Σάββατο, 24 Μαϊος 2014 14:09

Σόφη Παπαδόγιαννη: "Να ζωντανέψει η ελπίδα της πολιτικής ανατροπής"

Γράφτηκε από την
Σόφη Παπαδόγιαννη: "Να ζωντανέψει η ελπίδα της πολιτικής ανατροπής"

 

"Η ελπίδα της πολιτικής ανατροπής μπορεί να ξαναζωντανέψει στις ευρωεκλογές, αν ο ελληνικός λαός, με τη δύναμη της ψήφου του, καταδικάσει τα μνημονιακά κόμματα, που ευθύνονται για την οικονομική και κοινωνική παρακμή της χώρας".

 

Την θέση αυτή εκφράζει η Σόφη Παπαδόγιαννη, υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην “Ε”.

Οπως τονίζει, «τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, αν εξακολουθήσουμε να έχουμε παραδομένες κυβερνήσεις, όπως η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, που υποτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας και του λαού στα συμφέροντα των τραπεζιτών και του πολυεθνικού κεφαλαίου, που η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει».

Η ίδια δηλώνει αισιόδοξη, γιατί -όπως σημειώνει- «σήμερα υπάρχει μια Αριστερά ισχυρή και έτοιμη να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, αποφασισμένη να προχωρήσει, χωρίς ταλαντεύσεις στις τροϊκανές πιέσεις και στα εκβιαστικά διλήμματα και να χτίσει μια νέα ελπίδα διεξόδου από την κρίση».

1. Τι είναι εκείνο που θα κριθεί κατά τη γνώμη σας στις ευρωεκλογές;

«Ο καθένας αντιλαμβάνεται την αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στις μνημονιακές πολιτικές κοινωνικής και οικονομικής διάλυσης που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και στη βούληση του λαού, που δεν αντέχει άλλο να ζει σε κατάσταση φτώχειας, ανεργίας και ταπείνωσης. Το λαϊκό αίτημα, λοιπόν, για ανατροπή αυτών των πολιτικών, που εκφράστηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4% εκτοξεύτηκε στο 27%, παραμένει ακόμη ανεκπλήρωτο.

Η ελπίδα της πολιτικής ανατροπής μπορεί να ξαναζωντανέψει στις ευρωεκλογές του Μάη, αν ο ελληνικός λαός, με τη δύναμη της ψήφου του, καταδικάσει τα μνημονιακά κόμματα, που ευθύνονται για την οικονομική και κοινωνική παρακμή της χώρας και ενισχύσει αποφασιστικά τις δυνάμεις εκείνες που δεσμεύονται να απαλλάξουν τη χώρα από τρόικα, μνημόνια, λιτότητα και τον βραχνά του χρέους. Τις δυνάμεις που θέτουν, πάνω από τα συμφέροντα των δανειστών και των τραπεζιτών της γερμανικής Ευρώπης, την επιβίωση του ελληνικού λαού, την εθνική και λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία και που είναι αποφασισμένες να προωθήσουν ένα προοδευτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας».

 

2. Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα κατά πόσο νομίζετε πως θα επηρεάσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας;

«Αν το πολιτικό μήνυμα της κάλπης είναι σαφές, με ισχυρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τη μεγάλη πολιτική ανατροπή στον τόπο μας. Για την κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία, μαζί με τον λαό μας, θα σταματήσει την καταστροφή και θα θέσει τα θεμέλια για μια νέα Ελλάδα, ανεξάρτητη, δημοκρατική, κοινωνικά δίκαιη».

 

3. Πώς μπορεί να επηρεαστεί η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στην Ελλάδα από το εκλογικό αποτέλεσμα;

«Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, αν εξακολουθήσουμε να έχουμε παραδομένες κυβερνήσεις, όπως η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, που υποτάσσουν τα συμφέροντα της χώρας και του λαού στα συμφέροντα των τραπεζιτών και του πολυεθνικού κεφαλαίου, που η Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζει.

Σ’ αυτές τις ευρωεκλογές ο κόσμος όλος θα  έχει στραμμένη την προσοχή του στην Ελλάδα και θα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, γιατί έχει καταλάβει ότι η Ελλάδα επιλέχθηκε ως πειραματόζωο για να εφαρμοστούν ακραίες νεοφιλελεύθερες συνταγές στη χώρα μας  και να επεκταθούν στη συνέχεια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν μόνο αν το ''πειραματόζωο'' Ελλάδα αντιδράσει και σταματήσει να προσφέρει ''γη και ύδωρ'' σε αυτούς που την μετατρέπουν σε αποικία της Γερμανικής Ευρώπης. Οι δυνάμεις που μας έφτασαν ως εδώ, εγχώριες και ευρωενωσιακές, πρέπει να δεχθούν ένα ισχυρό ράπισμα στις ευρωεκλογές».

 

4. Είστε αισιόδοξη για το μέλλον της χώρας και των ανθρώπων και από τι νομίζετε πως θα κριθεί αυτό;

«Οι καταστάσεις πια στην Ελλάδα είναι οριακές. Μετά από 4 μνημονιακά χρόνια δρακόντειας δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία και συνεχίζεται, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας από τους δανειστές, λεηλατημένη, με ακυρωμένη την εθνική και λαϊκή κυριαρχία και ένα λαό εξαθλιωμένο.

Αν η Ελλάδα δεν απαλλαγεί άμεσα από τρόικα, λιτότητα και τον βραχνά του χρέους, η προοπτική είναι προδιαγεγραμμένη.

Η χώρα μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη, τίποτα όμως σε αυτή δεν θα θυμίζει κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα, αλλά καθεστώς Ειδικής Οικονομικής Ζώνης, εντός της οποίας θα προσφέρονται σε ξένους κυρίως ''επενδυτές'' μεγάλες ευκαιρίες κερδοφορίας, με εκχώρηση του δημόσιου πλούτου και ένα στρατό απασχολούμενων με μισθούς Βουλγαρίας και εργασιακές σχέσεις 19ου αιώνα.

Αυτός ήταν, άλλωστε, από την αρχή ο στόχος των μνημονίων που μας επέβαλαν Ε.Ε. και ΔΝΤ. Η διαμόρφωση, μέσα στην κρίση, όρων ευνοϊκών για την ανασυγκρότηση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και ειδικότερα του γερμανικού και τη διασφάλιση της κερδοφορίας του.

Στο βωμό αυτών των συμφερόντων ματώνει ο λαός μας. Οι αντίπαλοι είναι ισχυροί. Δεν είναι όμως ανίκητοι. Και η ιστορία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Γιατί την ιστορία την γράφουν οι λαοί. Και ο δικός μας λαός έχει αποδείξει ότι δεν είναι από αυτούς που γονατίζουν. Ξέρει να αγωνίζεται και να νικά. Και σε αυτόν τον αγώνα έχει σταθερό συμπαραστάτη την Αριστερά.

Είμαι αισιόδοξη, γιατί σήμερα υπάρχει μια Αριστερά ισχυρή και έτοιμη να αναλάβει την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, αποφασισμένη να προχωρήσει, χωρίς ταλαντεύσεις στις τροϊκανές πιέσεις και στα εκβιαστικά διλήμματα και να χτίσει μια νέα ελπίδα διεξόδου από την κρίση».

 

5. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα και σε ποιους τομείς νομίζετε ότι θα προσφέρετε καλύτερα εφόσον εκλεγείτε;

«Η θητεία του νέου Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο θα αναδειχθεί στις ευρωεκλογές του Μάη, θα συμπέσει με τη μεγάλη πολιτική ανατροπή στη χώρα μας, που έρχεται. Επομένως είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση των συμφερόντων της Ελλάδας και του λαού μας, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλη η Αριστερά στην Ευρώπη, να εκλέξει μια ισχυρή ομάδα πολιτικά έμπειρων και ικανών ευρωβουλευτών, για να μπορέσει να στηρίξει τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα. Χρειάζονται μεγάλες πρωτοβουλίες για την οικοδόμηση συμμαχιών με τους λαούς και τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Οι Ελληνες αριστεροί ευρωβουλευτές θα πρέπει να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός ισχυρού πανευρωπαϊκού κινήματος αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, το οποίο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί σε κίνημα αμφισβήτησης και ρήξης με το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο που προωθεί η Ε.Ε.

Η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με άλλα πολιτικά και κοινωνικά στελέχη, εκφράζει ακριβώς αυτή μας τη διάθεση, να παρέμβουμε δυναμικά και να δώσουμε αποφασιστικά μεγάλες μάχες και στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου για να αλλάξει η χώρα μας και η Ευρώπη σελίδα».

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

*Η Σόφη Παπαδόγιαννη είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε στην Αθήνα, με καταγωγή από το Διαβολίτσι Μεσσηνίας. Μεγάλωσε στου Ζωγράφου. Σπούδασε Κοινωνιολογία στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση. Από τα μαθητικά της χρόνια συμμετείχε ενεργά στους κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες, μέσα από τις γραμμές πρώτα της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και στη συνέχεια από αυτές του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ. Επί σειρά ετών έχει διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη στο οργανωτικό γραφείο και στον τομέα της υγείας. Σήμερα κατοικεί στο Γαλάτσι. Είναι παντρεμένη με τον Κώστα Παπαδιγενόπουλο και έχει ένα δωδεκάχρονο γιο.


NEWSLETTER