Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018 09:56

Ικανοποίηση Κωνσταντινέα για τις αλλαγές στα αρτοποιεία 

Γράφτηκε από την
Ικανοποίηση Κωνσταντινέα για τις αλλαγές στα αρτοποιεία 

 

Αλλαγές στα κριτήρια που ορίζουν τα τετραγωνικά μέτρα που θα πρέπει να έχει ένα αρτοποιείο για να αδειοδοτηθεί, φέρνουν διατάξεις του υπουργείου Οικονομίας που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή.

Οπως αναφέρεται, στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει λύση στο πρόβλημα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν κυρίως τα μικρά αρτοποιεία, πολλά από τα οποία βρίσκονται στην περιφέρεια, μειώνοντας τα τετραγωνικά που απαιτούνται για την αδειοδότησή τους και καταργώντας την ύπαρξη διαφορετικών χώρων εντός του καταστήματος για κάθε δραστηριότητα και μάλιστα συγκεκριμένων τετραγωνικών.

Με ανάρτησή του στο Facebook μάλιστα ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας -αρτοποιός στο επάγγελμα- επεσήμανε: “Κανένας μικρός αρτοποιός δεν πρέπει να αισθάνεται ανασφάλεια... Μέσα από την συνεχόμενη συνεργασία με την Ομοσπονδία καταφέραμε και βρήκαμε την χρυσή τομή που προστατεύει το επάγγελμά μας! Ηταν προσωπική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στα έδρανα της Βουλής απέναντι στους ανθρώπους του κλάδου μου που αγωνίζονται για τον επιούσιο! #Ήταν_Δίκαιο_και_Έγινε”.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με σχετική διάταξη ορίζεται ότι η ελάχιστη συνολική επιφάνεια των διαμερισμάτων και των χώρων για αρτοποιεία με κλίβανο παραγωγής προϊόντων μέχρι και 3.000 κιλά ανά εικοσιτετράωρο θα είναι 70 τετραγωνικά μέτρα ακόμα και σε ενιαίο χώρο, ενώ το ελάχιστο ύψος του ζυμωτηρίου, του πρατηρίου άρτου και του χώρου εκκλιβάνισης ορίζεται σε 2,80 μέτρα. Οι χώροι του ζυμωτηρίου, του πρατηρίου άρτου ή της αποθήκης άρτου και του κλιβάνου παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας και θερμοθαλάμου δεν επιτρέπεται να αποτελούν διαμερίσματα ή χώρους υπογείου. Η αποθήκη αλεύρων θα μπορεί να βρίσκεται και σε υπόγειο χώρο, εφόσον υφίστανται μηχανικά μέσα ανυψώσεως αλεύρων. Ο κλίβανος παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας - θερμοθάλαμος με τον χώρο εκκλιβάνισης μπορεί να αποτελούν συνέχεια του διαμερίσματος του ζυμωτηρίου και όχι ξεχωριστό χώρο όπως ισχύει σήμερα. Ωστόσο για δυναμικότητα κλιβάνου παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας δυναμικότητας από 3.000 μέχρι 5.000 κιλά ανά εικοσιτετράωρο, η ελάχιστη επιφάνεια των διαμερισμάτων αυξάνεται κατά 20% και το ελάχιστο ύψος των διαμερισμάτων και χώρων ορίζεται σε 3 μέτρα. Για δυναμικότητα κλιβάνου παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας από 5.000 μέχρι 8.000 κιλά ανά εικοσιτετράωρο, η ελάχιστη επιφάνεια αυξάνεται κατά 30% και το ελάχιστο ύψος των χώρων σε 4 μέτρα, ενώ για δυναμικότητα κλιβάνου παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας πάνω από 8.000 κιλά ανά εικοσιτετράωρο, οι ελάχιστες επιφάνειες που ορίζονται αυξάνονται κατά 7% ανά 1.000 κιλά πρόσθετης δυναμικότητας παραγωγής.


NEWSLETTER