Τρίτη, 07 Ιουνίου 2011 15:55

Εκδήλωση στη Σπάρτη για την "τιμωρία" και το παιδί

Γράφτηκε από την
Εκδήλωση στη Σπάρτη για την "τιμωρία" και το παιδί

Το Σάββατο 4 Ιουνίου έλαβε χώρα ομιλία-συζήτηση σχετικά με τη θεματική «Τιμωρίες δίχως όρια και όρια ζωής στα μικρά παιδιά» στους Μολάους του Δήμου Μονεμβασίας. Η εν λόγω δραστηριότητα αποτελεί συνέχεια στον κύκλο ομιλιών που αφορούν τους γονείς και εκπαιδευτικούς των παιδιών προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Ήδη η πρώτη ομιλία αφορούσε το χτίσιμο της αυτοεκτίμησης στα μικρά παιδιά και τους συναφείς παράγοντες επίδρασης και η δεύτερη ομιλία σχετικά με τις τιμωρίες, ή καλύτερα τα ¨όρια¨ αποτέλεσε απαραίτητη συνέχεια στο θεμέλιο λίθο της διαπαιδαγώγησης και ανατροφής των παιδιών.
Με τη σημαντική διαφοροποίηση στις έννοιες της «τιμωρίας» και του «ορίου» ως προς τη στάση και το σκοπό που θέλουν να επιτύχουν οι γονείς, προχωρήσαμε στην παρουσίαση διαφορετικών μοντέλων διαπαιδαγώγησης και αναλύσαμε θέματα σχετικά με την σωματική και ψυχολογική βία προς τα παιδιά. Επιπροσθέτως, επιμείναμε σε μεθόδους οριοθέτησης των παιδιών και σε τεχνικές περιορισμού στην περίπτωση που οι γονείς θέλουν να αποχρωματίσουν αρνητικές συμπεριφορές των παιδιών τους και αντιθέτως να προάγουν υγιείς ψυχοκοινωνικές τους εκδηλώσεις, ήδη από τη νηπιακή ηλικία.
Πολλαπλά ερωτήματα επακολούθησαν εκ μέρους των γονέων και των εκπαιδευτικών που παρευρέθηκαν, γεγονός που προσδίδει ικανοποίηση μιας και καταδεικνύει αφενός μεν το ενδιαφέρον ως προς την απόκτηση περισσοτέρων γνώσεων για υγιείς χειρισμούς των παιδιών και αφετέρου τη συνειδητοποίηση εκ μέρους τους ότι το να είσαι γονέας ή/και εκπαιδευτικός είναι ρόλος βαρυσήμαντος και οπωσδήποτε μη ετοιμοπαράδοτος αλλά συνεχώς εξελίξιμος με την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης.
Κύριος στόχος υπήρξε η συζήτηση με τους γονείς εναλλακτικών τρόπων χειρισμού των παιδιών ώστε η μέθοδος του «ξύλου» να εξαλειφθεί, μιας και «αφού βγήκε από τον παράδεισο είναι σημαντικό να βγει και από την οικογενειακή ζωή μας». Συνάμα, η εξειδικευμένη αναφορά παραδειγμάτων σχετικά με δυσκολίες που εκδηλώνουν τα παιδιά και ο τρόπος που αυτές αντιμετωπίζονται τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι αποτέλεσε πεδίο συζήτησης, με ειδική μνεία στο φαινόμενο της βίας από παιδιά σε παιδιά.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να συγχαρώ για το ενδιαφέρον του και την πρωτοβουλία που έλαβε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Νηπιαγωγείου Μολάων και ας μου επιτραπεί ιδιαιτέρως να αναφέρω την Πρόεδρο κα Μαρία Αντωνοπούλου, όπως επίσης και το Δήμο Μονεμβασίας για τη φιλοξενία στην αίθουσα εκδηλώσεων. Η προσπάθεια που καταβάλουν κάποιοι γονείς και εκπαιδευτικοί επιδιώκοντας την ενημέρωση και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τα παιδιά προσδίδει την ελπίδα ότι μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα μέλλον με σκεπτόμενους ανθρώπους και άξιους πολίτες καθώς και για εμάς ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακάθεκτοι για την προσφορά μας στον «άνθρωπο».



Έφη Μπαρμπαγιάννη
Ψυχολόγος-Επιστημονικά Υπεύθυνη
του Κέντρου Πρόληψης Νομού Λακωνίας


NEWSLETTER