Σάββατο, 26 Μαϊος 2012 09:50

Παγιώνεται το νέο δίπολο από τις δημοσκοπήσεις: Νέα Δημοκρατία - ΣΥΡΙΖΑ μονομαχούν στην κορυφή

Γράφτηκε από την

 

Με τη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΚΚΕ χθες το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας άνοιξε η πλέον "θολή" προεκλογική περίοδος των χρόνων της μεταπολίτευσης. Με την κρίση να καλπάζει διαλύοντας τον κοινωνικό ιστό και με την απειλή της εξόδου από το ευρώ αν δεν εφαρμοστεί το μνημόνιο, οι πολίτες παρακολουθούν να εξελίσσεται στην παγκόσμια σκακιέρα ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι με επίκεντρο τις ελληνικές εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις παγιώνουν το νέο δίπολο στα πολιτικά πράγματα της χώρας ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και οι πολιτικές ηγεσίες αναμένουν με "κομμένη την ανάσα" τα ευρήματα των νέων που θα δημοσιευτούν κατά πάσα πιθανότητα στα κυριακάτικα φύλλα.

 

Αυτό το κλίμα προσδιορίζει και τις κινήσεις στη Μεσσηνία που δεν θυμίζουν σε τίποτε παλαιότερες εκλογές. Τη μεγαλύτερη δραστηριότητα μέχρι σήμερα την επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ με περιοδείες, συναντήσεις και διαδοχικές συσκέψεις σε διάφορες περιοχές. Αντιθέτως "παγωμένοι" είναι πολιτικοί παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που προσπαθούν να βρουν την περπατησιά τους στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί. Το γεγονός ότι έχει ξεκαθαρίσει ουσιαστικά το ποιοι μπορούν να εκλεγούν βουλευτές αναλόγως των τελικών αποτελεσμάτων, διαφοροποιεί εξαιρετικά την κινητικότητα που εμφανίζεται μεταξύ των στελεχών αυτών των κομμάτων. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να τρέξουν καθώς οι προσωπικοί μηχανισμοί επί των οποίων στηρίζονται δεν έχουν πλέον κίνητρο. Σε μια προσπάθεια κινητοποίησης του δυναμικού των προθύμων, το ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε χθες το βράδυ σύσκεψη πρώην και υποψηφίων βουλευτών αλλά και στελεχών του κρατικού μηχανισμού και πρώην γραμματέων της Νομαρχιακής Επιτροπής.

ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Τα κομματικά επιτελεία ψάχνονται ακόμη για τις συγκεντρώσεις. Στη Νέα Δημοκρατία δεν έχουν αποφασίσει ακόμη αν θα πραγματοποιηθεί κεντρική πολιτική συγκέντρωση, ενώ στελέχη της θεωρούν ότι είναι ενωρίς να αποφασιστεί αν θα βρεθεί στη Μεσσηνία ο Αντ. Σαμαράς κατά την προεκλογική περίοδο καθώς οι εξελίξεις τρέχουν. Το βέβαιο όμως είναι ότι στο νομό θα περιοδεύσει και θα έχει επαφές με τοπικούς παράγοντες ο Νικήτας Κακλαμάνης. Στον αντίποδα από τον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν να ξεκαθαρίσει αν θα βρεθεί και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας στην Καλαμάτα, προκειμένου να προσδιορίσουν και το χρόνο της κεντρικής πολιτικής εκδήλωσης. Στο ΠΑΣΟΚ συζητούν για την οργάνωση 3-4 συγκεντρώσεων αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη ούτε τα σημεία αλλά ούτε και οι ομιλητές. Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μιλήσει στην Καλαμάτα ο Φώτης Κουβέλης.

ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ

Σύμφωνα με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως δεν θα υπάρχει αλλαγή στο ψηφοδέλτιο καθώς δεν έχει προκύψει κάποια "τρανταχτή" υποψηφιότητα από τη "διεύρυνση" του κόμματος μετά τη συνεργασία με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον προσεταιρισμό στελεχών του ΛΑΟΣ. Η σειρά στο ψηφοδέλτιο θα είναι με βάση την κατάταξη, δηλαδή: Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, Παναγιώτης Κατσίβελας, Αγγελος Κωτσιόπουλος, Γιάννης Αδαμόπουλος.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έγινε γνωστό ότι θα υπάρχει μια αλλαγή και θα τηρηθεί η σειρά κατάταξης στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Στη θέση του γιατρού Δημήτρη Χ. Σωφρονά θα είναι υποψήφιος ο δικηγόρος Νώντας Βουδούρης από την Κυπαρισσία που θα τοποθετηθεί όμως στην τελευταία θέση της λίστας. Ετσι αυτή διαμορφώνεται ως εξής: Θανάσης Πετράκος, Ιωάννα Μαραβελή, Ελένη Ψαρρέα, Νίκος Πατσαρίνος, Αλέξης Χαρίτσης, Θανάσης Μπούζας, Νώντας Βουδούρης.

Στο ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει μια αλλαγή στο ψηφοδέλτιο καθώς αντί του Κώστα Ανδρεάκου θα είναι υποψήφιος ο δικηγόρος Διονύσης Αλευράς, αλλά στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου. Επικεφαλής θα είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία εξελέγη στις προηγούμενες εκλογές και θα ακολουθήσουν οι: Δημήτρης Κουσελάς, Λεωνίδας Φιλιππόπουλος, Τάσος Αποστολόπουλος, Ευτυχία Γκρέκη, Στράτος Καλογερέας, Διονύσης Αλευράς.

Στη Χρυσή Αυγή θα είναι επικεφαλής ο Δημήτρης Κουκούτσης που εξελέγη βουλευτής, αλλά θα γίνουν αλλαγές στα πρόσωπα του ψηφοδελτίου, οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα γνωστοποιηθούν σήμερα Σάββατο.

Με τους Ανεξάρτητους Ελληνες δεν θα είναι υποψήφιος ο τ. δήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Σπυρόπουλος ο οποίος προσφάτως υπεβλήθη σε εγχείρηση. Να μην είναι υποψήφιος λόγω φόρτου εργασίας έχει ζητήσει και ο δικηγόρος Χρήστος Σταματόπουλος, αλλά η υπόθεση εκκρεμεί. Ως νέος υποψήφιος φέρεται δικηγόρος από την Αθήνα.

Καμία αλλαγή δεν θα υπάρχει στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, θα υπάρξει όμως διαφορετική κατάταξη στη λίστα από την κατάταξη με βάση τον αριθμό των ψήφων. Επικεφαλής θα τεθεί ο Αντώνης Κατσάς και θα ακολουθήσουν οι: Νίκος Διασάκος, Παναγιώτης Κουφαλάκος, Σοφία Αποστολοπούλου, Σαράντος Κουκούμης, Μπάμπης Λαζαρακόπουλος, Γιώτα Καλογεροπούλου.

Στη Δημοκρατική Αριστερά υπάρχει εκτίμηση ότι θα γίνουν αλλαγές και στα πρόσωπα και στη σειρά κατάταξης. Ομως μέχρι το βράδυ της Παρασκευής δεν είχαν συγκεκριμενοποιηθεί οι αλλαγές.

Αλλαγές θα υπάρχουν στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ. Πληροφορίες μας αναφέρουν πως δεν θα είναι υποψήφιος ο Θανάσης Σαμέλης και κατά πάσα πιθανότητα και άλλο ένα πρόσωπο. Ισως και σήμερα να ξεκαθαρίσει το ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες.

Στο ψηφοδέλτιο της συνεργασίας των κομμάτων Δράση και Δημιουργία Ξανά, θα βρίσκονται σίγουρα και οι υποψήφιοι του δεύτερου στις προηγούμενες εκλογές, Ιωάννης Κοσμάς, Παναγιώτης Χρηστέας και Βασίλης Χαρμπίλας.

Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε προχθές στην Τρίπολη, όμως σύμφωνα με στελέχη του κόμματος μέχρι χθες δεν είχε… καθαρογραφεί ώστε να είναι ανακοινώσιμα τα ονόματα.

Από 1 μέχρι 3 αλλαγές προσώπων θα υπάρξουν σύμφωνα με πληροφορίες μας στο ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.