Παρασκευή, 23 Μαϊος 2014 22:16

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: "Καταδίκη πολιτικής της τρόικας από το Ευρωκοινοβούλιο"

Γράφτηκε από την

 

"Θέλουμε μια Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία όλα γίνονται καλώς, αρκεί οι οικονομικοί δείκτες να έχουν θετική κλίση ή ένα πολιτειακό πλαίσιο στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο άνθρωπος;» σημειώνει, μιλώντας στην «Ε» ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον πολιτικό σχηματισμό «Πράσινοι - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία".

 

Οπως εκτιμά δε, «το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει την εσωτερική πολιτική των κρατών-μελών, συνεπώς και της Ελλάδας, αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αναφέρουν και εκβιάζουν τα "μεγάλα" κόμματα της Ελλάδας».

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με δύο πρόσφατες εκθέσεις του (Μάρτιος 2014) έχει καταδικάσει την πολιτική της τρόικας, προτείνοντας παράλληλα άλλες λύσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Μάλιστα, ευρωβουλευτές από το ευρωπαϊκό κόμμα των Πράσινων, το 2010, ήταν αντίθετοι στην εφαρμογή των μνημονίων για την Ελλάδα, προβλέποντας πως δε θα υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα».

- Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί στις ευρωεκλογές είναι το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.). Αυτό πρέπει να συζητάμε, αυτό πρέπει να οραματιζόμαστε. Θέλουμε μια Ε.Ε. στην οποία όλα γίνονται καλώς, αρκεί οι οικονομικοί δείκτες να έχουν θετική κλίση ή ένα πολιτειακό πλαίσιο στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ο άνθρωπος;

Και την απόφαση πρέπει να την πάρουμε τώρα, γιατί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενός οργάνου που αντιπροσωπεύει τον καλύτερο δημοκρατικό θεσμό. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση του ανθρωπισμού και του κοινωνικού κράτους, για να φέρουμε την Ε.Ε. εκεί που είχαν ονειρευτεί οι στοχαστές της.

Αλλωστε, η Ε.Ε. είναι το "οικοδόμημα" μέσα στο οποίο βρίσκεται και το δικό μας σπίτι, η Ελλάδα μας. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο επηρεάζουν και τη δική μας καθημερινότητα. Αρα, αυτό που θα κριθεί στις ευρωεκλογές είναι ο τρόπος που θα διαχειριζόμαστε το αύριο».

 

- Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Θεωρώ πως το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεάσει την εσωτερική πολιτική των κρατών-μελών, συνεπώς και της Ελλάδας. Αλλά με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αναφέρουν και εκβιάζουν τα "μεγάλα" κόμματα της Ελλάδας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει το κέντρο πολιτικών αποφάσεων και νομοθετημάτων που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη-μέλη. Ετσι, αν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πλειοψηφία δοθεί σε συντηρητικές ιδεολογίες, ενώ στο εσωτερικό δοθεί πλειοψηφική εντολή σε πιο αριστερές – ανθρωπιστικές αντιλήψεις (ή το αντίθετο), τότε θα υπάρχει σύγκρουση πολιτικών. Γιατί από τη μια θα ασκείται μια πολιτική λιτότητας και οικονομικής άνθισης και από την άλλη θα γίνεται μια προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ποιότητας ζωής, η οποία θεωρεί την οικονομία ως ένα πυλώνα της ζωής (μαζί με την υγεία, την παιδεία, το φυσικό περιβάλλον) και όχι το μοναδικό στόχο εξυγίανσης.

Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι να καλλιεργήσουμε αυτήν τη νοοτροπία και σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό, επίπεδο, ώστε η πολιτική να ασκείται και να οικοδομείται με επίκεντρο τον άνθρωπο».

 

- Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Η τροποποίηση της πολιτικής της Ε.Ε. είναι ζήτημα που αφορά και τα 28 κράτη-μέλη και όχι μόνο την Ελλάδα.

Ολα αυτά που βιώνουμε τα τελευταία 4 χρόνια, τόσο εμείς οι Ελληνες, όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν οφείλονται στο όργανο που λέγεται Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αντιθέτως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 2 πρόσφατες εκθέσεις του (Μάρτιος 2014) έχει καταδικάσει την πολιτική της τρόικας, προτείνοντας παράλληλα άλλες λύσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Μάλιστα, ευρωβουλευτές από το ευρωπαϊκό κόμμα των Πράσινων το 2010 ήταν αντίθετοι στην εφαρμογή των μνημονίων για την Ελλάδα, προβλέποντας πως δε θα υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γι’ αυτό, στις 25 Μαΐου πρέπει, πρώτον να πάμε να ψηφίσουμε για να μην αποφασίσουν οι άλλοι για εμάς και δεύτερον να αποφασίσουμε το τι πολιτική χρειαζόμαστε για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρέπει να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να ασκείται μεγαλύτερος έλεγχος και να αναστέλλονται πολιτικές που δεν είναι σύμφωνες με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

 

- Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Φυσικά και είμαι αισιόδοξος, γι’ αυτό και έθεσα την υποψηφιότητά μου στην Ευρωβουλή. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται να ακολουθήσουμε πολιτικές γραμμές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της χώρας, έχοντας όμως στραμμένη την προσοχή μας σε μια κοινωνική πολιτική, σε μια πολιτική που δεν βασίζεται μόνο στην οικονομία αλλά ενδιαφέρεται για τη σκεπτόμενη παιδεία, την υγεία για όλους, τα δικαιώματα του ανθρώπου και της διαφορετικότητας, την επένδυση στην έρευνα, τη συνεργασία με το περιβάλλον και όχι την εκμετάλλευση αυτού.

Η Ελλάδα έχει ρόλο στην Ευρώπη και μαζί με την πατρίδα μας μπορούμε και πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ενωση που αποτελεί το νέο μας σπίτι, το οποίο χρειάζεται αναδιαμόρφωση και ανασυγκρότηση για να δημιουργηθεί ξανά η εμπιστοσύνη.

Θέλουμε, λοιπόν, εκείνες τις πολιτικές ιδεολογίες που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη συνοχή, ένωση και αλληλεγγύη και όχι αυτές που θα διαβρώσουν περισσότερο το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

- Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Το να θέσω τον εαυτό μου ως υποψήφιο ευρωβουλευτή είναι μια ιδέα που στριφογύριζε στο μυαλό μου τα τελευταία δυο χρόνια, όταν βρέθηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα πλαίσια ενός συνεδρίου. Εκεί είδα τον τρόπο που λειτουργεί αυτός ο θεσμός και κατάλαβα πως μπορούν να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές.

Αυτό που πρέπει να αποφασίσουμε είναι το ποια κατεύθυνση θέλουμε να ακολουθήσουμε, κι εγώ διαλέγω την πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ετσι η ανεξάρτητη διαβίωση για τα άτομα με αναπηρία, η παιδεία, η υγεία και γενικότερα τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι οι τομείς που θεωρώ πως θα προσφέρω μεγαλύτερο έργο, πάντα όμως σε μια βάση πράσινης πολιτικής».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Στέλιος Κυμπουρόπουλος γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1985 στην Αθήνα. Την 28η Οκτωβρίου του 1999 παρέλασε ως ο πρώτος σημαιοφόρος σε αναπηρικό αμαξίδιο, στα χρονικά της ελληνικής ιστορίας. Το 2010 αποφοίτησε ως αριστούχος από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Στις αρχές του 2011, ξεκίνησε -και συνεχίζει- την ειδίκευσή του στην ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Το Μάρτιο του 2014 τελείωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας-Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών.