Κυριακή, 06 Μαρτίου 2011 20:26

Καθαροδευτέρα στη Ν. Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την

Πέφτει σήμερα η αυλαία των καρναβαλιών, και τα Κούλουμα υποδέχονται τη Σαρακοστή. Σε πολλά μέρη της Νότιας Πελοποννήσου, δήμοι, τοπικοί σύλλογοι και φορείς οργανώνουν απ' το πρωί ως το βράδυ τις δικές τους γιορτές για ντόπιους κι επισκέπτες - με χαρταετούς, γαϊτανάκια, ξακουστά δρώμενα, σάτιρες, μουσικές... και φυσικά παραδοσιακούς νηστήσιμους μεζέδες.

ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

- Κούλουμα στην Κάρτσοβα με παραδοσιακό σαρακοστιανό γεύμα, μουσική, χορό και πέταγμα χαρταετού. Μικροί και μεγάλοι μπορούν να συμμετέχουν στο εργαστήρι κατασκευής χαρταετών των προσκόπων.
- Παραδοσιακή φασολάδα στα Λαγκάδια για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.
- Κούλουμα στα Ανω Δολιανά από το πρωί με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου.
- Γλέντι με παραδοσιακή μουσική από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο, στο πάρκο στην Παλαιά Επισκοπή.
- Κούλουμα στο Δυρράχι με καρναβαλιστές που ξεκινούν από τις γειτονιές, περιφέρονται στο χωριό και καταλήγουν στην πλατεία Λίθαρο συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, γίνεται η αναπαράσταση παραδοσιακού γάμου και ο καρναβαλιστής παπάς σχολιάζει σκωπτικά τα ευτράπελα της περασμένης χρονιάς. Στη συνέχεια ακολουθεί παραδοσιακό σαρακοστιανό γεύμα για όλους τους συμμετέχοντες.

ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

- Αναβίωση του Βλάχικου Γάμου στο Δαφνί στις 4 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της τοπικής κοινότητας.
- Το πατροπαράδοτο Καρναβάλι στο Καστόρι Δήμου Σπάρτης με σύνθημα «Μουτζουροδευτέρα στο Καστόρι», από τις 11 το πρωί.

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

- Στη Νέδουσα, το δρώμενο της ευετηρίας θα ξεκινήσει στις 10.30 με τον Αγερμό και στις 12 θα ξεκινήσουν τα δρώμενα.
- Στην πλατεία της Σπερχογείας στις 11 το πρωί παραδοσιακή κρεμάλα, βράσιμο φασολάδας, γαϊτανάκι και παραδοσιακοί χοροί, και στις 7 μ.μ. φωτιές και πέταγμα αερόστατου.
- Στην πλατεία Κάτω Αμφείας στις 5 μ.μ. διαγωνισμός αερόστατου.
- Το πέταγμα του χαρταετού από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ. στο Φάρο Πεταλιδίου και μετά βράβευση και τα Κούλουμα στην κεντρική πλατεία από το Σύλλογο Γυναικών και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων.
- Κούλουμα και πέταγμα χαρταετού θα γίνουν και στην Τοπική Κοινότητα Τριόδου (Αεροδρόμιο), από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Τριοδιτών στις 10 π.μ.
- Διαγωνισμός χαρταετού στο γήπεδο της τοπικής κοινότητας Εύας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Αριστοτέλης» στις 11 π.μ.
- Η αναπαράσταση της δίκης και του απαγχονισμού της Γρια-Συκούς από τον Ιμπραήμ πασά στην περιοχή της Κρεμάλας στη Μεσσήνη, στις 11 π.μ. από το Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης.
- Η αποκριάτικη παρέλαση στον Αγιο Ανδρέα από τους τοπικούς συλλόγους της Δημοτικής Κοινότητας Αίπειας θα ξεκινήσει στις 11 π.μ.
- Η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων όλων των δημοτικών ενοτήτων, στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης, συνοδεία του βασιλιά Καρνάβαλου θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ.
Το αποκριάτικο γλέντι από την ταβέρνα «Οινοσοφίες», στη Μεσσήνη, θα συνεχιστεί στις 6.30 μ.μ.
- Ο Κουτρούλης θα παντρευτεί και φέτος στη Μεθώνη όπου στη 1 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η αναβίωση του εθίμου με διάφορα επεισόδια από τη ζωή του ζευγαριού μέχρι να φτάσει στον πολυπόθητο γάμο. Θα προσφέρονται φασολάδα, σαρακοστιανοί μεζέδες και κρασί.
- Κούλουμα και πέταγμα των χαρταετών στο Δήμο Τριφυλίας, στις 11 το πρωί στον Αγιο Ιωάννη Αετού, στις 10.30 στον Προφήτη Ηλία στο Τουριστικό Γαργαλιάνων, στις 11 παραδοσιακή φασολάδα στον πεζόδρομο του Μαράθου. Στις 11 επίσης στην παραλία του Αϊ-Λαγούδη και στον Αγρίλη.
- Στο Καμπινάρι στην Πλάτσα ο Σύλλογος «Γαία» πετάει τον αετό του ψηλά και προσφέρει σαρακοστιανά.