Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2012 13:14

Δαβάκης προς Μαυραγάνη: "Ταλαιπωρία χωρίς όφελος από το κλείσιμο των ΔΟΥ της Λακωνίας"

Γράφτηκε από την
Δαβάκης προς Μαυραγάνη: "Ταλαιπωρία χωρίς όφελος από το κλείσιμο των ΔΟΥ της Λακωνίας"

 

Συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών είχε χθες το απόγευμα, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης με τον αρμόδιο για τις Δ.Ο.Υ, Υφυπουργό κ. Γιώργο Μαυραγάνη. Αντικείμενο τής συναντήσεως τους ήταν η σχεδιαζόμενη κατάργηση των Δ.Ο.Υ Γυθείου και Μολάων και η μεταφορά τού έργου όλων αυτών στη Δ.Ο.Υ τής Σπάρτης. Ο κ. Δαβάκης ζήτησε από το κ. Υφυπουργό να επανεξετασθεί, συνολικά το ζήτημα τής κατάργησης των Δ.Ο.Υ τής Χώρας και ιδιαίτερα των οικονομικών υπηρεσιών τής Λακωνίας. Χαρακτήρισε το μέτρο ως τελείως αποσπασματικό, πρόχειρο και στην ουσία ανώφελο σχετικά με τον επαγγελόμενο σκοπό του, πού είναι η περιστολή δαπανών και η μείωση του κόστους λειτουργίας.

«Τι θα πούμε κ. Υφυπουργέ στο Λάκωνα πολίτη, τον επαγγελματία, και τον συναλλασσόμενο γενικά, όταν τον αναγκάζουμε τώρα, με το συγκεκριμένο μέτρο, να διανύσει 190 χλμ για να συναντήσει κρατική υπηρεσία, εξαιτίας τής κατάργησης της Δ.Ο.Υ Μολάων, όταν μάλιστα τις περισσότερες φορές, αυτή η διαδικασία είναι υποχρεωτική λόγω τής φύσεως της;

Μόνο αναστάτωση για όλους συνεπάγεται αυτό το μέτρο, μία αναστάτωση που σήμερα έχει και βαρύτατο οικονομικό τίμημα λόγω τής εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων αλλά και όλων των άλλων προβλημάτων που υφίστανται η κοινωνία και οι πολίτες, τόνισε ο κ. Δαβάκης.»

Συνεχίζοντας τις παρατηρήσεις του προς τον Υφυπουργό ο κ. Δαβάκης, έφερε ως άλλο παράδειγμα παραλογισμού αυτού του μέτρου, τη περίπτωση τής καταργηθείσας Δ.Ο.Υ Αρεοπόλεως, η οποία στεγαζόταν χωρίς καμία επιβάρυνση για το δημόσιο, σε κτήριο από δωρεά ευεργέτου... και τη συγχώνευση της στη Δ.Ο.Υ Γυθείου, η οποία τώρα καταργείται, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να διατηρηθεί, στεγαζομένη χωρίς επιβάρυνση ενοικίου, στο δημόσιο κτήριο τού Τελωνείου Γυθείου. Το ίδιο άλλωστε θα μπορούσε να συμβεί και στους Μολάους.

Εξάλλου ο κ. Δαβάκης επεσήμανε στον αρμόδιο Υφυπουργό, ότι η κυβέρνηση σε μία περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η οποία οφείλεται και στη μάστιγα τής φοροδιαφυγής, αντί να καταστήσει τις οικονομικές υπηρεσίες τού κράτους πιο φιλικές προς το πολίτη και για δικό της όφελος, τον "τιμωρεί" περαιτέρω, υποβάλλοντάς τον στην ταλαιπωρία και το κόστος των μακρινών διαδρομών.

Καταλήγοντας ο Λάκωνας βουλευτής σημείωσε, ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό, πώς οι κρατικές υπηρεσίες τής ελληνικής περιφέρειας, όπως οι Δ.Ο.Υ, θα πρέπει να τύχουν διαφορετικής αντιμετώπισης  εκ μέρους του κεντρικού κράτους, γιατί δεν έχουν καμμία σχέση με αυτές των αστικών κέντρων και λόγω αποστάσεων και λόγω αποστολής. «Η εξοικονόμηση πόρων θα είναι μηδαμινή σε σχέση με το κόστος και τη ταλαιπωρία για όλους από αυτό το μέτρο. Αναθεωρήστε το!» είπε ολοκληρώνοντας την επιχειρηματολογία του προς τον Υφυπουργό, ο κ. Δαβάκης.

Ο Υφυπουργός κ. Μαυραγάνης είπε στον κ. Δαβάκη ότι κατ’ αρχάς η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, παρέλαβε από την προηγούμενη μια πρόχειρη κατάσταση, όσον αφορά το σχεδιασμό και τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις Δ.Ο.Υ. Στόχος όμως της Κυβερνήσεως είναι, σε όσες περιπτώσεις υπάρξει κατάργηση Δ.Ο.Υ αυτή να υποκατασταθεί με φορολογικό ΚΕΠ το οποίο ουσιαστικά θα προβαίνει στις λειτουργίες της καταργηθείσας Δ.Ο.Υ. Συνεχίζοντας ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε στον κ. Δαβάκη ότι γίνονται προσπάθειες εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας για ηλεκτρονική αυτοματοποίηση πολλών από τις μέχρι τώρα λειτουργίες των Δ.Ο.Υ, όπως μεταβιβάσεις, δήλωση Φ.Π.Α., δήλωση εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας, παράβολα κα.

Οριστική απόφαση δήλωσε ο κ. Υφυπουργός στον κ. Δαβάκη δεν έχει ληφθεί σχετικά με την κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Γυθείου και Μολάων και του ανέφερε ότι στην τελική απόφαση θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι προτάσεις του, όπως συγκεκριμένα η χρησιμοποίηση του Τελωνείου Γυθείου και άλλος δημόσιος χώρος στους Μολάους.

Ο κ. Δαβάκης τέλος ζήτησε από τον κ. Υφυπουργό να λάβει υπόψιν του τα όσα του είπε και να προχωρήσει προς την κατεύθυνση που και αυτός απεδέχθη. Δεδομένου του ότι οι Δ.Ο.Υ. Γυθείου και Μολάων βρίσκονται σε κομβικής σημασίας περιοχές, έδρες μεγάλων Καλλικρατικών Δήμων με ότι αυτό σημαίνει για την αναγκαιότητα των υπηρεσιών τους προς τους Λάκωνες πολίτες.

«Περιμένω τις ενέργειές σας κ. Υφυπουργέ» είπε, κλείνοντας χαρακτηριστικά ο κ. Δαβάκης.

Από το Γραφείο Τύπου του βουλευτή Λακωνίας


NEWSLETTER