Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2011 23:28

Ενώ οι φορείς της Μεσσηνίας επιμένουν... αραχτοί, νέα παιχνίδια με το αεροδρόμιο Τρίπολης

Γράφτηκε από την
Ενώ οι φορείς της Μεσσηνίας επιμένουν... αραχτοί, νέα παιχνίδια με το αεροδρόμιο Τρίπολης

Στο πολιτικό παιχνίδι και το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τρίπολης, με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Μπεγλίτη να λέει τώρα "ναι" στο αίτημα για εξυπηρέτηση εμπορικών πτήσεων. Η πολιτική διάσταση της υπόθεσης προκύπτει από φράση σε επιστολή του κ. Μπεγλίτη, στην οποία αναφέρεται σε "αξιοποίηση των υφιστάμενων στρατιωτικών χώρων και εγκαταστάσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της Περιφέρειας γενικότερα και της εθνικής οικονομίας". Υπάρχει όμως ένα "αλλά" στην απάντηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας - καθώς τονίζει ότι θα πρέπει το αίτημα να απευθυνθεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, και εφόσον αυτή το ζητήσει ο ίδιος θα ανταποκριθεί "με τον πιο θετικό τρόπο". Την ίδια ώρα όμως που πυκνώνουν οι διεργασίες για την υπόθεση αυτή, το θέμα της αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας ξεχάστηκε πάλι αφού οι τοπικοί παράγοντες το έβαλαν… στο αρχείο.

Οπως όλα δείχνουν, για ένα ακόμη θέμα το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη Μεσσηνία ακολουθείται η πρακτική του αυτοκινητόδρομου Πύργος -   Τσακώνα: ανακοινώσεις, συσκέψεις, δηλώσεις και στη συνέχεια… άκρα του τάφου σιωπή. Κανένας μέχρι τώρα δεν πήρε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για συνεργασία με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις της, να εξεταστεί ο σχεδιασμός της, να εκτιμηθεί αν υπάρχουν νέα δεδομένα και να προχωρήσει η προκήρυξη μελετών. Χωρίς αυτά, οι εξαγγελίες του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για χρηματοδότηση της αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας από το ΕΣΠΑ δεν έχουν καμία πρακτική σημασία.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Τατούλη και Δράκου, που ψήφισαν υπέρ της μετατροπής του αεροδρομίου στην Τρίπολη σε πολιτικό, σιωπούν για την υπόθεση της Καλαμάτας. Οι βουλευτές δεν έκαναν καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Οι τοπικοί φορείς, αφού… πουλαρόδειξαν, εγκατέλειψαν την υπόθεση μετά τις πρώτες αόριστες υποσχέσεις της Περιφέρειας. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις να δημιουργηθεί σε αστεία απόσταση ένα αεροδρόμιο άκρως ανταγωνιστικό της Καλαμάτας, ενώ παράλληλα μπαίνουν οι βάσεις και για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Ανδραβίδας σε πολιτικό. Και τελικά το μοναδικό -διεθνές μάλιστα- αεροδρόμιο που... ήδη υπάρχει, κινδυνεύει να βρεθεί ουραγός σ' ένα τοπίο μεταφορών που αλλάζει διαρκώς αλλά κανένας τοπικός παράγοντας δεν το παρακολουθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Αύγουστο ο κ. Τατούλης στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχε μιλήσει για το έγγραφο προς τον κ. Μπεγλίτη, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι "ο κ. Μπεγλίτης θα σταθεί θετικά σε αυτό το αίτημα". Στην ίδια συνεδρίαση, τον... πληροφοριοδότη επιχειρηματικών προθέσεων έκανε ο επικεφαλής της "Οικολογικής Συμπολιτείας" Λάμπρος Μπούκλης, που είπε ότι "για το αεροδρόμιο της Τρίπολης υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον από μεγάλους τουριστικούς πράκτορες για πτήσεις χαμηλού κόστους". Και το πιο εντυπωσιακό ήταν η δήλωσή του ότι "μεταφορικός κολοσσός έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ανάπτυξη δρομολογίων από το αεροδρόμιο της Τρίπολης προς τα ελληνικά νησιά και το εξωτερικό" -  συμπληρώνοντας ότι "πολύ σύντομα θα φτάσει ολοκληρωμένη πρόταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο από συγκεκριμένο μεταφορικό κολοσσό".

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Οπως ανακοινώθηκε χθες από το πολιτικό γραφείο του κ. Μπεγλίτη: "Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και βουλευτής Κορινθίας κ. Πάνος Μπεγλίτης διαβεβαίωσε τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα ανταποκριθεί με τον πιο θετικό τρόπο στο αίτημά του για τη μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης από αποκλειστικά στρατιωτικής χρήσης σε παράλληλης εξυπηρέτησης εμπορικών πτήσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπεγλίτης απέστειλε επιστολή στον κ. Τατούλη με την οποία τον ενημερώνει ότι η αρμοδιότητα για την ίδρυση και λειτουργία αερολιμένων εξυπηρέτησης πολιτικών αεροσκαφών ανήκει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Ως εκ τούτου, το αίτημα της Περιφέρειας για το αεροδρόμιο της Τρίπολης πρέπει να σταλεί στην ΥΠΑ και στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι διαδικασίες προς την Πολεμική Αεροπορία".
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Μπεγλίτη έχει ως εξής:

"Αξιότιμε κ. περιφερειάρχη, αγαπητέ Πέτρο,
Αναφορικά με την πρότασή σου για μετατροπή του αεροδρομίου της Τρίπολης από αποκλειστικά στρατιωτικής χρήσης σε παράλληλης εξυπηρέτησης εμπορικών πτήσεων, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σου για την αξιοποίηση των υφιστάμενων στρατιωτικών χώρων και εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της Τρίπολης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, της Περιφέρειάς μας, αλλά και της εθνικής οικονομίας γενικότερα.
Πρέπει, όμως, να επισημανθεί ότι η αρμοδιότητα για την ίδρυση και λειτουργία αερολιμένων εξυπηρέτησης πολιτικών αεροσκαφών ανήκει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Για το λόγο αυτό θεωρώ σκόπιμο να θέσεις το ζήτημα επίσημα και στην ΥΠΑ, προκειμένου αυτή να το αξιολογήσει και στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. Θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με τον πιο θετικό τρόπο.
Φιλικά
Πάνος Μπεγλίτης".


NEWSLETTER