Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2012 10:07

Παρουσιάστηκε χθες το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

 

ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ 

Το σχέδιο αποκρατικοποίησης 37 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ των οποίων και της Καλαμάτας, παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστής Χατζηδάκης. Στο σχέδιο δεν υπάρχει πρόβλεψη για το αεροδρόμιο της Τρίπολης, γεγονός που αποδυναμώνει την προσπάθεια του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη για μετατροπή του στρατιωτικού αερολιμένα της αρκαδικής πρωτεύουσας σε πολιτικό. Σε περίπτωση που ιδιωτικοποιηθεί το αεροδρόμιο της Καλαμάτας δύσκολα θα λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Τρίπολης ως πολιτικό, καθώς θα συγκρούεται με τα συμφέροντα του επενδυτή που θα αναλάβει τη διαχείριση του μεσσηνιακού αερολιμένα. 

Αλλωστε ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε στη χθεσινή συνέντευξη: "Στόχος είναι η  μετατροπή των αεροδρομίων μας από πίστες προσγείωσης-απογείωσης σε τοπικούς πόλους ανάπτυξης καθώς θα  διαθέτουν εμπορικά κέντρα και υποδομές για άλλες δραστηριότητες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας".  Σύμφωνα με το σχέδιο, το κράτος θα εξακολουθεί να είναι ο ιδιοκτήτης των αεροδρομίων και να ασκεί εποπτεία και έλεγχο σε αυτά, όπως σήμερα. Οι ιδιώτες που θα αναλάβουν τη διαχείρισή τους θα χρειαστεί να επενδύσουν 239 εκατ. ευρώ τα επόμενα τρία - τέσσερα χρόνια. 

Τα αεροδρόμια προκειμένου να γίνουν ελκυστικά στους επενδυτές θα χωριστούν σε δύο ή τρία «μπουκέτα» και ο χωρισμός θα  γίνει κυρίως με βάση γεωγραφικούς όρους. Για τα μικρά αεροδρόμια, που δεν θα παραχωρηθούν άμεσα, θα συσταθεί Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αερολιμένων (ΑΕΔΑ), η διαχείριση της οποίας θα επιχειρηθεί να δοθεί σε ιδιώτη. Η παραχώρηση των αεροδρομίων θα γίνει για τουλάχιστον 30 χρόνια. Θα υπάρξει αρχικό εφάπαξ τίμημα υπέρ του Δημοσίου και ετήσιες πληρωμές ανάλογες με τα κέρδη. 

Η τιμολογιακή πολιτική θα ασκείται βάσει της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας του αεροδρομίου. 

Τα υπό παραχώρηση αεροδρόμια έχουν χωριστεί σε τέσσερις κατηγορίες. 

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Κως, Κέρκυρα, Χανιά, που έχουν ετήσια κίνηση άνω του 1 εκατομμυρίου και ανάγκη για υποδομές 104 εκατ. ευρώ. 

Στη δεύτερη  κατηγορία ανήκουν Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Μυτιλήνη, Μύκονος, Σάμος, Κεφαλλονιά, Ακτιο και Καβάλα, που έχουν ετήσια επιβατική κίνηση μεταξύ 250.000 και 1 εκατ. επιβατών και ανάγκες 95 εκατ. ευρώ. 

Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τα αεροδρόμια στα οποία μετακινούνται ετησίως από 75.000 έως 250.000 επιβάτες (Σκιάθος, Λήμνος, Αλεξανδρούπολη, Ν. Αγχίαλος, Χίος, Ιωάννινα, Κάρπαθος, Καλαμάτα, Αραξος, Λήμνος). Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ. 

Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν τα πολύ μικρά αεροδρόμια, με επιβατική κίνηση κάτω των 75.000 ατόμων (Σητεία, Κύθηρα, Καστελλόριζο, Ικαρία, Νάξος, Κάσος, Πάρος, Κάλυμνος, Σκύρος, Λέρος, Αστυπάλαια, Καστοριά, Μήλος, Σύρος, Κοζάνη).