συνεισφέρω στη δύσκολη, αλλά ευγενή, προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

O Δημήτρης Χριστόπουλος (1969) είναι αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Υπήρξε για 8 χρόνια, από νεαρή ηλικία, πρόεδρος στην Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το μεγαλύτερο και αρχαιότερο σωματείο του σχετικού χώρου στην Ελλάδα. Είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και ενεργός διανοούμενος με σημαντικές δημόσιες παρεμβάσεις σε θέματα μειονοτήτων, μετανάστευσης, Ακροδεξιάς, ιθαγένειας και δικαιωμάτων γενικότερα. Ως συγγραφέας, αρθρογραφεί εντατικά σε εφημερίδες και μεγάλα διαδικτυακά portals. Εχει κρίσιμη ευρωπαϊκή εμπειρία καθώς έχει δουλέψει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.


NEWSLETTER