Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 13:35

Εκδηλώσεις προβολής της Τριφυλιακής ποίησης

Γράφτηκε από την

ΝΤΕΛ





Να στρέψει τα βλέμματα στην πλούσια πνευματική κληρονομιά της Τριφυλίας επιχειρεί ο Δήμος  με τη συνεργασία της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων σε μια πρώτη προσπάθεια προβολής της Τριφυλιακής ποίησης των αρχών του 20ου αιώνα μέσα από τρεις σπουδαίους λογοτέχνες: Τον Πέτρο Ολύμπιο, τον Μπάμπη Νίντα και τον Παναγιώτη Μελτέμη.
Και οι τρεις, παρά το ότι είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό, έχουν πλούσιο λογοτεχνικό έργο με πάρα πολλές δημοσιεύσεις αλλά και σημαντικές διακρίσεις. Το έργο τους εκτός από τη λογοτεχνική του αξία, αποτελεί μια πηγή πληροφόρησης της κοινωνικής ζωής της περιοχής, των εθίμων και των αξιών της εποχής τους.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στους Γαργαλιάνους, στις 8.30 στη Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη, με αφιέρωμα στον Γαργαλιανιώτη λογοτέχνη Πέτρο Ολύμπιο. Για «το έργο του λογοτέχνη Πέτρου Ολύμπιου» θα μιλήσει ο Κώστας Κόλλιας (Ερανιώτης ), Δήμαρχος Τριφυλίας.

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει το αφιέρωμα στο Φιλιατρινό Μπάμπη Νίντα, στα Φιλιατρά, στις 8.00 μμ στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο. Για το «Μπάμπη Νίντα τον Εκπαιδευτικό, Ποιητή, Κριτικό και Πεζογράφο» θα μιλήσει η Βακώ Αθανασοπούλου – φιλόλογος, διευθύντρια του περιοδικού «Φιλιατρά».

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου Κοπανακίου, στις 8.00 μμ θα τελειώσει το αφιέρωμα στην Τριφυλιακή ποίηση με μια αναφορά στον Κοπανακιώτη Παναγιώτη Μελτέμη. Για την «εργοβιογραφία του Παναγιώτη Μελτέμη» θα μιλήσει οΤέλης Φράγκoς - Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων. Για «το πεζογραφικό του έργο» θα μιλήσει ο Θανάσης Λιακόπουλος,  φιλόλογος και πεζογράφος ενώ για «το ποιητικό του έργο» η Τόνια Παυλάκου-Χριστακοπούλου, Ειδική Γραμματέας της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

Η ποιητική εβδομάδα θα τελειώσει με αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στην Κυπαρισσία, στην αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος στις 8.00 μμ. Στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά στην «εργοβιογραφία του Οδυσσέα Ελύτη» από την Τόνια Παυλάκου-Χριστακοπούλου, στις «υπερρεαλιστικές επιδράσεις στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη» από τον Κώστα Παπαδόπουλο (Ζωτόπουλο), Αντιπρόεδρο της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων και στο «φως στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη» από τη Γιώτα Σβερκούνου-Τσαούση, Γενική Γραμματέα της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Χουλιάρας - ποιητής και κριτικός, τ. Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ομιλία του θα έχει τίτλο «Ελυτήρια: λύτρα και ελατήρια της ποίησης του Ελύτη». Η εκδήλωση θα κλείσει με απόδοση μελοποιημένων έργων του Οδυσσέα Ελύτη από τον Σύλλογο Φίλων Χορωδίας Γαργαλιάνων «Η Πολύμνια».

Ποιήματα και τις τέσσερεις βραδιές θα απαγγείλουν ηθοποιοί του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου και η φιλόλογος Σταματία Μιχαλακοπούλου. Το συντονισμό των εκδηλώσεων θα κάνει η κ. Βιβή Παντελάκη Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και υπεύθυνη πολιτιστικών του Δήμου Τριφυλίας. Την παρουσίαση των εικόνων από τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη έχει επιμεληθεί η κ. Καλομοίρα Εστιανίδου.

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Σας προσκαλούν Στις εκδηλώσεις της «Εβδομάδας Τριφυλιακής Ποίησης» και στο «Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη» για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του.

25 Σεπτεμβρίου – 1 Οκτωβρίου 2011
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΟ Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011
Γαργαλιάνοι - Μπρίσκειος Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων - Ώρα 8.30 μμ.

ΠΕΤΡΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ

Γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους το 1908. Το πραγματικό του
όνομα είναι Παναγιώτης Αλεξόπουλος.
Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, όπως:
«Φαντάζιο», «Κρητικές σελίδες», «Πατρίς» (Πύργου),
«Νεοελληνικά Γράμματα», «Μορφές», «Σπίθα» κ.α.
Γνωστότερα από τα βιβλία του είναι οι ποιητικές του
συλλογές «Σφυρήλατη ζωή» και «Πολικοί παράλληλοι».
Διηγήματα και ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε όλες τις
ανθολογίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
8.30 μμ : Έναρξη εκδήλωσης - Χαιρετισμοί
Από τον Αντιδήμαρχο Τριφυλίας κ. Στάθη Ανδρινόπουλο
Από τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων κ. Κώστα Παπαδόπουλο (Ζωτόπουλο)
8.40 μμ: «Το έργο του λογοτέχνη Πέτρου Ολύμπιου»
Ομιλητής: Κώστας Κόλλιας (Ερανιώτης ) - Δήμαρχος Τριφυλίας.
Απαγγελίες ποιημάτων.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΝΙΝΤΑ
Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011
Φιλιατρά - Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο - Ώρα 8.00 μμ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ο Μπάμπης Νίντας γεννήθηκε στα Φιλιατρά το 1906 και καταγόταν από παλαιά αρχοντική οικογένεια που ανάγεται στα χρόνια της ενετοκρατίας. Φοίτησε στο γυμνάσιο Φιλιατρών και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε από τους βασικούς συνεργάτες του περιοδικού "Μορφές". Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου δημιούργησε οικογένεια, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε όλες τις βαθμίδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πέθανε χτυπημένος από ταξί διερχόμενο στην πλατεία Αγίας Σοφίας, την ώρα που ετοιμαζότανε ν' αναλάβει καθήκοντα γενικού επιθεωρητή Μέσης Εκπαίδευσης και να συνυπογράψει το ιδρυτικό της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
8.00 μμ: Έναρξη εκδήλωσης - Χαιρετισμοί
Από τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια
Από τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων κ. Κώστα Παπαδόπουλο (Ζωτόπουλο)
8.10 μμ: «Μπάμπης Νίντας - Εκπαιδευτικός-Ποιητής-Κριτικός-Πεζογράφος»
Ομιλήτρια: κ. Βακώ Αθανασοπούλου – Φιλόλογος, διευθύντρια του περιοδικού «Φιλιατρά»

Απαγγελία ποιημάτων και ανάγνωση διηγήματος
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΕΛΤΕΜΗ
Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 201
Κοπανάκι - Αμφιθέατρο Γυμνασίου - Ώρα 8.00 μμ

Ο Παναγιώτης Μελτέμης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Παναγιώτη Κ. Παπαδόπουλου) (1918-1978) ήταν ποιητής και πεζογράφος.
Γεννήθηκε στο Κοπανάκι Μεσσηνίας το 1918. Μαθήτευσε στο Ημιγυμνάσιο Αετού, στο Γυμνάσιο Μελιγαλά και στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας. Σπούδασε στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και σταδιοδρόμησε ως διοικητικός υπάλληλος του Ι.Κ.Α. Έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση.
Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε πριν από τον πόλεμο, δημοσιεύοντας πεζά και ποιήματά του στις εφημερίδες «Θάρρος» της Καλαμάτας και «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε με εκδοτικούς οίκους ως μεταφραστής. Έργα του διακρίθηκαν σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς: το διήγημά του «Η Μηλίτσα» απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος της Εργατικής Εστίας (1948), ενώ στον ποιητικό διαγωνισμό του περιοδικού «Εκλογή», με θέμα τη μετάφραση του σονέτου του Philippe Desportes, "Icare chut ici", η μετάφρασή του κατέλαβε την δεύτερη θέση (1949). Έγραψε ποιήματα, διηγήματα, μυθιστόρημα και μετέφρασε πεζά και θεατρικά έργα από τα γαλλικά, ιταλικά και αγγλικά. Το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα «Η Μηλίτσα και άλλα διηγήματα» το εξέδωσε το 1950. Ακολούθησε η ποιητική συλλογή «Τα Χωριάτικα» (1957) και το μυθιστόρημα «Έρημα Σημάδια» (1963).
Συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά, όπως το περιοδικό «Ο Λογοτέχνης», οι εφημερίδες «Μεσσηνιακή Αναγέννηση» και «Ηχώ της Μεσσηνίας» , στις οποίες διατηρούσε μόνιμες στήλες ευθυμογραφήματος με τίτλους, αντιστοίχως : «Οι κουβέντες του Μητσιοτάση» και «Τζιαναμπέτικα», καθώς και με άλλα έντυπα.


8.00 μμ : Έναρξη εκδήλωσης - Χαιρετισμοί
Από τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια
Από τον Πρόεδρο της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων κ. Τέλη Φράγκο

8.10 μμ : Η εργοβιογραφία του Παναγιώτη Μελτέμη
Ομιλητής : Τέλης Φράγκoς - Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων

8.20 μμ : Το πεζογραφικό έργο του Παναγιώτη Μελτέμη
Ομιλητής : Θανάσης Λιακόπουλος - Φιλόλογος και πεζογράφος.

8.35 μμ : Ανάγνωση διηγήματος

8.45 μμ :  Το ποιητικό έργο του Παναγιώτη Μελτέμη
Ομιλήτρια : Τόνια Παυλάκου-Χριστακοπούλου - Ειδική Γραμματέας της Ένωσης
Μεσσηνίων Συγγραφέων.

9.05 μμ : Απαγγελία ποιημάτων

ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ
Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011
Κυπαρισσία - Αίθουσα Αλέκος Παπαδόπουλος - Ώρα 8.00 μμ
Ο Οδυσσέας Ελύτης (2 Νοεμβρίου 1911 - 18 Μαρτίου 1996), φιλολογικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλλη του Παναγιώτη, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του '30. Διακρίθηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για τα ποιητικά του έργα Άξιον Εστί, Ήλιος ο πρώτος, Προσανατολισμοί κ.α. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, Αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.
8.00 μμ : Έναρξη εκδήλωσης - Χαιρετισμοί
Από τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια
Από τον Πρόεδρο της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων κ. Τέλη Φράγκο

8.10 μμ : “Η εργοβιογραφία του Οδυσσέα Ελύτη”
Ομιλήτρια : Τόνια Παυλάκου-Χριστακοπούλου - Ειδική Γραμματέας της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων.

8.25 μμ : «Υπερρεαλιστικές επιδράσεις στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη»
Ομιλητής : Κώστας Παπαδόπουλος (Ζωτόπουλος) - Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων

8.30 μμ : Απαγγελία ποιημάτων.

8.40 μμ: «Το φως στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη»
Ομιλήτρια: . Γιώτα Σβερκούνου-Τσαούση - Γενική Γραμματέας της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων

8.45 μμ : Απαγγελία ποιημάτων .

8.55 μμ : «Ελυτήρια: λύτρα και ελατήρια της ποίησης του Ελύτη»
Ομιλητής : Γιώργος Χουλιάρας - ποιητής και κριτικός, τ. Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων

9.15 μμ : Απόδοση μελοποιημένων έργων του Οδυσσέα Ελύτη από τον Σύλλογο Φίλων Χορωδίας Γαργαλιάνων «Η Πολύμνια».
Τις εκδηλώσεις συντονίζει η κ. Βιβή Παντελάκη,
Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών και
υπεύθυνη πολιτιστικών του Δήμου Τριφυλίας.

Ποιήματα και διηγήματα διαβάζουν:
Ηθοποιοί του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου .
Η κ. Σταματία Μιχαλακοπούλου.

Την παρουσίαση των εικόνων από τη ζωή και το έργο του Οδυσσέα Ελύτη
έχει επιμεληθεί η κ. Καλομοίρα Εστιανίδου.