Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 09:59

"Μεσσήνιοι στον κόσμο" σήμερα στην Αρχ. Μεσσήνη - Με φόντο κόντρες για τη χρηματοδότηση

Γράφτηκε από την
"Μεσσήνιοι στον κόσμο" σήμερα στην Αρχ. Μεσσήνη - Με φόντο κόντρες για τη χρηματοδότηση

Για τη συναυλία με θέμα "Μεσσήνιοι στον κόσμο" που θα δοθεί σήμερα, στις 9 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο, στο στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης, μίλησαν χθες ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, η εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής "Ανάπλους" Βασιλεία Κατσάνη, ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς και ο πρόεδρος του νομικού προσώπου "Η Αρχαία Μεσσήνη" Γιώργος Δαβίλλας. Το σημαντικό αυτό πολιτιστικό γεγονός που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, επισκίασε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου η λεκτική κόντρα μεταξύ της Β. Κατσάνη και του Π. Αλευρά. Αφορμή αποτέλεσε η αιχμή της Β. Κατσάνη για δυσκολίες της τελευταίας στιγμής εξαιτίας της στάσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι και στην αναβολή της εκδήλωσης. Όμως, όπως είπε, το Ίδρυμα Λάτση παρενέβη και έσωσε την κατάσταση. Όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις τόσο από την ίδια όσο και από τον Π. Αλευρά, ξεκίνησε μια αντιμαχία δηλώσεων για το αν η Περιφέρεια έκανε καλά ή όχι που μείωσε στο μισό το ποσό με το οποίο χρηματοδοτεί την συναυλία. Όπως ειπώθηκε η περιφερειακή αρχή έκρινε ότι μπορεί τελικώς να χρηματοδοτήσει με 5.000 ευρώ την εκδήλωση, κάτι που εξόργισε όπως φάνηκε την εταιρεία "Ανάπλους", που έχει αναλάβει την παραγωγή.    

Τονίζεται ότι για να γίνει η συναυλία πολλοί άνθρωποι δούλεψαν αφιλοκερδώς, με πρωτοστάτη τον Μεσσηνιακής καταγωγής καλλιτεχνικό διευθυντή της παράστασης Χρίστο Τσιαμούλη, καθώς και της Ορχήστρας και της Χορωδίας του Τμήματος Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση του Ανδρέα Τσεκούρα (ορχήστρα) και της Κατερίνας Παπαδοπούλου (χορωδία) και του σκηνοθέτη -συγγραφέα Σταμάτη Τσαρουχά.

Οι θεατές που θα βρεθούν στο αρχαίο στάδιο της Μεσσήνης θα ταξιδέψουν, μουσικά και οπτικά, στις περιοχές όπου βρέθηκαν Μεσσήνιοι, στην Ελλάδα και τον κόσμο, από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας.

Το 40μελές μουσικό σύνολο πλαισιώνουν οι καλλιτέχνες - σολίστ: Κώστας Γεωργούλης βιολί, Κώστας Κοπανιτσιάνος κλαρίνο, Κώστας Καλατζάκης λαούτο, Χάρης Λαμπράκης νέι, Πάνος Δημητρακόπουλος κανονάκι, Σωκράτης Σινόπουλος πολιτική λύρα, Ανδρέας Τσεκούρας ακορντεόν, κόντρα μπάσο. Λαμβάνουν μέρος οι τραγουδιστές Μπάμπης Τσέρτος, Λάκης Χαλκιάς, Παντελής Αναστασόπουλος, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Καίτη Κουλλιά, Σοφία Παπάζογλου και το μουσικό σύνολο Encardia: Κώστας Κωνσταντάτος τραγούδι, κρουστά, Ναταλία Κωτσάνη τραγούδι, μαντολίνο, κιθάρα, Βαγγέλης Παπαγεωργίου τραγούδι, ακορντεόν. Αφήγηση: Χρήστος Λιακόπουλος ηθοποιός. Συμμετέχουν όμιλοι χορευτών από Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας.

Διδασκαλία: Τάσος Μίχος, Χορευτικός Ομιλος Τρίπολης, Χριστίνα Ζαμπαθά, Λαογραφική Εστία Τρίπολης, Βασίλης Παναγόπουλος. 

Το μουσικό ρεπερτόριο έχει σαν κέντρο του τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο, εμπλουτίζεται με ήχους - λόγια και μουσική - από την Καππαδοκία και τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, τη Μακεδονία και την Αιτωλοακαρνανία, την Κεφαλονιά και την Κάτω Ιταλία, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τα Κύθηρα, τα παράλια της Μικράς Ασίας και τέλος, με μουσικά ακούσματα της Ελληνικής - Μεσσηνιακής διασποράς στις Η.Π.Α., την Ωκεανία, την Αφρική, την Ευρώπη. Συμπληρωματικά λειτουργούν μονταρισμένες εικόνες και βίντεο, από αρχεία αλλά και σημερινές λήψεις, που δηλώνουν την ακρίβεια του μουσικού ταξιδιού, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Τσαρουχά. Παράλληλα, αναγνώσεις ιστορικών και λογοτεχνικών κειμένων από τον ηθοποιό Χρήστο Λιακόπουλο φορτίζουν ή αποφορτίζουν την ατμόσφαιρα των ιστορικών γεγονότων που οδηγούσαν ανά τους αιώνες τους Μεσσηνίους-Πελοποννησίους και ευρύτερα τους Ελληνες στη μετανάστευση.

Προτεινόμενη ώρα προσέλευσης (λόγω προβλημάτων στη στάθμευση των αυτοκινήτων): 7. 

Η είσοδος θα επιτρέπεται και από τη βορεινή (Αρχαία Μεσσήνη) και από τη νότια πύλη (Αρσινόη) του αρχαιολογικού χώρου (συνιστάται οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους ένα φακό). 

 


NEWSLETTER