Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 14:05

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για τα προβλήματα της εστίασης

Ερώτηση Λαμπρόπουλου για τα προβλήματα της εστίασης

Ερώτηση για τα προβλήματα του κλάδου της εστίασης κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος.

Αναλυτικά η ερώτηση: «Ο κλάδος της Εστίασης συνεισφέρει 8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης, με 400.000 απασχολούμενους και άλλους 100.000 βοηθούντες στις οικογενειακές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι αυτά της ελλιπούς χρηματοδότησης, του κόστους ενέργειας και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές επιχειρήσεις, δυσκολεύονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, που είναι μόλις 3,9%.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, κάθε επιχείρηση του κλάδου, κατά μέσο όρο, πλήρωσε περίπου 17.500 ευρώ για ενέργεια το 2023, με αποτέλεσμα, μέρος των επιχειρήσεων, να αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς.

Σε όλα αυτά προστίθενται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που καθιστούν δύσκολη την επιβίωση των επιχειρήσεων και την απασχόληση σε συνδυασμό και με την έλλειψη προσωπικού.

Ερωτώνται οι κ υπουργοί:

Ποια μέτρα πρόκειται να λάβουν, για τα παραπάνω προβλήματα του κλάδου εστίασης, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν την λειτουργία τους και να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους;»