Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012 13:44

Ερώτηση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για τους φορολογικούς ελέγχους σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και Εκκλησιαστικά Ιδρύματα

Γράφτηκε από την

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τους φορολογικούς ελέγχους σε Ιερές Μονές, Ιεράρχες και Εκκλησιαστικά Ιδρύματα κατέθεσαν σήμερα τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ακολουθέι αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

"Το 2005, με αφορμή την εκκλησιαστική κρίση η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας είχε αποφασίσει την εφαρμογή του «Πόθεν Έσχες» για τους Ιεράρχες αλλά και τους κληρικούς και λαϊκούς που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις σε εκκλησιαστικούς οργανισμούς.

 Πρόσθετα τα μέλη της Ιεραρχίας είχαν αποφασίσει μεταξύ άλλων:

• Να γίνεται τακτικός έλεγχος των οικονομικών εκκλησιαστικών διαχειρίσεων από ορκωτούς λογιστές και από την Οικονομική Επιθεώρηση της Εκκλησίας.

• Να δημοσιεύεται  κάθε χρόνο σε τοπικές Εφημερίδες ο οικονομικός απολογισμός κάθε Ιεράς Μητρόπολης.

• Να γίνεται προληπτικός έλεγχος της νομιμότητας των συμβάσεων κάθε Εκκλησιαστικού Νομικού Προσώπου ύψους άνω των 300.000 ευρώ από την Ανωτάτη Εξελεγκτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου.

• Εφαρμογή ενιαίου και διαφανούς ταμειακού και λογιστικού συστήματος οικονομικής διαχειρίσεως για τις Ιερές Μητροπόλεις, τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές.

Με βάση τα παραπάνω. Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

- Διενεργούνται φορολογικοί έλεγχοι και έλεγχοι πόθεν έσχες σε Ιερές Μονές,  Ιεράρχες και εκλησιαστικά ιδρύματα; Σε ποιες Ιερές Μονές  και Μητροπόλεις διενεργήθηκαν και διενεργούνται έλεγχοι; Πόσες εκθέσεις ελέγχου έχουν καταρτιστεί; Πόσα πρόστιμα και προσαυξήσεις έχουν επιβληθεί και πόσα έχουν εισπραχθεί;

- Προτίθεστε να επεκτείνετε τους ελέγχους σε άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα και πρόσωπα;".

 

Οι ερωτώντες βουλευτές:

 

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός 

Μαρία Γιαννακάκη