Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 23:32

Αύριο το απόγευμα εκδήλωση με θέμα "Πόλη και ποδήλατ" στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Εκδήλωση με θέμα "Πόλη και Ποδήλατο" και κεντρικό ομιλητή το Θάνο Βλαστό διοργανώνεται αύριο στις 5 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από το Δήμο Καλαμάτας, την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου και το ΤΕΕ Καλαμάτας.

Οι προοπτικές δημιουργίας ενός διευρυμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη, ο πολεοδομικός σχεδιασμός και οι ποδηλατόδρομοι, το κυκλοφοριακό σύστημα της πόλης, οι πολιτικές στρατηγικές ανάπτυξης δικτύου ποδηλατοδρόμων θα είναι τα θέματα που θα αναπτυχθούν και συζητηθούν κατά την διάρκεια της εκδήλωσης.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: "Το ποδήλατο είναι ορατό στοιχείο πλέον στην καθημερινότητα των ανθρώπων στην Καλαμάτα και αυτό από μόνο του αποτελεί και ένα καταστασιακό στοιχείο (αναλογιζόμενοι την εικόνα αυτής της πόλης 1,5 χρόνο πριν). Αλλά αυτή ακριβώς η στιγμή είναι που χρειάζεται να το προστατέψουμε από λάθος χειρισμούς αλλά και να ονειρευτούμε την εξέλιξή του".

Ο Θάνος Βλαστός είναι πολεοδόμος - συγκοινωνιολόγος, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ιδρυτής και υπεύθυνος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας. Είναι ένας από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος, σύγχρονος Ελληνας μελετητής στον τομέα της Βιώσιμης Κινητικότητας στην Ελλάδα, με εκτεταμένη έρευνα και βιβλιογραφία πάνω στο ευρύτερο θέμα "Πόλη και Ποδήλατο".

Καλεσμένος θα είναι επίσης ο Δ. Ντοκόπουλος πολεοδόμος και συνεργάτης του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου Γ. Διαμαντόπουλου, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί στενά με την πόλη της Καλαμάτας -πρόκειται για τον άνθρωπο του οποίου η πολεοδομική μελέτη για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, μετά τους σεισμούς του 1986, είχε αποσπάσει αργότερα το βραβείο αστικού σχεδιασμού της ΕΟΚ, σε διαγωνισμό όπου συμμετείχαν 220 πόλεις της Ευρώπης.

Ακόμη, η Α. Κανελλοπούλου συγκοινωνιολόγος στο Δήμο Καλαμάτας, συνεργάτης στην επιτρόπη μελέτης και δημιουργίας του ποδηλατόδρομου στην Καλαμάτα και ποδηλάτης η ίδια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

5 μ.μ.: Παράλληλες εκδηλώσεις: Προβολή οπτικoακουστικού υλικού από τους Ποδηλάτες Καλαμάτας - Critical Mass, συναυλία από το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, έκθεση παλιών ποδηλάτων από την Ομάδα Καλαμάτας "Πάμε ποδήλατο". Επίσης, στο χώρο θα υπάρχει έκθεση νέων - αγωνιστικών ποδηλάτων από το Μεσσηνιακό Γυμναστικό Σύλλογο - Τμήμα Ποδηλασίας. 6: Εναρξη. 6.15: Εισηγήσεις διοργανωτών. 6.40: "Πολεοδομικός σχεδιασμός και Ποδηλατόδρομοι" Δ. Ντοκόπουλος. 6.55: "Η ένταξη του δικτύου ποδηλατόδρομων στο κυκλοφοριακό σύστημα της πόλης" Α. Κανελλοπούλου. 7.10: Κεντρική ομιλία με θέμα: "Ευρωπαϊκές στρατηγικές για το Ποδήλατο και την Πόλη. Προοπτικές για την Καλαμάτα" Θ. Βλαστός. 7.40: Παρεμβάσεις - συζήτηση.


NEWSLETTER