Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 14:35

"Συνάντηση αισθήσεων" στο Αργος

Γράφτηκε από την
"Συνάντηση αισθήσεων" στο Αργος

«… πόλη ων Θεών και των βασιλιάδων, το όνομα της, η φήμη της, η δόξα της, ήταν διαδεδομένα σ’ όλα τα έθνη! … Λόγια που απαντούν σε ωδές του Πίνδαρου: «Βραχύ μοι στόμα πάντ’ αναγήσασθ’ όσων Αργείων έχει τέμενος μοίραν εσλών, έστι δε και κόρος ανθρώπων βαρύς αντιάσαι» [είναι μικρό το στόμα μου για να διηγηθεί την δόξα του Άργους …].
ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΠΟΥΚΕΒΙΛ - Γάλλος ταξιδιώτης του 1820

Το Άργος, ως η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας, συμμετέχει στο Δίκτυο των Αρχαιότερων Πόλεων της Ευρώπης και αποτελεί το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο της χώρας, με πολυάριθμα και μοναδικά ευρήματα που τοποθετούνται σε κάθε ιστορική περίοδο των Ελλήνων. Έχει να προτείνει στον επισκέπτη πλήθος μνημείων από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους, μουσεία, ιστορικές εκκλησίες και πλούσια εκκλησιαστικά κειμήλια, την παλιά πόλη, χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, νεοκλασικά κτίρια.

Οι στρατώνες κτίστηκαν αρχικά τη δεκαετία 1690 από τους Ενετούς και χρησίμευσαν ως νοσοκομείο, το οποίο διηύθυναν οι Αδελφοί του Ελέους. Οι Τούρκοι μετέτρεψαν το κτίσμα σε αγορά και κάθε Κυριακή γινόταν μεγάλο παζάρι από όλη την επαρχία. Επίσης, εκεί στεγάστηκε και το ταχυδρομείο. Ξανακτίστηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια (1828-1829) και λειτούργησε για πρώτη φορά ως στρατώνας ιππικού. Κατά τη διάρκεια του 1893-94 οι στρατώνες μετατρέπονται σε σχολείο, επειδή η στέγη του καποδιστριακού σχολείου είχε καταρρεύσει. Την περίοδο 1905-1912 στέγασαν μονάδα πεζικού και στη συνέχεια Τούρκους αιχμαλώτους των βαλκανικών πολέμων. Κατά τη διάρκεια της κατοχής οι στρατώνες μετατράπηκαν σε άντρο ανακρίσεων και βασανισμών και ύστερα από πολλά χρόνια και για τελευταία φορά φιλοξενείται στρατός την περίοδο 1955-1968.

Ο Δήμος Άργους-Μυκηνών και η Κ.Ε.Δ.Α-Μ (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Άργους-Μυκηνών) καλωσορίζουν τη Νέα Χρονιά και σας καλούν σε μια γιορτή, μια … «Συνάντηση Αισθήσεων».  Τοπικός Οίνος, Ούζο, Τσίπουρο, Μπύρα, Γλυκά του Κουταλιού, Γευσιγνωσία, Ομιλίες, Πολιτιστικά Δρώμενα.

Υπεύθυνος Οργάνωσης : Νίκος Κλησιάρης
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 2751067549

Πολυχώρος Στρατώνων Καποδίστρια, Άργος
3, 4, 5 Ιανουαρίου 2012
Ώρες : 18:00 – 22:00
Είσοδος : 3 Ευρώ


Ο Δήμαρχος Άργους –Μυκηνών                                  Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α-Μ

Δημήτρης Καμπόσος                                                   Νικόλαος Στυλ. Γκαβούνος


NEWSLETTER