Δευτέρα, 21 Μαϊος 2012 09:43

Παρουσιάστηκε η αυτοβιογραφία του καθηγητή Δημ. Χριστοφιλόπουλου

Γράφτηκε από την
Παρουσιάστηκε η αυτοβιογραφία του καθηγητή Δημ. Χριστοφιλόπουλου

"Αν δεν ήμουν από τη Ράχη θα είχα καβαλήσει το καλάμι"


«Το έβγαλα για να προβάλω τη γειτονιά μου, τη Ράχη», τόνισε ο συγγραφέας Δημήτρης Χριστοφιλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, φανερά συγκινημένος, κατά την παρουσίαση της "Áυτοβιογραφίας", του προχθές το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Εκεί, στην τότε Λαϊκή Σχολή, που παιδί 14 χρόνων είχε παίξει μουσική ως μέλος της μαντολινάτας της πόλης. Ο Δ. Χριστοφιλόπουλος σημείωσε ότι με το βιβλίο του στέλνει μήνυμα στα παιδιά της Ράχης και σε όλα τα παιδιά πως αν έχουν θέληση και πίστη, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο στόχο τους.
Κλείνοντας την εκδήλωση, παρατήρησε ότι «αν δεν ήμουν από τη Ράχη, με τόσα καλά λόγια που άκουσα, θα είχα καβαλήσει το καλάμι». Επεσήμανε ότι ήθελε να αναδείξει τη Ράχη, «η Ράχη με έχει σφραγίσει. Η Ελεαβούλκου, ο δρόμος που μεγάλωσα, έχει βγάλει επιστήμονες. Σημείωσε, επίσης, ότι «δεν αρκούν οι πανεπιστημιακές γνώσεις, χρειάζεται και το σχολείο της πιάτσας, όπως ήταν η Ράχη».

 

Η κόρη του συγγραφέα Ελιάνα, συγκινημένη, διάβασε την κριτική που είχε γράψει για το βιβλίο ο αείμνηστος Νάκος Κληρόπουλος, στην "Ελευθερία" τον Αύγουστο του 2008. «Επρεπε να βρεθεί ο Χριστοφιλόπουλος για να καταλάβουμε ότι Καλαμάτα δεν είναι μόνο το κέντρο της», έγραφε ο Νάκος και σημείωνε: «Και τον άνθρωπο θαυμάσαμε και τη Ράχη γνωρίσαμε». Η Ελιάνα επεσήμανε ότι η ίδια και ο αδελφός της Παύλος παρακίνησαν τον πατέρα τους να γράψει όλες αυτές τις ιστορίες που τους έλεγε όταν ήταν μικρά παιδιά. «Η Ράχη είναι μέσα του και είναι μέσα μας, μας έχει δώσει ραχιώτικη ιθαγένεια», παρατήρησε η Ελιάνα Χριστοφιλοπούλου.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας στάθηκε ιδιαίτερα στην αγάπη του συγγραφέα προς την οικογένειά του και σημείωσε πως το βιβλίο θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας ή μάθημα 2 – 3 ωρών στα σχολεία, για να μάθουν τα παιδιά πώς ήταν ο κόσμος στις παλιές εποχές.
Ο φιλόλογος Αγγελος Λάππας χαρακτήρισε το βιβλίο περιπέτεια, αυθεντική ιστορική πηγή για την ανασύνθεση μιας εποχής, μιας κοινωνίας κι επεσήμανε πως είναι διδακτικό, γιατί διδάσκει ότι η τύχη και η ζωή είναι στα χέρια μας, ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, αν ο άνθρωπος έχει τη δύναμη και τη θέληση.
Ο φυσικός Βασίλης Δικαιουλάκος παρατήρησε ότι η Ράχη είναι η κοινωνική μας μάνα, πως εκεί υπήρχε αλληλεγγύη και μίλησε για το ρόλο του δάσκαλου και του πολιτισμού. Σημείωσε ότι αυτό το βιβλίο σε κάνει πιο δυνατό.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Δεληγιάννης, ενώ προλόγισε ο Κώστας Ζωτόπουλος, εκ μέρους των Μεσσηνίων συγγραφέων.
Στην παρουσίαση παραβρέθηκε η σύζυγος του συγγραφέα Εύη Χριστοφιλοπούλου – μέχρι πρότινος υφυπουργός Παιδείας, τα παιδιά του, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και αρκετός κόσμος, οι περισσότεροι από τους οποίους Ραχιώτες, που πήγαν να ακούσουν ένα δικό τους άνθρωπο, ένα παιδί που ξεκίνησε φτωχό από τη γειτονιά τους και μεγαλούργησε με σπουδές στην Αθήνα, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 


NEWSLETTER