Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 07:57

Εθνική Λυρική Σκηνή: Η "Οπερα της βαλίτσας” τον Ιούλιο στην Αρχαία Μεσσήνη

Γράφτηκε από την
Εθνική Λυρική Σκηνή: Η "Οπερα της βαλίτσας” τον Ιούλιο στην Αρχαία Μεσσήνη

Το έργο "Μποέμ" του Τζάκομο Πουτσίνι παρουσιάζει η "Οπερα της βαλίτσας" στο Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης στις 6 και 7 Ιουλίου στις 9 μ.μ.
Με την "Οπερα της βαλίτσας" εγκαινιάζεται η συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το σωματείο "Διάζωμα", στόχος του οποίου είναι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ανά την ελληνική επικράτεια, η εξεύρεση πόρων και η ένταξή τους στην καθημερινότητά μας.
Η "Οπερα της βαλίτσας" ταξιδεύει με την επιτυχημένη παραγωγή "Μποέμ" του Πουτσίνι, για πρώτη φορά στο αναστηλωμένο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης.
Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στον ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή, από τη στιγμή που συναντιούνται έως το θάνατο της κοπέλας από φυματίωση.
Η "Οπερα της βαλίτσας" εντάσσεται στο πρόγραμμα «Πολιτιστικές δράσεις στην Αθήνα» που οργανώνει η Εθνική Λυρική Σκηνή με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού. Το πρόγραμμα παρουσιάζει διάσημες όπερες, με μια διαφορετική ματιά σε χώρους απρόσμενους, είναι ευέλικτο, δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα και ταξιδεύει την τέχνη της όπερας σε ένα ευρύτερο κοινό. Σε χώρους μη αναμενόμενους, όπως πνευματικά κέντρα και μουσεία, αλλά και αρχαία θέατρα, δημοφιλείς όπερες ξεδιπλώνουν τον μύθο τους, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και με σκηνικά που μπορούν να χωρέσουν... σε μια βαλίτσα.
Με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η «Οπερα της βαλίτσας» βγαίνει εκτός του θεάτρου "Ολύμπια" και ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, με στόχο να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Ισίδωρος Σιδέρης σημειώνει:
«Η "Οπερα της βαλίτσας" παρουσιάζει την "Μποέμ" σαν μια εναλλακτική πρόταση, σε μια ευέλικτη συμπυκνωμένη παράσταση. Δεν θέλει  να ανταγωνιστεί  την κεντρική σκηνή της ΕΛΣ, αλλά με απλά μέσα, με την δύναμη  της μουσικής και των ερμηνευτών μας, στοχεύει να πλησιάσει ένα καινούργιο κοινό και να πάει σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας. Σαν περιοδεύων θίασος οι τραγουδιστές ανεβαίνουν με τις βαλίτσες τους στη σκηνή και δημιουργούν τον σκηνικό χώρο όπου θα παρουσιάσουν την ζωή των μποέμ.  Κεντρικό θέμα του έργου είναι  τα νιάτα. Μετά το χαρούμενο ξεκίνημα του έργου η παγωνιά ελλοχεύει παντού. Το ρίγος της παγωνιάς και του θανάτου διατρέχει όλα τα επεισόδια μέχρι να ακινητοποιηθεί στο άψυχο σώμα της Μιμής. Μόνη ελπίδα η άνοιξη που, όμως, κάποιοι δεν θα την προλάβουν...
Η ιστορία ξεκινά παραμονή Χριστουγέννων με την γέννηση ενός έρωτα και τελειώνει με τον θάνατο του έρωτα. Ο Ερως - Θάνατος, που στην παράστασή μας προσωποποιείται, σαν ένας άλλος μποέμ κυκλοφορεί ανάμεσά τους, ορατός από τη Μιμή, αλλά αόρατος για τους άλλους. Είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός τον οποίο αγνοούν. Η παρουσία του είναι καταλυτική για την παράσταση, αφού συμμετέχει ως θιασάρχης-σκηνοθέτης που προωθεί τη δράση. Στην "Μποέμ" οι ερωτικές καταστάσεις είναι έντονες και οι συγκρούσεις των χαρακτήρων βίαιες. Η ένταση της μουσικής βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την πυρετώδη ένταση και πυκνότητα της παράστασης. Το χιούμορ και το σασπένς αντιπαρατίθενται στο υπέροχο μελό του έργου και της μουσικής, δημιουργώντας μια σύγχρονη και άμεση παράσταση σε απόσταση αναπνοής από το κοινό».
Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Γιάννη Κατρανίτσα, η χορογραφία του Διονύση Τσαφταρίδη και οι φωτισμοί του Νίκου Εργαζάκη.
Παίζουν οι: Γιάννης Χριστόπουλος, Ελενα Κελεσίδη, Χάρης Ανδριανός, Δέσποινα Σκαρλάτου, Μαρία Κόκκα, Ζαφείρης Κουτελιέρης, Κώστας Ντότσικας, Χρήστος Αμβράζης, Διονύσης Τσαφταρίδης.
Υπεύθυνοι καλλιτεχνικών δράσεων: Λυδία Αγγελοπούλου, Σταμάτης Μπερής.
Η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.


NEWSLETTER