Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012 04:27

Δημήτρης Σαμπαζιώτης: "Η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να πετύχει"

Γράφτηκε από την
Δημήτρης Σαμπαζιώτης: "Η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να πετύχει"

Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

«Η κυβέρνηση όχι μόνο μπορεί, αλλά είναι "καταδικασμένη" να πετύχει. Γι’ αυτό και πιστεύω πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θα τα καταφέρει να φέρει και πάλι τη χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης», σημειώνει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης. Σε συνέντευξή του στην "Ε" εκτιμά πως «οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης καθώς φέρνουν κεφάλαια και επενδυτές στη χώρα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η πατρίδα μας είναι μία χώρα φιλική στις επενδύσεις». Παρατηρεί ότι «επιτέλους πρέπει να πληρώσουν πρωτίστως αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Οι αεριτζήδες κάθε συνομοταξίας, όλοι όσοι φοροδιαφεύγουν εμπαίζοντας το κράτος και τους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν φόρους».
Ο κ. Σαμπαζιώτης επισημαίνει ότι «η εξόρυξη λιγνίτη δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα στην περιοχή μας παρά μόνο κακό. Η Μεσσηνία δεν θέλουμε και δεν θα αφήσουμε να γίνει μια δεύτερη Πτολεμαΐδα. Η προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της Μεσσηνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου καθώς και η προστασία της δημόσιας υγείας είναι αδιαπραγμάτευτες».
Για την αποζημίωση των βουλευτών ξεκαθαρίζει πως «πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε: φτηνό βουλευτή και εξαρτημένο ή καλό βουλευτή που να μπορεί με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία να επιτελεί το καθήκον του; Αλλως ας κοπεί τελείως και η βουλευτική αποζημίωση και ας εκλέγονται βουλευτές μόνο αυτοί που κατάγονται από τζάκια και έχουν χρήματα». Τονίζει ότι «ενώ οι περισσότεροι βουλευτές βρίσκονται σε χαμηλή οικονομική κατάσταση, δυστυχώς προβάλλεται μόνο η συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών, μιας μικρής γνωστής μειοψηφίας, οι οποίοι δυστυχώς κινούνται ως μεσάζοντες για εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων».

- Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας να βγάλει τη χώρα από την πρωτόγνωρη κρίση;

«Ο λαός στις εκλογές του Ιουνίου έστειλε ένα καθαρό μήνυμα για σταθερή κυβέρνηση, η οποία μέσα από τη συναίνεση και τη συνεργασία θα μπορέσει να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Θα μπορέσει να διαχειριστεί όχι μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο των παιδιών του. Για αυτό και επέλεξε μια κυβέρνηση συνεργασίας με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, που θα μπορέσει να σώσει ό,τι θετικό χτίστηκε από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, δηλαδή το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και να γκρεμίσει ό,τι διεφθαρμένο μας κληροδότησε αυτή η περίοδος. Συνεπώς θεωρώ πως η κυβέρνηση όχι μόνο μπορεί, αλλά είναι "καταδικασμένη" να πετύχει. Γι’ αυτό και πιστεύω πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θα τα καταφέρει να φέρει και πάλι τη χώρα μας σε τροχιά ανάπτυξης».

- Η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή των δεσμεύσεων, η ύφεση όμως μεγαλώνει. Μπορεί να επιτευχθεί η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, την οποία είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Αντώνης Σαμαράς;
«Πιστεύω απόλυτα στη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του μνημονίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια. Δυσκολίες τις οποίες ουδέποτε η Νέα Δημοκρατία απέκρυψε. Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί πλέον αλλάζουν. Ηδη, για παράδειγμα, τονίζεται από όλες τις πλευρές η αναγκαιότητα ανάπτυξης, που ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε επανειλημμένως από την προεκλογική περίοδο. Ολοι πλέον αντιλαμβάνονται πως η στείρα εμμονή σε πολιτικές λιτότητας το μόνο που πετυχαίνει είναι η σταδιακή διαμόρφωση μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων. Δηλαδή μιας αδύναμης Ευρώπης. Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να γίνει πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό και πιο λειτουργικό. Οι εταίροι μας πιστεύω ότι το έχουν αντιληφθεί αυτό και είναι έτοιμοι να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους, με έμφαση στην ανάπτυξη, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες. Αλλά θα πρέπει και εμείς να αποδείξουμε ότι έχουμε τη βούληση να κάνουμε τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να πετύχουμε όχι γιατί μας την επιβάλλουν, αλλά γιατί είναι ο μοναδικός δρόμος για να ξεφύγει η χώρα από το τέλμα και την ύφεση. Ας γίνει επιτέλους αντιληπτό από όλους ότι ούτε ο λαϊκισμός ούτε οι επικοινωνιακές φανφάρες θα μας βγάλουν από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Χρειάζεται προσπάθεια, επιμονή και πίστη στις δυνάμεις μας για να ξαναντικρίσουμε γρήγορα τη στεριά».


- Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εκτός τροχιάς και τόνισε πως πρέπει να επανέλθει στην πορεία του. Τι σημαίνει αυτό; Νέα βάρη και πιο σκληρά μέτρα για τον κόσμο;

«Η αλήθεια είναι ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι τελείως εκτός τροχιάς. Εχουμε απολέσει την αξιοπιστία μας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επιμήκυνση συνεπάγεται και μια επιπλέον χρηματοδότηση. Η οποιαδήποτε επιπλέον χρηματοδότηση πρέπει να περάσει από 17 εθνικά Κοινοβούλια. Στο σημερινό ευρωπαϊκό σκηνικό, το να πετύχεις κάτι τέτοιο, πρέπει πρώτα να έχεις ξανακερδίσει την αξιοπιστία σου. Να έχεις δείξει, δηλαδή, ότι εννοείς τα όσα λες, ότι κάνεις βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι εταίροι μας περιμένουν να δουν δείγματα ότι ξαναμπαίνουμε σε τροχιά, ότι κάνουμε τα σωστά βήματα. Σε πρώτη φάση αυτό που παλεύουμε είναι τα μέτρα του Μαρτίου που θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί, να έχουν κάποιες αλλαγές, για παράδειγμα στο θέμα των ειδικών μισθολογίων. Αλλά σας λέω ότι δίνουμε μάχη, προτείνουμε αντίστοιχα μέτρα και πρέπει να πείσουμε, όχι μόνο για τα μέτρα αυτά, αλλά και για την αποφασιστικότητά μας να τα υλοποιήσουμε. Φυσικά δεν θέλουμε να υπάρξουν νέα βάρη γι’ αυτό και δίνουμε μάχη να μην υπάρξουν επιπλέον μέτρα το 2012».

- Οι αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων, η εκποίηση δημόσιας περιουσίας θα δώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα; Ή θα πρόκειται για ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, όπως καταγγέλλεται από πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης;

«Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποτελεί σημείο καίριας σημασίας του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ηταν κάτι που ο πρωθυπουργός το είχε πει ήδη από την προεκλογική περίοδο. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, αλλά αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας μας. Δεν θα κουραστώ να το λέω ότι η χώρα μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνουμε ένα γενναίο άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις. Η διαχρονική μας αντίληψη που θέλει τους επενδυτές ένα αναγκαίο κακό και τις αποκρατικοποιήσεις ξεπούλημα, μας οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή κατάσταση. Δεν μπορούμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, δουλειές χωρίς επιχειρήσεις και εργαζόμενους χωρίς εργοδότες. Οι αποκρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης καθώς φέρνουν κεφάλαια και επενδυτές στη χώρα, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η πατρίδα μας είναι μία χώρα φιλική στις επενδύσεις».

- Ποιες είναι οι άλλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, για να αλλάξει η πορεία της χώρας;

«Το ξεμπλοκάρισμα των κοινοτικών πόρων (του ΕΣΠΑ), που αφορά 12,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Εδώ άμεση προτεραιότητά μας είναι να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να εκταμιευθούν το ταχύτερο. Μέτρα για τη στήριξη της ρευστότητας και μέτρα που διευκολύνουν την επιστροφή καταθέσεων. Αμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της σπατάλης με τη βοήθεια εργαλείων της σύγχρονης τεχνολογίας. Να επισπεύσουμε τη διαδικασία του συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο. Ωστε μέσα σε ένα-ενάμιση χρόνο να έχει ολοκληρωθεί. Δεν μπορεί επιχειρήσεις να κλείνουν, διότι τους χρωστά το κράτος! Να υπάρξει άμεση αναμόρφωση των κανόνων του "Τειρεσία", προκειμένου να διευκολυνθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Αμεση ανακούφιση των δανειοληπτών, ώστε οι δόσεις τους να μην ξεπερνούν το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Υψίστη κυβερνητική προτεραιότητα πρέπει να είναι η ασφάλεια του πολίτη. Πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές του νομικού, επιχειρησιακού και σωφρονιστικού πλαισίου, ώστε να ελεγχθεί η εγκληματικότητα και να σταματήσει η ατιμωρησία».


- Μιλήσατε στη Βουλή για αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη. Εννοείτε και φορολογική δικαιοσύνη; Να πληρώσει επιτέλους ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του;

«Οταν μίλησα στη Βουλή για δικαιοσύνη εννοούσα δικαιοσύνη παντού και ιδιαίτερα στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα φέρουμε πολύ σύντομα στη Βουλή. Γιατί επιτέλους πρέπει να πληρώσουν πρωτίστως αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Δηλαδή οι αεριτζήδες κάθε συνομοταξίας και όλοι όσοι χρόνια τώρα απομυζούν τον πλούτο της χώρας, χωρίς να προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στον τόπο. Ολοι όσοι φοροδιαφεύγουν εμπαίζοντας το κράτος και τους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν φόρους. Δεν πρέπει για άλλη μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Μην περιμένουμε έσοδα μόνο από τους έμμεσους φόρους, γιατί όλοι ξέρουμε ότι αυτό είναι άδικο. Χτυπώντας τη φοροδιαφυγή και παίρνοντας σκληρά αλλά αναγκαία μέτρα, θα πείσουμε τους πολίτες ότι πραγματικά ο καθένας θα πληρώσει ανάλογα με τις δυνατότητές του».


- Εχουν μέλλον στον τόπο μας οι κυβερνήσεις συνεργασίας; Αποτελούν την ελπίδα, αφού οι μονοκομματικές κυβερνήσεις απέτυχαν;

«Μετά τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις, έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή για τα πολιτικά πράγματα της χώρας. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις αντικαθίστανται από τις κυβερνήσεις σύνθεσης και προγραμματικής σύγκλισης περισσότερων κομμάτων. Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί και την επιθυμία του ελληνικού λαού. Να συνεργαστούμε και να εγκαταλείψουμε όλες εκείνες τις πρακτικές που δημιουργούσαν βαθιές διαιρέσεις και μείωναν την αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων. Χρειάζεται, επίσης, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες να εγκαταλείψουν εκείνη τη νοοτροπία με την οποία αντιμετώπιζαν τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Οτι, δηλαδή, οι κυβερνήσεις αυτές έπρεπε να εξυπηρετούν κομματικούς στόχους και προτεραιότητες. Σήμερα, σε αυτήν την καινούργια εποχή, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν ισχύουν οι πρακτικές του παρελθόντος. Με άλλα λόγια, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες, με αίσθημα ευθύνης, πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση, και να μην εκδηλωθούν ακραίες πρακτικές και συμπεριφορές. Το μέλλον της Ελλάδας απαιτεί σκληρή δουλειά και δεν μπορεί να το διεκδικήσουμε με αναμέτρηση στο πεζοδρόμιο».

- Ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης πιο ώριμος πλέον ξαναμπήκε στη Βουλή. Είναι αποφασισμένος να πει όχι σε ψηφοφόρους του, σε εξυπηρετήσεις, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος και την επανεκλογή του; Με ποιες αρχές θα πορευθεί;

«Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος με την Νέα Δημοκρατία στη Μεσσηνία γιατί γνωρίζω καλά τον τόπο αυτό, τις δυνατότητες και τα προβλήματά του. Θεωρώ πως οι προηγούμενες θητείες μου στο Κοινοβούλιο, μου έχουν δώσει τη δυνατότητα να γνωρίζω πάρα πολύ καλά τη φύση των προβλημάτων, αλλά και τις επιλογές που πρέπει να γίνουν για τον τόπο μας. Οσον αφορά το ρουσφέτι η ύπαρξή του οφείλεται σε μια σειρά από αίτια βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία μας. H ενιαία στάση του πολιτικού κόσμου απέναντι στο ρουσφέτι που θα συνίσταται στην καταδίκη και στην γενική κατάκρισή του, η αποφασιστική διαφώτιση του κοινού και η ειλικρινής αντιμετώπιση των ψηφοφόρων και των αιτημάτων τους από τα μέλη του πολιτικού κόσμου, καθώς και η απαλλαγή της κρατικής μηχανής από κομματικούς εναγκαλισμούς, αποτελούν επιτακτικές θέσεις που είναι ανάγκη να εφαρμοστούν και στην πράξη, όχι μόνο να εκφέρονται θεωρητικά, για να εκλείψει από τη χώρα μας το ρουσφέτι αυτή η πληγή που τη μαστίζει ανελέητα».


- Πρέπει οι βουλευτές να πληρώνονται επιπλέον για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής;

«Μέσα στα τόσα που έχουν ήδη κοπεί από τις παροχές των βουλευτών στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης ας κοπεί και η αποζημίωση που λαμβάνουν για την συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής. Ετσι κι αλλιώς τελευταία, και υπό τη συνεχή πίεση, κάποιοι προσπαθούν να εξαναγκάσουν τους βουλευτές μπορούν δε μπορούν να αποποιηθούν το αυτοκίνητό τους, τη βουλευτική τους αποζημίωση, την αμοιβή από τις επιτροπές. Σημεία δηλαδή ανεπίτρεπτου λαϊκισμού, που σηματοδοτούν ότι αυτοί οι βουλευτές ή είναι οικονομικά ανεξάρτητοι ή έχουν οικονομικούς προστάτες. Οτιδήποτε από τα δύο κι αν δεχθεί κανένας, δεν πιστεύω ότι αυτό ωφελεί το κοινοβουλευτικό σύστημα. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε τι θέλουμε: φτηνό βουλευτή και εξαρτημένο ή καλό βουλευτή που να μπορεί με αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία να επιτελεί το καθήκον του; Αλλως ας κοπεί τελείως και η βουλευτική αποζημίωση και ας εκλέγονται βουλευτές μόνο αυτοί που κατάγονται από τζάκια και έχουν χρήματα. Πιστεύει κανένας πως θα είναι καλύτερα για τη χώρα το νομοθετικό έργο να περιέλθει στα χέρια μιας Βουλής Λόρδων;
Εδώ θέλω να τονίσω πως ενώ οι περισσότεροι βουλευτές βρίσκονται σε χαμηλή οικονομική κατάσταση δυστυχώς, προβάλλεται μόνο η συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών, μια μικρής γνωστής μειοψηφίας, οι οποίοι δυστυχώς κινούνται ως μεσάζοντες για εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων. Συγκρίνοντας το περίφημο πόθεν έσχες εκείνων που ασχολήθηκαν με την πολιτική, στην αρχή της καριέρας τους, με το σημερινό τους πόθεν έσχες, τότε εύκολα αποκαλύπτεται ποιοι είναι αυτοί. Γι’ αυτό και θεωρώ πως είναι λάθος να στέφονται όλοι διαρκώς εναντίον και των 300 βουλευτών, οι οποίοι ανανεώνονται τουλάχιστον κατά το 1/3 σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ο λόγος είναι προφανής. Ο εξαθλιωμένος οικονομικά βουλευτής, θα αναγκαστεί να ζητήσει οικονομικούς προστάτες, των οποίων φυσικά τα συμφέροντα θα υπηρετεί. Μήπως άραγε είναι αυτός ο λόγος της συνεχούς πολεμικής κατά των 300 ανεξαιρέτως, γιατί αυτοί που τους στοχοποιούν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τον διασυρμό του Κοινοβουλίου και την αποδυνάμωση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας;».

- Τι θα λέγατε στους νέους που δε βλέπουν μέλλον στη χώρα μας κι ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν;
«Δεν είναι λύση να φύγει μεγάλο τμήμα του παραγωγικού μας δυναμικού. Τα νέα παιδιά δεν πρέπει να μεταναστεύσουν, αλλά οφείλουν να δώσουν τη μάχη εδώ… Να μην γίνουν λιποτάκτες… Να παλέψουν στη γη τους, με τις δικές τους δυνάμεις και να επιδιώξουν το καλύτερο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες. Για να γίνει αυτό πρέπει να αναδιαρθρώσουμε το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας. Να αναζητήσουμε ένα διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης, τρόπου ζωής και συμπεριφοράς. Να ξαναβρούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και να αλλάξει η στάση μας για τη ζωή, μακριά από το αποτυχημένο καταναλωτικό και παραγωγικό μοντέλο που είδαμε να κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια. Το θέμα δεν είναι να κλαίμε, πάνω από το "χυμένο γάλα", αλλά να παλέψουμε για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ας πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Ας αφήσουμε πίσω τη μιζέρια που προβάλλουν πολλά ΜΜΕ. Δεν είναι όλα μαύρα…Υπάρχει φως. Φθάνει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και ας ματώσουμε. Σε αυτή την προσπάθεια οι νέοι άνθρωποι που αποτελούν το εθνικό μας κεφάλαιο πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι η δημιουργία των αναγκαίων προϋποθέσεων».


- Το ελαιόλαδο είναι το χρυσάφι του τόπου μας, στα λόγια όμως. Τι πρέπει να γίνει για να αποτελέσει πραγματικά το χρυσάφι για τους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς;

«Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που συμβολίζει την ποιότητα και την παράδοση. Χαρακτηρίζει τη μεσογειακή διατροφή, είναι αποδεδειγμένα επωφελές για την ανθρώπινη υγεία και αποτελεί στοιχείο του ποιοτικού γεωργικού μοντέλου που προωθεί η Ε.Ε. Οι παραγωγοί ελαιολάδου βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο. Αν και παράγουν ένα από τα πιο πολύτιμα από πλευράς διατροφικής αξίας προϊόντα, βλέπουν κάθε χρόνο τις τιμές τους ολοένα να μειώνονται και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται σε επίπεδα απαγορευτικά για τη διατήρηση της καλλιέργειας και την οικονομική τους επιβίωση. Για να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση θα πρέπει, να υπάρξει παρέμβαση της δημόσιας πολιτικής με προτάσεις μέτρων με στόχο να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και να ανακάμψει η αγορά του προϊόντος. Θα πρέπει να υπάρξουν δράσεις που θα ομαλοποιήσουν τα προβλήματα της αγοράς για ένα τέτοιο προϊόν και μάλιστα για τις καλύτερες ποιοτικές κατηγορίες του. Τα μέτρα θα πρέπει να καλύπτουν μεγάλο φάσμα, όπως η ανάδειξη της ποιότητας, η διάρθρωση του τομέα, η προώθηση και η προστασία από τον ανταγωνισμό ελαιόλαδου τρίτων χωρών».

- Είσαστε αυτός που ξεκίνησε την προσπάθεια για την αγορά του χώρου στην Μπιρμπίτα, για να εγκατασταθούν οι τσιγγάνοι. Η κατασκήνωση διαλύθηκε και η παραβατικότητα των τσιγγάνων βρίσκεται σε έξαρση στη Μεσσηνία. Υπάρχει λύση;
«Η ελληνική Πολιτεία, αλλά και η κοινωνία στο σύνολό της, δε στάθηκαν θετικά στην κοινωνική αποδοχή και ένταξη των τσιγγάνων και δεν δημιούργησαν με έναν οργανωμένο τρόπο τις προσβάσεις στα κοινωνικά δικαιώματα του πολίτη, όπως ορίζονται σε μια σύγχρονη και δημοκρατική πολιτεία, σε αυτά δηλαδή της κατοικίας, της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας, της απασχόλησης και της κοινωνικής συμμετοχής.
Για πολλές δεκαετίες η κυρίαρχη αντίληψη θέλει τους τσιγγάνους να επιλέγουν συνειδητά ως τρόπο ζωής το στερεότυπο μοντέλο του πλανόδιου σκηνίτη, του αποκομμένου από τις κοινωνικές δομές (και άρα ''αντικοινωνικού'') τσιγγάνου. Η συλλογική κοινωνική αντίληψη διατείνεται ότι οι τσιγγάνοι είναι εκ φύσεως περιθωριακοί, παραβατικοί, απαίδευτοι σε πρότυπα ζωής που η πλειοψηφούσα κοινωνία επιλέγει. Οι τσιγγάνοι λοιπόν πράγματι ζουν περιθωριακά, αναπτύσσουν παραβατικές συμπεριφορές, έχουν πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και δείχνουν δυσκολία προσαρμογής στις κοινωνικές δομές. Η κατάσταση όμως αυτή είναι αποτέλεσμα όχι συνειδητής επιλογής, αλλά στάση επιβίωσης απέναντι σε ένα ολοένα και εχθρικότερο κοινωνικό σώμα, που διαρκώς εντείνει τις συνθήκες ανισότητας, περιθωριοποίησης, αποκλεισμού και απομόνωσης.
Δυστυχώς στην Μπιρμπίτα έγινε αυτό που συνήθως συμβαίνει όταν σβήνουν τα φώτα των προβολέων της δημοσιότητας: Εγκαταλείφθηκε στην τύχη της και δεν έγινε καμία προσπάθεια ουσιαστικής στήριξης της ζωής σε αυτή. Ετσι οι εγκαταστάσεις διαλύθηκαν, πολλοί έφυγαν και το πείραμα απέτυχε. Απέτυχε διότι δεν υπήρξε η απαιτούμενη ένταση και επιμονή από την Πολιτεία για την πλήρη και ουσιαστική εκτέλεσή του.
Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να κινητοποιηθούν οι δημοτικές και οι κοινωφελείς υπηρεσίες, προκειμένου να επιβάλουν τα νόμιμα σε όσους διαπιστώνεται ότι παρανομούν, αλλά να υπάρξει ουσιαστική κοινωνική παρέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες -ακόμα και διανομή τροφίμων, προκειμένου να εξαλειφθεί ένα από τα βασικά κίνητρα για την παραβατική συμπεριφορά».

- Αντιταχθήκατε στη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή του Δήμου Κορώνης. Τι απαντάτε σ’ αυτούς που λένε ότι μπορεί να χαθεί μια επένδυση, που δίνει θέσεις εργασίας;
«Η εξόρυξη λιγνίτη δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα στην περιοχή μας παρά μόνο κακό. Η Μεσσηνία δεν θέλουμε και δεν θα αφήσουμε να γίνει μια δεύτερη Πτολεμαΐδα. Γι’ αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη να διακηρύξω την έντονη ανησυχία μου για την ζωή, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος από το μεγάλο κίνδυνο που σηματοδοτεί η ενδεχόμενη άδεια λειτουργίας και εξόρυξης λιγνίτη στον τόπο μας. Θέλω να καταστήσω για άλλη μια φορά απολύτως σαφή την θέση μου: Είμαι κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο εξόρυξης λιγνίτη από τα κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής της Κορώνης. Η προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος της Μεσσηνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου καθώς και η προστασία της δημόσιας υγείας είναι αδιαπραγμάτευτες.
Η ανάπτυξη του τόπου θα πρέπει να στηριχτεί στο περιβάλλον και στον οικοτουρισμό, και να μην θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους. Ευθύνη όλων μας είναι να "πολεμήσουμε", ώστε ο τόπος μας να μπορέσει να πορευτεί προς την πρόοδο και την ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας συγχρόνως στους πολίτες του υψηλό βιοτικό επίπεδο και ένα μη επιβαρυμένο περιβάλλον».

- Αγροτική παραγωγή και τουρισμός είναι οι τομείς ανάπτυξης για τη Μεσσηνία. Ποια είναι τα έργα και οι δράσεις που θα οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα;

«Αποτελεί πασίδηλη ανάγκη ο αγροτικός τομέας να στηριχτεί με συγκεκριμένες δράσεις. Οι κλάδοι παραγωγής λαδιού, βρώσιμης ελιάς, πρώιμων οπωροκηπευτικών, ξερών σύκων, εσπεριδοειδών και σταφίδας μπορούν να κατακτήσουν τις εγχώριες και ξένες αγορές και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Μπορούμε να ταυτίσουμε τα προϊόντα μας με τα ποιοτικά προϊόντα τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή αγορά. Να επεκτείνουμε τα πιστοποιημένα προϊόντα και να ενισχύσουμε τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης.
Στη συνέχεια έρχεται η εκμετάλλευση του τουριστικού και πολιτιστικού μας θησαυρού. Ναι μεν η Costa Navarino μας έβαλε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εκμεταλλευτούμε αυτό το γεγονός. Πρέπει να στοχεύσουμε στον εμπλουτισμό, στην ενίσχυση και στην ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και στη μετατροπή της Μεσσηνίας σε προτιμητέο τουριστικό προορισμό, χωρίς να χάσουμε το μέτρο και την ποιότητα.
Για να γίνουν αυτά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βελτίωση των οδικών μας υποδομών. Οχι μόνο ο εθνικός δρόμος Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα που τελειώνει, αλλά και η Ολυμπία Οδός και το εσωτερικό μας δίκτυο».


- Κλείνοντας, τι υπόσχεση θα δίνατε στο Μεσσήνιο πολίτη που αγωνιά, που φοβάται και θέλει να δει με ελπίδα την επόμενη μέρα;

«Οι πολίτες να είναι σίγουροι πως εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να αλλάξουν αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Για να καταπολεμηθεί η ύφεση, για να πιάσει η χώρα τους στόχους της, για να βγούμε από την κρίση και από την ανάγκη του μηχανισμού στήριξης. Για να αλλάξουμε το κράτος και την οικονομία μας, ώστε να μην ξαναχρειαστούμε μηχανισμό στήριξης. Εύκολος δρόμος για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν υπάρχει. Μόνο η συνέπεια και η υπευθυνότητα μπορεί να μας φέρει πίσω στον δρόμο της ανάπτυξης και της δημιουργίας. Η χώρα χρειάζεται ένα δυναμικό ξεκίνημα. Για να ανακτήσουμε τη χαμένη εμπιστοσύνη, να φύγουμε από το μάτι του κυκλώνα και να μπούμε σε μια ομαλή πορεία. Θεωρώ πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είναι αποφασισμένη να τρέξει γρήγορα με σταθερά βήματα εκπληρώνοντας το πατριωτικό της καθήκον: να κρατήσει την Ελλάδα όρθια και δυνατή. Και αυτό να είστε σίγουροι πως μπορούμε να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε».


NEWSLETTER