Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2011 23:12

Εβδομάδα παθών ξεκινά από σήμερα - Παζάρι με την τρόικα για νέο πακέτο μέτρων

Γράφτηκε από την

Η λήψη μέτρων που θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις της τρόικας συζητήθηκε χθες το απόγευμα σε έκτακτη πολύωρη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής, ενόψει της σημερινής τηλεδιάσκεψης που θα έχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος. Η έκτακη σύσκεψη έδωσε τροφή σε διάφορα σενάρια και μεταξύ αυτών εκείνο των πρόωρων εκλογών, όμως μετά το τέλος της δηλώσεις γενικού χαρακτήρα έκανε μόνον ο κ. Βενιζέλος. Ο οποίος απέφυγε να ανακοινώσει νέα μέτρα, θεωρείται βέβαιο όμως ότι αυτά θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες καθώς το εύρος τους αποτελεί αντικείμενο αυτής της διαπραγμάτευσης. Τόσο από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών όσο και από πληροφορίες που διέρρευσαν χθες, φαίνεται ότι στόχος των νέων μέτρων θα είναι ο δημόσιος τομέας.
Ετσι γίνεται λόγος για άμεση απόλυση 120.000 υπαλλήλων προκειμένου να εξοικονομηθούν 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο και πέρασμα στην εργασιακή εφεδρεία 50.000 υπαλλήλων. Συζητείται ακόμη η μείωση των μισθών στο Δημόσιο και πέραν αυτής που θα προκύψει από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.  Μείωση μέχρι και 30% των συντάξεων που δίνονται σε συνταξιούχους ΝΑΤ, ΟΤΕ και άλλων ταμείων. Μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ. Η αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα. Η εξομοίωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Η μείωση των δαπανών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ των άλλων τη μακροχρόνια μίσθωση κλινών του ΕΣΥ σε ιδιώτες και τη νομοθετική ρύθμιση για μείωση των τιμών στα φάρμακα και την εφαρμογή "ασφαλιστικής τιμής" για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Η κατακόρυφη αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Η αύξηση προστίμων για τα αυθαίρετα. Η άμεση αναστολή λειτουργίας 150 φορέων του Δημοσίου που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και άλλων 60 φορέων που έχει υποδείξει η τρόικα. Το πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, δήλωσε, μεταξύ άλλων τα εξής:
«Εχει διαμορφωθεί στη διεθνή οικονομία μία ρευστή και νευρική κατάσταση, η οποία επιτρέπει στους κερδοσκόπους να οργανώνουν επιθέσεις στην καρδιά του ευρώ. Εχει πολύ μεγάλη σημασία η Ελλάδα να προστατευθεί.
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη εφαρμογής του προγράμματος που έχει δεσμευθεί. Οι αποφάσεις του Ιουλίου είναι υπαρξιακής σημασίας για την ευρωζώνη.
Αυτή την εποχή αμφισβητείται η ικανότητα της Ελλάδας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό που λέω τώρα, αφορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι πολύ δυσάρεστο να λέγονται τέτοια πράγματα από επίσημα χείλη, τα οποία κοστίζουν στη χώρα. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι, σοβαροί και ειλικρινείς. Μία γλώσσα υπάρχει: αυτή της αλήθειας».
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρέπει να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να προωθήσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ συμπλήρωσε πως «η κυβερνητική επιτροπή διαμόρφωσε ένα καθαρό πλαίσιο, στο οποίο θα κινηθώ τη Δευτέρα, στην τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
«Ο μεγάλος στόχος για εμάς είναι η μείωση των δαπανών, ο περιορισμός του κράτους. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Στη διευρυμένη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής, υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, συμμετείχαν οι υπουργοί Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής, Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης και Ηλίας Μόσιαλος.
Πριν από την έναρξη της σύσκεψης προηγήθηκε συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών συζήτησαν διεξοδικά τα όσα διημείφθησαν στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, καθώς και τα αιτήματα που θέτουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε εκτάκτως και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο. Εντονες είναι οι συζητήσεις σε κυβερνητικούς κύκλους για τη λήψη νέων μέτρων, όπως το πάγωμα των προσλήψεων και οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε νέο γύρο επαφών με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Οσον αφορά το σενάριο πρόωρων εκλογών, δεν δείχνει να απασχολεί επί της παρούσης την κυβέρνηση, ωστόσο οι συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση εντείνονται.
Εξ άλλου ευρεία σύσκεψη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Εξετάστηκαν τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το προσεχές διάστημα, προκειμένου να τεθούν το απόγευμα στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.
Στη σύσκεψη, μετείχαν οι υπουργοί αναπληρωτές Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης και Παντελής Οικονόμου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Ζανιάς, και υπηρεσιακοί παράγοντες. Πριν από τη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.