Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2011 19:01

Σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών για τους σεισμούς στην Οιχαλία

Γράφτηκε από την

O υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, πραγματοποίησε σήμερα σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση των συνεπειών της συνεχιζόμενης, επί μακρό διάστημα, σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γ.Γ. Δημοσίων Εργων Γιάννης Οικονομίδης, η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στη περιοχή διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα από μηχανικούς του ΤΑΣ Μεσσηνίας και της ΥΑΣ περισσότερες από 400 περίπου αυτοψίες. Σύμφωνα με αυτές, οι βλάβες των κτιρίων επικεντρώνονται στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Κατσαρού σε παλαιά πλινθόκτιστα και λιθόκτιστα κτίσματα. Διαπιστώθηκαν και καταγράφηκαν σοβαρές βλάβες σε 30 μόνιμες κατοικίες και 15 δευτερεύουσες, καθώς και ελαφρύτερες βλάβες σε 350 κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους καθώς και σε 10 εκκλησίες. 
Το υπουργείο προωθεί ήδη την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση της σεισμόπληκτης περιοχής και το καθορισμό των μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών. Η δαπάνη για την αποκατάσταση υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, για την προσωρινή στέγαση των μόνιμων κατοίκων που διέμεναν σε οικίες που χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμες, διατέθηκαν από την ΥΑΣ μέχρι σήμερα 12 μεταφερόμενοι οικίσκοι και βρίσκονται καθοδόν και άλλοι 10 οικίσκοι από τις αποθήκες του Υπουργείου. Το Υπουργείο εξετάζει τα αιτήματα και άλλων μονίμων κατοίκων των οποίων οι κατοικίες ή οι επαγγελματικοί χώροι υπέστησαν βλάβες, για διάθεση και πρόσθετου αριθμού οικίσκων.
Το υπουργείο σε συνεργασία με τη Περιφέρεια και τους Δήμους που επλήγησαν θα συνεχίσει τις ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών και τη παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

Από το Γραφεόο Τύπου του υπουργείου