Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 14:23

Σαββατοκύριακο στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη

Γράφτηκε από την
Σαββατοκύριακο στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα οικογενειακά προγράμματα στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη-Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης το Σάββατο και την Κυριακή (19 και 20 Μαρτίου).
Παιδιά και γονείς δημιούργησαν το δικό τους έργο με τις οδηγίες της ζωγράφου-εκπαιδευτικού Μαρίας Οικονόμου.
Η Μαρία Οικονόμου αποφοίτησε με άριστα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Οι σπουδές της συνεχίστηκαν στη Μαδρίτη και τις Βρυξέλες και επεκτάθηκαν και στη συντήρηση. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011 εκπονεί καλλιτεχνικό έργο ως υπότροφος του ΙΚΥ στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με επιβλέποντα καθηγητή τον Πάνο Χαραλάμπους.
Στα εργαστήρια του Σαββατοκύριακου γονείς και παιδιά εργάστηκαν με τις ίδιες τεχνικές με τις οποίες η ζωγράφος έχει φιλοτεχνήσει τα έργα της στην έκθεση «Με τα φτερά του αετού» που διοργανώθησε με τη συνεργασία του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Πινακοθήκης.
Στόχος των εργαστηρίων αυτών, που θα συνεχιστούν και με άλλους ζωγράφους, είναι τα παιδιά και οι γονείς να συνεργάζονται στην προσέγγιση του έργου τέχνης βιώνοντας την καλλιτεχνική πορεία που ακολουθεί ο ίδιος ο δημιουργός. Η εμπειρία αυτή εμπλουτίζει την παρατήρηση (βλέπουμε ό,τι ξέρουμε) και ανοίγει παράθυρα στον κόσμο της τέχνης˙ κόσμο πλούτου ιδεών, συναισθημάτων, κριτικών σκέψεων που τα παιδιά, και οι γονείς τους, υποδέχονται με ιδιαίτερη χαρά και απόλαυση. Δεύτερο στόχο της πρότασης αποτελεί η συνεργασία παιδιών-γονιών στον χώρο του μουσείου. Μια συνεργασία, μακρά από το “γράψε-διάβασε” του σχολείου που εξοικειώνει παιδιά και ενήλικες με το χώρο του μουσείου καλλιεργώντας τις πολιτισμικές τους αναζητήσεις.
Εκπλήξεις των εργαστηρίων: Με τα παιδιά συν-δημιούργησαν όχι μόνο μαμάδες αλλά και μπαμπάδες. Οκτώ τουλάχιστον εκπαιδευτικοί “θυσίασαν” το Σαββατοκύριακό τους για να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια. Οι δηλώσεις συμμετοχής ήταν τόσες πολλές που δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν το ενδιαφέρον όλων των γονιών. Έτσι το πρόγραμμα θα επαναληφθεί. Οι ημερομηνίες θα κοινοποιηθούν στον τοπικό τύπο και στα σχολεία.


NEWSLETTER