Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 13:32

Διήμερες εκδηλώσεις για τη μάχη στη Βέργα

Γράφτηκε από την

Διήμερες είναι φέτος, σήμερα και αύριο, οι εκδηλώσεις για την επέτειο της ιστορικής μάχης στη θέση Βέργα Αλμυρού, στις 22 Ιουνίου 1826.

Σήμερα στις 6.30 το απόγευμα. οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με παράκληση - δέηση στην εκκλησία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κάτω Βέργα, σε ανάμνηση της λιτανείας που πραγματοποίησαν το 1826 οι άμαχοι την ημέρα της μάχης, στη θέση "Χάλπινο" στο Καλάθι. Θα ακολουθήσει η κάθοδος της ιερής εικόνας "Η Ελπίς των Χριστιανών" και η εναπόθεσή της στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στις 8.30 το βράδυ, στο πάρκο Αλμυρού, με την ακόλουθη σειρά: "Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι", αναβίωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βέργας του καλωσορίσματος που πρόσφεραν ψωμί και αλάτι, για να δείξουν ότι τους θεωρούσαν φίλους καρδιακούς

Ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια (τσουβαλοδρομίες, σκυταλοδρομίες, πέταμα λιθαριού) από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας. Χαιρετισμός από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά. Ομιλία από τη Σοφία Καπετανάκη, επίκουρο καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης. Θεατρικό δρώμενο - αφήγηση από τον ιστοριοδίφη Παύλο Κλάδη ή Παυλόμπη, με τη συμμετοχή των συλλόγων Λεύκιππος, Νεδουσαίων, Ελληνομνήμονες, Κρητών Μεσσηνίας "Ο Ψηλορείτης" και Γυναικών Σπερχογείας. Χοροί - κέρασμα επισήμων κι επισκεπτών με παραδοσιακά προϊόντα από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βέργας.

Την Παρασκευή στις 10.30 το πρωί, θα τελεστεί δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Αλμυρού από το μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η Νικολίνα Λέκκα, υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στη θέση Μάνδρα Αλμυρού, στο ηρώο των πεσόντων, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα κατατεθούν στεφάνια. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας Βέργας και παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και του χορευτικού ομίλου "Λεύκιππος"