Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 14:15

Διεθνές συμπόσιο στην Καλαμάτα για τα ρωμαϊκά υφάσματα

Γράφτηκε από την

Το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Δαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σας προσκαλεί στο διεθνές συμπόσιο με θέμα: «Σύγχρονες προσεγγίσεις στη μελέτη των αρχαίων υφασμάτων: Τεχνικές και κοινωνιολογικές όψεις του ρωμαϊκού ενδύματος», που συνδιοργανώνει με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Δήμο Καλαμάτας, και τελεί υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού προγράμματος DressID.
Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011, 9.00-18.00, στο Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στην Καλαμάτα (Ανατολικό κέντρο).
Ο στόχος του συμποσίου είναι η διερεύνηση των πρώτων υλών, των υφαντικών εργαλείων και γενικότερα της αρχαίας τεχνολογίας που σχετίζεται με την παραγωγή υφασμάτων και ενδυμάτων στις επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η επιλογή των πρώτων υλών και των τεχνικών κατασκευής ενός υφάσματος προσδιορίζει τη χρήση του, αλλά και την ταυτότητα του κατόχου του και αναδεικνύει ζητήματα που σχετίζονται με την κοινωνική σημειολογία της ένδυσης κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους.
Παράλληλα, η διοργάνωση του συμποσίου στην πόλη της Καλαμάτας έχει στόχο την προβολή ενός ιστορικά σημαντικού τομέα της οικονομίας της, αυτόν της παραγωγής και του εμπορίου των μεταξωτών υφασμάτων, που για παραπάνω από έναν αιώνα σηματοδότησε την πόλη και εξάπλωσε τη φήμη της παγκοσμίως.
Το συμπόσιο είναι ανοιχτό στο κοινό και μπορούν να παρευρεθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Επίσημη γλώσσα του συμποσίου είναι η αγγλική.

Από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


NEWSLETTER