Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 08:15

Καλαμάτα: Έρχεται τον Αύγουστο το 1ο “Peloponnese beer festival - only craft”

Γράφτηκε από την

 

Το 1ο και πολυαναμενόμενο “Peloponnese beer festival - only craft” έρχεται στην Καλαμάτα στις 6, 7, 8 Αυγούστου στο Πάρκο της Δυτικής Παραλίας (Κυκλοφοριακής Αγωγής).

Εκεί, 30 ζυθοποιοί από όλη την Ελλάδα, για πρώτη φορά θα παρουσιάσουν τις μπύρες τους και ο κόσμος θα τις δοκιμάσει συνοδεία street food και ζωντανής ροκ μουσικής. Περισσότερα εξηγούν στην “Ε” οι συντελεστές από την ομάδα "Εbeeries" Μιχάλης Βαρνάς και Εφη Σπηλιοπούλου.

 

- Πώς δημιουργήθηκαν οι "Εbeeries" και πότε ... έπεσε η ιδέα για το Φεστιβάλ Μπύρας;

Μιχάλης Βαρνάς: “Στην αρχή φτιάχτηκε ένα group, το “εBeerίες” στο f.b., με σκοπό να διαδώσουμε την αγάπη μας για την Ελληνική χειροποίητη μπύρα και γενικά την Ελληνική μπύρα. Σκοπός μας ήταν να ενώσουμε όλους όσους αγαπούν την χειροποίητη μπύρα και να αποτελέσουμε μια ευχάριστη νότα διασκέδασης ενημερώνοντας παράλληλα για τα αγαπημένα μας στέκια. Οσο αυτό προχωρούσε, αυξανόντουσαν τα μέλη μας και δημιουργούσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους ζυθοποιούς, τους παραγωγούς αλλά και με τον κόσμο. Επειτα γίναμε σελίδα “Ebeeries” και στο instagram “ebeeries.gr”. Ετσι “έπεσε” στο τραπέζι η ιδέα του Φεστιβάλ. Πρώτα όμως έπρεπε να δούμε τους παραγωγούς, να διαπιστώσουμε αν ενδιαφέρονται. Η ανταπόκριση ήταν πολύ καλή και με την παρότρυνση πολλών αποφασίστηκε το Φεστιβάλ με την φυσική παρουσία των παραγωγών. Επειτα δημιουργήθηκε και ο Σύλλογος "Πολιτιστικές Εbeeries”, ο οποίος έχει αναλάβει τη διοργάνωση”.

 

- Τι είναι η μπύρα craft και ποια λέξη θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στα ελληνικά για να την περιγράψουμε;

“Η λέξη craft σημαίνει χειροποίητη ποιότητα. Craft λέγεται όταν το 51% της εταιρείας ανήκει σε φυσικό πρόσωπο και όταν παράγει μέχρι 200.000 εκατόλιτρα τον χρόνο. Στην πράξη η λέξη "χειροποίητη - craft" συνδυάζεται μόνο με την ποιότητα. Τα συστατικά των craft είναι της υψηλότερης δυνατής ποιότητας, και το πιο σημαντικό: η μπύρα είναι πιο αγνή. Τα 4 συστατικά της μπύρας, είναι το νερό, το κριθάρι με βύνη, ο λυκίσκος και η μαγιά.  Ωστόσο, ανάλογα με τον τύπο της κάθε ετικέτας μπύρας, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σιτάρι, σίκαλη ή ακόμη και φρούτα. Σε αυτήν την κατηγορία, η ποιότητα του νερού είναι πρωταρχικής σημασίας. Οι βιοτεχνίες ζυθοποιίας είναι, συχνά, πολύ δημιουργικοί τόποι και οι μικροζυθοποιοί αναδημιουργούν τις παραδοσιακές μπύρες, τις μεταλλάσσουν, τις εξελίσσουν, τις πειράζουν. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν φέτος εγώ δημιουργήσω μια συγκεκριμένη μπύρα με έντονες γεύσεις, χρώματα και αρώματα, του χρόνου με ακριβώς τα ίδια υλικά μπορεί να διαφέρει ελάχιστα. Είναι σαν να είσαι ένας… ζωγράφος. Δεν μπορείς να βγάλεις το ίδιο έργο δύο φορές.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται μπύρες, που στην πραγματικότητα ποτέ πριν, δεν υπήρχαν ίδιες. Αυτή είναι και η βασική διαφορά με τις τυπικές μπύρες. Η craft επικεντρώνεται περισσότερο στις γεύση της και την απόχρωσή της. Διαφέρει από την κλασική, καθώς προσφέρει πιο πλούσια γεύση, είναι πιο δυνατή και προσφέρεται σε μεγαλύτερη ποικιλία αρωμάτων, γεύσεων, χρωμάτων. Για εμένα οποίος ασχολείται με την παραγωγή craft μπύρας, από τον ιδιοκτήτη, τον ζυθοποιό μέχρι τον άνθρωπο που φτιάχνει τα βαρέλια, είναι καλλιτέχνης! Τι είναι η craft λοιπόν; Αγάπη”!

- Πώς είναι το επίπεδο της χειροποίητης μπύρας στην Ελλάδα;

Το επίπεδο της χειροποίητης μπύρας στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ καλό. Είμαι βέβαιος ότι δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες του εξωτερικού. Μπορεί να υπολοιπόμαστε σε ποσότητα, αλλά όχι σε ποιότητα. Οι Ελληνες ζυθοποιοί έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη και όταν λέω ότι είναι καλλιτέχνες το εννοώ. Οι ποικιλίες του χειροποίητου ζύθου είναι πολλές και εφάμιλλες του οίνου. Μαύρες, άσπρες, κόκκινες, γλυκές, ξινές κ.α. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι παρά την περιορισμένη ποσότητα, πολλές από τις μπύρες μας "παίζουν" και στο εξωτερικό”.

 

- Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του Συλλόγου μετά από το Φεστιβάλ;

“Το στοίχημα γενικά θα είναι να περάσουμε στην κουλτούρα του Ελληνα την μπύρα. Μετά σιγά σιγά θα έρθει και η εξερεύνηση της χειροποίητης. Είναι λάθος άποψη ότι η μπύρα πίνεται μόνο το καλοκαίρι μέσα σε κρύσταλλο ποτήρι... Η μπύρα είναι πάντως καιρού και κυρίως δεν πίνεται παγωμένη”!

 

- Ποια είναι η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού στην μπύρα; Προτιμώνται οι ελληνικές ή οι ξένες;

Εφη Σπηλιοπούλου: “Για να είμαι ειλικρινής, ούτε εγώ γνώριζα αρχικά πως υπάρχουν τόσες ελληνικές ζυθοποιίες. Ενας από τους βασικούς σκοπούς του “Beer Festival” αποτελεί τη γνωριμία όλων μας με την Ελληνική ποιοτική χειροποίητη μπύρα, καθώς και η προώθηση της επιχειρηματικής καινοτομίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά, ενώ η κατανάλωση μπύρας παρέμεινε σταθερή, οι εισαγωγές μειώθηκαν πολύ. Επιπλέον αυξήθηκαν οι εξαγωγές ελληνικής μπύρας. Συμπερασματικά, ολοένα και περισσότερο οι Ελληνες καταναλώνουν ελληνική ποιοτική μπύρα”.

- Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι του Συλλόγου μετά από το Φεστιβάλ;

“Υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στο φετινό Φεστιβάλ. Στόχος είναι να γίνει μια σωστή διοργάνωση και κυρίως να διασκεδάσουμε! Θέλουμε το “Peloponnese beer festival” να αποτελέσει θεσμό για την πόλη μας και όλη την Πελοπόννησο”.


Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, της “Φάρις” και έχει την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Για περισσότερα: https://peloponnesebeerfestival.gr.

Γ. Σαρ.