Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2011 13:16

Μπεγλίτης σε Δαβάκη: δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας

Γράφτηκε από την

Απάντηση από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Πάνο Μπεγλίτη σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση της στρατιωτικής θητείας, έλαβε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.
Ο Λάκωνας βουλευτής, με αφορμή ορισμένα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους εννιά μήνες που είναι σήμερα στους 12 ή 15 μήνες, είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το ζήτημα αυτό.
Ο κ. Μπεγλίτης στην έγγραφη απάντηση του προς τον κ. Δαβάκη, υποστηρίζει πως δεν  έχει ληφθεί καμία απόφαση αύξησης της στρατιωτικής θητείας και δεν πρόκειται να ληφθεί, εάν δεν ολοκληρωθεί με συντεταγμένο και σοβαρό τρόπο η διαδικασία ανασυγκρότησης στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και η αξιολόγηση των αναγκών της εθνικής μας άμυνας.
Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός χαρακτηρίζει το ζήτημα του χρόνου της στρατιωτικής θητείας ως εξαιρετικά σοβαρό, και για το λόγο αυτό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει λεπτομερώς όλες τις παραμέτρους. Οι οριστικές αποφάσεις  για την ορθολογική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων θα ληφθούν με σοβαρότητα και ευθύνη, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη.
Στην Ερώτηση του ο κ. Δαβάκης αναφερόταν εκτός από το ζήτημα του χρόνου της στρατιωτικής θητείας και σε θέματα που αφορούν τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ), καθώς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν αυξηθεί τα σενάρια που έκαναν λόγο για απολύσεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) που ολοκλήρωσαν τον επταετή κύκλο παρουσίας τους στο στράτευμα.
Για το θέμα αυτό ο κ. Μπεγλίτης ενημερώνει το Λάκωνα βουλευτή, πως οι κρίσεις των ΕΠΟΠ για τη μονιμοποίηση τους στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, γίνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία, με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα από πενταμελές Συμβούλιο, με πρόεδρο Ανώτατο Αξιωματικό (Ταξίαρχο).
Διατηρούν δε δικαίωμα προσφυγής για επανάκριση σε δεύτερο βαθμό κρίσης, σε περίπτωση που κρίθηκαν αποστρατευτέοι και μη διατηρητέοι.
«Οι λόγοι απόλυσης των ΕΠΟΠ είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε βούληση της υπηρεσίας και απόλυτα εξαρτώμενοι από την απόδοση των ΕΠΟΠ, από τη σωματική τους ικανότητα και την προσωπική τους επιθυμία», υπογραμμίζει ο κ. υπουργός θυμίζοντας παράλληλα ότι «η υπηρεσία σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύεται να τους διατηρήσει- μονιμοποιήσει στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον δεν πληρούνται τα θεσμοθετημένα κριτήρια».
Τέλος ο κ. Μπεγλίτης σχολιάζοντας τα σενάρια περί μαζικών απολύσεων ΕΠΟΠ, τονίζει ότι «καταρρίπτονται από στατιστικά στοιχεία των αποστρατειών ΕΠΟΠ για το 2011 (42), οι οποίες είναι εμφανώς λιγότερες σε σχέση με τα έτη 2008 και 2009 (83 και 63 αντίστοιχα). 
Ο κ. Δαβάκης έπειτα από την απάντηση του ΥΕΘΑ κ. Πάνου Μπεγλίτη δήλωσε τα εξής:
Από την απάντηση του Υπουργού, προκύπτει ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα δεν πρόκειται να γίνει αύξηση του χρόνου θητείας των στρατευσίμων.
Πάντοτε όταν αναφερόμαστε σε θέματα που αφορούν τα στρατεύσιμα νιάτα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, κάτι άλλωστε που και ο Υπουργός παραδέχεται στην απάντηση του.  Αυτό που προέχει είναι όχι η αύξηση του χρόνου θητείας των στρατευσίμων αλλά  η όσο το δυνατόν περισσότερο δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου θητείας.
Τέλος σε ότι αφορά τους ΕΠ.ΟΠ, η διάψευση από τον Υπουργό των ακραίων σεναρίων που έκαναν λόγο για μαζικές απολύσεις ΕΠ.ΟΠ εξαιτίας της οικονομικής κρίσεως, μας γεννά αισθήματα ικανοποίησης, ιδιαίτερα σήμερα που η ανεργία βρίσκεται στα ύψη.




NEWSLETTER