Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012 09:22

Φαβορί, αλλά όχι και δεδομένη νίκη για ΝΔ από τις στοιχηματικές εταιρείες

Γράφτηκε από την

Τι βλέπουν οι μπουκ για την εκλογική μάχη και πώς διαμορφώνονται οι τιμές 48 ώρες πριν τα αποτελέσματα

Του Σωτήρη Παρτσαλά


Τα στοιχήματα για το νικητή των εκλογών στη μεταπολιτευτική Ελλάδα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Στα καφενεία, οι συζητήσεις και οι εκτιμήσεις τις παραμονές κάθε εκλογικής αναμέτρησης έδιναν κι έπαιρναν, όμως αρκετός κόσμος δεν έμενε μόνο εκεί. Θέλοντας να αποδείξει στους άλλους την πίστη του ότι το κόμμα που υποστήριζε θα έβγαινε νικητής, δεν δίσταζε να βάλει ακόμα και στοίχημα υπέρ του με ποσά που ξεπερνούσαν ακόμα και το 1 εκατομμύριο δραχμές...

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, το Διαδίκτυο αλλά και η συνεχής εξαφάνιση των καφενείων στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν μεταφέρει σήμερα τα εκλογικά στοιχήματα στο Ιντερνετ και η ανταπόκριση από την πλευρά των στοιχηματικών εταιρειών αυξάνεται διαρκώς. Ειδικά για τις αυριανές εκλογές που έχουν το χαρακτήρα του ντέρμπι, μιας και πάνω τους είναι στραμμένο το ενδιαφέρον ολόκληρης της Ευρώπης, τα ξένα γραφεία στοιχημάτων προσφέρουν μία μεγάλη γκάμα από στοιχηματικά γεγονότα πάνω στα οποία μπορεί να ποντάρει κανείς.
Η γενική τάση δίνει προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία, που θεωρείται από τους μπουκ πρώτο φαβορί για να πάρει τις περισσότερες ψήφους, όμως οι αποδόσεις νίκης της είναι κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου (δηλαδή δίνουν μικρότερες πιθανότητες νίκης από την προηγούμενη φορά), κάτι που σημαίνει ότι δεν θεωρούν δεδομένη την επικράτησή της.
Πριν από 40 μέρες η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας πλήρωνε... ψίχουλα, με τις αποδόσεις να μην ξεπερνούν το 1,10, όσο δηλαδή και η νίκη του Ολυμπιακού σε ένα ματς με επαρχιακή ομάδα στο «Γ. Καραϊσκάκης»...
Αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος βρίσκεται γύρω στο 1,65, με τις τιμές να υποχωρούν λόγω των κρυφών δημοσκοπήσεων που τις τελευταίες μέρες διαρρέονται από τα περισσότερα κόμματα και θέλουν την παράταξη του Αντώνη Σαμαρά να παίρνει το μεγαλύτερο ποσοστό. Κάτι που δεν μπορεί να ελεγχθεί λόγω της απαγόρευσης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων και ενδεχόμενων σκοπιμοτήτων που κρύβονται πίσω από τις διαρροές.
Από την άλλη, μεγάλη πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές καταγράφει η απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ - EKM (δηλαδή δίνουν περισσότερες πιθανότητες νίκης από την προηγούμενη φορά). Πριν από τις 6 Μαΐου κάποιες εταιρείες δεν πρόσφεραν καν στοίχημα για νίκη του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις ελάχιστες που μπορούσε να βρει κανείς τέτοιο στοιχηματικό γεγονός η τιμή ξεπερνούσε το 20,00!
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέρεται δεύτερο φαβορί για την πρωτιά σε απόδοση γύρω ή λίγο πάνω από το 2,00. Λόγω των... κρυφών δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών που έγιναν, και όπως διέρρευσαν στο Ιντερνετ, η τιμή παρουσίασε μικρή άνοδο στις περισσότερες στοιχηματικές εταιρείες και φθάνει μέχρι το 2,25.
Από κει και πέρα τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη για την τρίτη θέση έχει πάρει το ΠΑΣΟΚ που δίνεται ισχυρό φαβορί στο 1,10. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τις αποδόσεις πέντε στοιχηματικών εταιρειών για την αυριανή εκλογική μάχη αλλά και τι γίνεται στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων της BETFAIR.
Η σκανδιναβική UNIBET δίνει 1,62 στη Νέα Δημοκρατία και 1,95 στο ΣΥΡΙΖΑ. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη ΒWIN είναι 1,60 και 2,20, ενώ στη Sporting Bet βρίσκουμε την πιο κοντινή απόσταση μεταξύ των αποδόσεων, με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας να αποτιμάται στο 1,75 και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ στο 1,95. Η αγγλική Gamebookers εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μεγαλύτερο προβάδισμα νίκης και την προσφέρει στο 1,60, αντί 2,20 του ΣΥΡΙΖΑ. Παραπλήσιες και οι τιμές στη Stan James που δίνει 1,67 στο φαβορί και 2,10 στο αουτσάιντερ.
Από κει και πέρα υπάρχουν σε ορισμένες εταιρείες και ειδικά στοιχήματα σχετικά με το πόσα κόμματα θα μπουν στο Κοινοβούλιο. Σχεδόν όλες βλέπουν να μην αλλάζει κάτι σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου και η επτακομματική Βουλή πληρώνει 1,25, έναντι της εξακομματικής που βρίσκεται στο 5,00, ενώ η οκτακομματική σύνθεση έχει απόδοση 2,70.
Στο ανταλλακτήριο της BETFAIR, εκεί όπου τις αποδόσεις τις καθορίζουν όσοι στοιχηματίζουν, για την ώρα η απόδοση νίκης της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πολύ χαμηλά, στο 1,35, έναντι 3,75 του ΣΥΡΙΖΑ, όμως το ποσό που έχει παιχτεί είναι πολύ μικρό (μόλις 266 ευρώ μέχρι χθες το μεσημέρι). Είναι πολύ πιθανό οι τιμές να αλλάξουν όσο πλησιάζουμε στην ώρα των αποτελεσμάτων, ανάλογα με τις εκτιμήσεις και βέβαια τις διαρροές των δημοσκοπήσεων της τελευταίας στιγμής.