Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2011 16:01

Δράκος-Πετράκος: Συζήτηση για Ολυμπία Οδό πριν την ημερήσια διάταξη στο περιφερειακό

Γράφτηκε από την




Κύριε Πρόεδρε,
Παρακαλούμε όπως το θέμα «Ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την περικοπή του τμήματος Πύργος – Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού» τεθεί προ Η.Δ. στη συνεδρίαση της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου 2011 με τη διαδικασία του 1/3 καθώς το ζητούμε οι επικεφαλής:
α) Δημήτρης Δράκος για την παράταξη «Δυνατή Πελοπόννησος»
β) Θανάσης Πετράκος «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Ευχαριστούμε.

Δημήτρης Δράκος                Θανάσης Πετράκος



ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟ Η.Δ.
«Ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την περικοπή του τμήματος Πύργος – Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού»

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Στην καλά πληροφορημένη περί των Ευρωπαϊκών εξελίξεων «Καθημερινή» της 25ης Οκτωβρίου, σε αναλυτικό ρεπορτάζ με τίτλο «Εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία για τα μεγάλα έργα», αναφέρεται ότι: «Σανίδα σωτηρίας για τα μεγάλα έργα αποτελεί η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει την αποδέσμευση χρημάτων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία προκειμένου να δοθούν ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων μεγάλων έργων που έχουν βαλτώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των πόρων που αναμένεται να αποδεσμευθεί για εγγυήσεις θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ και αποτελεί μέρος των χρημάτων ύψους 15 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί στη χώρα μας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα».
Όμως τονίζεται ότι: «Το πιθανότερο είναι να υπάρξει «κούρεμα» στο τεχνικό αντικείμενο (λ.χ. να μην κατασκευαστεί το κομμάτι Πύργου - Τσακώνας), άρα και στις ανάγκες χρηματοδότησης του έργου».
Το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» επιβεβαιώνει τα όσα είχαμε πει σε προηγούμενη συνεδρίαση του Π.Σ., ότι και η Ελληνική κυβέρνηση για το κομμάτι Πύργο – Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού έχει συμφωνήσει να μην κατασκευαστεί.
Επειδή κατά τη γνώμη μας το «κούρεμα» του χρέους θα συνοδευτεί από εκτεταμένο «κούρεμα» και στα υπό κατασκευή μεγάλα έργα και όπως διαπιστώνουμε από τις πληροφορίες της «Καθημερινής» το πρώτο υποψήφιο τμήμα για να «κουρευτεί» είναι το κομμάτι Πύργος – Τσακώνα, προτείνουμε να τεθεί το θέμα αυτό στην Η.Δ. της προσεχούς συνεδρίασης του Π.Σ. για να ληφθούν αποφάσεις ενεργειών για την αποτροπή της αρνητικής αυτής εξέλιξης.
Έχουμε τη γνώμη ότι:
α) Πρέπει να υπάρξει συντονισμός με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων και με τους δήμους που έχουν άμεσο και έμμεσο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου της Ολυμπίας Οδού.
β) Πρέπει να αποφασίσουμε άμεσα διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Π.Σ. Πελοποννήσου με επικεφαλής τον κ. Περιφερειάρχη, να θέσει άμεσα το θέμα στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και να καταστήσει σαφές ότι δεν δεχόμαστε μια τέτοια εξέλιξη.
γ) Να προτείνει το Π.Σ. Πελοποννήσου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας να επισκεφθούν από κοινού το Υπουργείο Υποδομών.
δ) Ανάλογα με τις απαντήσεις και την εξέλιξη θα προσδιορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.






NEWSLETTER