Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011 13:11

Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη για την επέτειο της 17ης Μαρτίου

Γράφτηκε από την
Εκδηλώσεις στην Αρεόπολη για την επέτειο της 17ης Μαρτίου

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν στην Αρεόπολη οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 17ης Μαρτίου.
Οι Μανιάτες από την ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου Ανατολικής Μάνης την Αρεόπολη, την πατρογονική εστία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, έστειλαν το μήνυμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος , ότι η πετρώδης και άνυδρη Μάνη δεν είναι άγονη. Είναι εξαιρετικά γόνιμη. Δημιουργεί Ιστορία και γεννά ανθρώπους περήφανους και αγέρωχους σαν τα κυπαρίσσια και τους πύργους της.
Συναισθήματα αγάπης και υπερηφάνειας στους παρευρισκόμενους προκάλεσε η παρουσία 20 μελούς αντιπροσωπείας από την Μοντρέστα της Ιταλίας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αντόνιο Τσέντα.
Μετά από 400 χρόνια οι Μανιάτες της Μοντρέστα επισκέφθηκαν τις πατρογονικές τους ρίζες.
Οι Μανιάτες της Κορσικής, της Σαρδηνίας και της Μητέρας πατρίδας έχουν δημιουργήσει μία Ένωση το ΝΟΣΤΟ , που σύντομα μέσω διαδικτύου θα δημιουργήσουν ένα forum επικοινωνίας για να ενδυναμωθούν ακόμα περισσότερο οι δεσμοί αίματος.
Επιπλέον οι Κρήτες, οι οποίοι κάθε χρόνο τιμούν τις εκδηλώσεις έδωσαν και αυτοί το δικό τους χρώμα  με τις μαντινάδες τους για τον αγώνα των Μανιατών με επικεφαλής τον μπαρμπα Γιάννη τον Φατσέα αλλά και τους λεβέντικους χορούς τους, με τη συνοδεία λύρας και λαούτου που ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους κατά την παρουσία τους τόσο την παραμονή της 17ης Μαρτίου όσο και ανήμαρα.
Με το μεστό του λόγο ο κεντρικός ομιλητής της  χθεσινής εκδήλωσης καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης,  μετέφερε τον παλμό της αυτοθυσίας για την πατρίδα και  την ελευθερία. και γυναίκες.
Στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης χθες Πέμπτη  μετά την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλλη χοροστατούντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Μάνης κ. Χρυσοστόμου, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους που και εφέτος μαζί με τον κόσμο τίμησαν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις.
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την θυσία της 17ης Μαρτίου, στεφάνι κατέθεσαν
ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ηλίας Στρατηγάκος
εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα λόγω εκτάκτου κωλύματος βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκο (ο οποίος είχε ορισθεί ως εκπρόσωπος της Βουλής),
ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και τέως Υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς (ως εκπρόσωπος της Ν.Δ.)
ο πολιτευτής και υπεύθυνος ακαδημίας επιμορφώσεως στελεχών του Λ.Α.Ο.Σ. Θεόδωρος Ανδρεάκος, (εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ)
οι βουλευτές Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης και Γρηγόρης Αποστολάκος
ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Παναγιώτης Μελάς
ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης
η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα
ο εισαγγελέας Γυθείου Αντώνης Τάταρης
ο Διοικητής του ΚΕΕΜ ταξίαρχος Αθανάσιος Σαπουντζής
ο επισμηναγός Κοκώνης Δημήτριος από την 120 ΠΕΑ Καλαμάτας
ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου Πέτρος Τζεφεράκος
ο υπολιμενάρχης Γυθείου Παναγιώτης Μαρινόπουλος
ο Περιφερειάρχης των Π.Υ. Πελ/σου Κωνσταντίνος Δεσινιώτης
ο Νικόλαος Βλαχάκος στη μνήμη του αδελφού του Παναγιώτη Βλαχάκου
ο Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος
η Δήμαρχος Σουλίου ( μανιάτισσα την καταγωγή) Σταυρούλα Μπραίμη- Μπότση
ο Δήμαρχος Σαρδηνίας Αντόνιο Ζέντα
ο Δήμαρχος Αποκορρώνου Κρήτης Γρηγόριος Μαρκάκης
ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Κώστας Γύπαρης
ο Δ.Σ. Δημήτρης Λάζαρης εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Σπάρτης Σταύρο Αργειτάκο
η Πρόεδρος του Δ.Σ. Ευρώτα Ελένη Δεντάκου, (εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Ιωάννη Γρυπιώτη, ο οποίος  ήταν παρών στις εκδηλώσεις της Τρίτης στην Κρανάη και στην Αρεόπολη την Τετάρτη
ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτριος Γιαννημάρας
ο Κώστας Κατσαφάδος εκ μέρους της ΟΝΝΕΔ 
η Νίκη Μαυρομιχάλη για την οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων και τέλος
ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος.
 
Η μαθητιώσα νεολαία της Μάνης προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα των θεατών , όπως επίσης και οι αντιπροσωπείες των σχολείων της Καρδαμύλης και του Δήμου Ευρώτα που συμμετείχαν ενώ την δική τους ξεχωριστή παρουσία είχε τόσο  η φιλαρμονική και το τμήμα στρατού.
Ξεχωριστή θέση στην παρέλαση  είχε και το τμήμα  απόδοσης τιμών  του Δήμου Ανατολικής Μάνης αλλά και το έφιππο τμήμα του ιππικού ομίλου Αρεόπολης 2008.
Οι φιλαρμονικές του Δήμου Ανατολικής Μάνης και της Σκάλας με την μουσική τους  συνέδραμαν την παρουσία στην παρέλαση, όπου πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στους δασκάλους και στους καθηγητές για την προσπάθεια που κατέβαλλαν.  

Η στεντόρεια  φωνή των μαθητών της Μάνης που απήγγειλαν τα ποιήματα της 17ης Μαρτίου, παραμονή και ανήμερα των εκδηλώσεων έδειξε ότι και οι νεότερες γενιές φυλάττουν Θερμοπύλες. 


Την Τετάρτη (16 Μαρτίου) το απόγευμα, κάτω από το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη  στην Αρεόπολη ο Δήμαρχος της Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος υποδέχθηκε τις αντιπροσωπείες των επίσημων προσκεκλημένων και των χορευτικών συγκροτημάτων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις.

Μετά το καλωσόρισμα του Δημάρχου εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε κατάθεση  στεφάνων από τους εκπροσώπους των Μανιάτικων Συλλόγων οι οποίοι απότισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους προγόνους τους και τις αντιπροσωπείες των σχολείων.

Συγκινητική ήταν και η λαμπαδηδρομία που πραγματοποιήθηκε και στην οποία αποτυπώθηκε ο κοινός αγώνα ς της Εκκλησίας και του λαού ενάντια στον Τούρκο κατακτητή. Με ένα κερί αναμμένο ο κόσμος συμμετείχε στην μυσταγωγία της τελετής.

Στο τέλος της εκδήλωσης της Τετάρτης το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τα μανιάτικα σχολεία, τον Μουσικοχορευτικό όμιλο Μολάων ¨οι Μύλοι¨, τα χορευτικά της Σκάλας & του Βλαχιώτη και το κρητικό συγκρότημα ταξίδεψαν με ενθουσιασμό τον κόσμο στην παράδοση και στον γνήσιο λαϊκό μας
Πολιτισμό.

Από το Δήμο Ανατολικής Μάνης


NEWSLETTER