Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2011 14:20

Ο Ολι Ρεν επιβεβαιώνει στο Ν. Χουντή την επεξεργασία σεναρίων εξόδου από το ευρώ

Γράφτηκε από την

Την επεξεργασία σεναρίων εκ μέρους της Κομισιόν που μελετουν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, παραδέχτηκε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Όλι Ρέν, μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα χθες το απόγευμα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών  και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νίκος Χουντής, απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο Επιτροπο, τον καλεσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου σύμφωνα με τα οποία «υπάρχει Έκθεση της νομικής υπηρεσίας της Κομισιόν και της ΕΚΤ που μελετάει σενάρια για πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ».
Ο Νικος Χουντής είπε τα εξης: «το Σαββατοκύριακο υπήρξαν δημοσιεύματα στον ελληνικό τύπο ότι υπάρχει Έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν και της ΕΚΤ που μελετάει σενάρια για πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Αυτό, όπως γνωρίζουμε, δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες...Ταυτοχρονα, το σαββατοκύριακο κάνατε μία δήλωση λέγοντας ότι "δεν θέλουμε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε περίπτωση και για κάθε ενδεχόμενο"» ... «Ειναι επόμενο λοιπον να υποθέσει κάποιος ότι αυτά που είπατε δεν τα είπατε χωρίς να έχετε κάτι στον νου σας. Σας ερωτω: Υπαρχει τετοια εκθεση; Εαν ναι, τί προβλέπουν αυτα τα σενάρια;»
Απαντωντας ο κ. Ρέν παραδέχτηκε την ύπαρξη σεναρίων, αλλά αρνήθηκε ότι υπάρχει μελέτη της Νομικής Υπηρεσίας της Κομισιόν και είπε συγκεκριμένα: «Η Κομισιόν, όπως κάθε Οργανισμός, έχει ευθύνες για το μέλλον και την ευημερία της Ευρώπης και των Ευρωπαίων πολιτών πρέπει να καταθέσει κάποια σενάρια και να είμαστε προετοιμασμένοι για διάφορα σενάρια, αλλά δεν υπάρχει τέτοια μελέτη σαν αυτή που αναφέρατε».
Και συνέχισε λέγωντας ότι: «Τώρα, στην Ελλάδα έχει ουσιαστική σημασία οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας να μπορέσουν να διαλέξουν την ενότητα και να θέσουν σε πρώτη μοίρα την ευημερία των πολιτών τους και ελπίζω να οδηγηθούμε τώρα σε συμμαχική κυβέρνηση εθνικής ενότητας και αυτά τα αρνητικά σενάρια να μην χρειαστεί να τα σκεφτούμε και να διασφαλίσουμε από κοινού πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι μέλος της ευρωζώνης, που είναι η θέση της Κομισιόν. Θέλουμε να διασφαλίσουμε η Ελλάδα να μπορεί και να παραμείνει στην ευρωζώνη και είμαστε πεισμένοι πως η Ελλάδα θα πείσει τους εταίρους της πως θα μπορέσει να κάνει αυτό που της αναλογεί σε αυτή τη Συμφωνία»

Από το Γραφείο Τύπου του Ν. Χουντή


NEWSLETTER