Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010 21:57

Φώτης Κουβέλης: Χειραφέτηση της αυτοδιοίκησης από κομματική και κυβερνητική κηδεμονία

Γράφτηκε από την

«Είναι καιρός η αυτοδιοίκηση να δηλώσει το αχειραγώγητο των επιλογών της και τη χειραφέτησή της από την κυβερνητική και κομματική κηδεμονία».
Την πιο πάνω επισήμανση έκανε χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης -σε συνέντευξη Τύπου, στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας- προσθέτοντας ότι «τα μηνύματα που στέλνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου δεν είναι δυνατό να προκύψουν περιφρονώντας την υπόθεση της αυτοδιοίκησης». Παράλληλα τόνισε ότι ενδεχόμενη αποχή θα αποτελέσει συνευθύνη στο αποτέλεσμα που θα προκύψει.
Ο Φ. Κουβέλης -που συνοδευόταν, μεταξύ άλλων, από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Γιώργο Τσόγκα και στελέχη του συνδυασμού του- κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ότι μέσα από την προχθεσινή διακαναλική συνέντευξη έκανε έναρξη της εκλογολογίας: «Εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός διαμόρφωσε απειλές για βουλευτικές εκλογές αν τα στοιχεία στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ιδίως στις περιφέρειες, δεν συντρέξουν υπέρ του» σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Παράλληλα διατύπωσε τη θέση ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί «ανασύνθεση του δικομματικού πλαισίου και των διλημμάτων, την ώρα που υφίστανται σοβαρά προβλήματα από την παρουσία στη χώρα μας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και από την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και του σχεδίου στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Σύμφωνα με το Φ. Κουβέλη, η κυβέρνηση -την οποία κατηγόρησε για αδυναμία να ελέγξει τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία- «οφείλει να εγκαταλείψει την πεπατημένη της απομείωσης των μισθών και των συντάξεων».
Πρόσθεσε παράλληλα ότι χωρίς παραγωγική διαδικασία -η οποία, όπως είπε, δεν υφίσταται πλέον- δεν πρόκειται ποτέ να επιτύχει τα έσοδα που προγραμματίζει. Τα όποια έσοδα από έμμεσους φόρους, οι οποίοι πλήττουν κυρίως τα λαϊκά στρώματα, καλύπτονται από τον πληθωρισμό, ενώ την ίδια στιγμή οι αυξήσεις του ΦΠΑ σε βασικά είδη το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μειώνουν το τζίρο, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Διατύπωσε τη θέση ότι η ψήφος στις αυτοδιοικητικές εκλογές -που γίνονται εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης και των σκληρών μέτρων του μνημονίου- δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι εκφράζει θέση υπέρ ή κατά του μνημονίου, «όπως υποστηρίζουν ορισμένα από τα κόμματα που καλούν σε αντιμνημονιακές συσπειρώσεις. Είναι δυνατόν να υποστηρίξει κανείς σοβαρά ότι ένας πολίτης που ψηφίζει συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ, ψηφίζει ταυτόχρονα και υπέρ του μνημονίου;» αναρωτήθηκε ο Φ. Κουβέλης.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, τα όποια μηνύματα των εκλογών αυτών δεν είναι δυνατό να εξαχθούν μέσα από την περιφρόνηση της αυτοδιοικητικής υπόθεσης.
Αναφερόμενος στις επιλογές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο πρόεδρός της είπε ότι στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση προχώρησε και σε συνεργασίες -με το ΠΑΣΟΚ, τους Οικολόγους Πράσινους, το Συνασπισμό, βάσει της φερεγγυότητας προγραμμάτων και προσώπων- αλλά σε αυτόνομη κάθοδο υποψηφίων, καθώς, όπως τόνισε, «η θέση μας είναι ότι ο χώρος της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης δεν είναι πρόσφορο πεδίο για καταγραφή κομματικών δυνάμεων».
Στις περιφερειακές εκλογές, ωστόσο, ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι επελέγη η αυτόνομη κάθοδος υποψηφίων από τη Δημοκρατική Αριστερά, δεδομένου του έντονα πολιτικού χαρακτήρα των συγκεκριμένων εκλογών.
Επικριτικά στάθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς στον «Καλλικράτη», ιδιαίτερα όσον αφορά στη χωροθεσία -«σε πολλές περιπτώσεις έγινε με στενά κομματικά κριτήρια, με το μυαλό στις βουλευτικές εκλογές»- αλλά και στην απουσία των απαραίτητων πιστώσεων, οι οποίες θα έπρεπε να συνοδεύουν τις αρμοδιότητες που δόθηκαν στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Τόνισε παράλληλα, ότι ακόμα και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να εποπτεύεται από «το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης».
Το κυριότερο μειονέκτημα, ωστόσο, είπε ο Φ. Κουβέλης, είναι ότι δεν ισχύει η απλή αναλογική -«η οποία δεν αποτελεί ιδεοληψία της Αριστεράς, αλλά ουσιαστικό μέσο για να εκφραστούν οι συσχετισμοί των τοπικών κοινωνιών και να προκύψουν οι απαραίτητες συνθέσεις».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επέκρινε όσους ζητούν «αντιμνημονιακή» ψήφο σε αυτοδιοικητικές εκλογές, επικρίνοντας τη Νέα Δημοκρατία -στην οποία καταλόγισε ευθύνες, όπως και στο ΠΑΣΟΚ άλλωστε- για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.
Ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι θα πρέπει βεβαίως «να αποκρουστεί η πολιτική που δυναστεύει τα λαϊκά στρώματα, σε αναφορά όμως και με το αυτοδιοικητικό πλαίσιο» διευκρινίζοντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της.
Τέλος, ερωτώμενος για τις υποψηφιότητες Καμίνη και Μπουτάρη -που υπέδειξε η Δημοκρατική Αριστερά και στηρίζονται και από το ΠΑΣΟΚ- ξεκαθάρισε ότι οι συγκεκριμένες συμπτώσεις απόψεων «δεν αποτελούν πρόκριμα ή προανάκρουσμα και άλλων συμπτώσεων».
Ο Φ. Κουβέλης είχε στη συνέχεια συνάντηση με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Μεσσηνίας και στη συνέχεια αναχώρησε για το Γύθειο, όπου χθες το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση.
Β.Γ.Μ.