Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 12:04

Πλούσιο καλοκαίρι στο Σαϊνοπούλειο

Γράφτηκε από την
Πλούσιο καλοκαίρι στο Σαϊνοπούλειο

Πλούσιο είναι και το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι στη Λακωνία, με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Σαϊνοπούλειο Ιδρυμα, το πρόγραμμα του οποίου ξεκινά αυτή την Παρασκευή.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: - Παρασκευή 29 Ιουνίου 9.15 μ.μ. «Οι άθλοι του Ηρακλή» - Κάρμεν Ρουγγέρη. Το Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο ανοίγει της πύλες του για να υποδεχθεί και φέτος την αγαπημένη των παιδιών Κάρμεν Ρουγγέρη και το έργο «Οι άθλοι του Ηρακλή σε μία προσπάθεια να ξαναθυμηθούμε τους ήρωές μας, ιδίως σήμερα που τους έχουμε τόσο πολλή ανάγκη. Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη γέννηση του ήρωα, τη ζωή του, τους άθλους του, την καθιέρωση των Ολυμπιακών αγώνων, το θάνατό του και τέλος την μετάβασή του στον Ολυμπο, όπου θα απολαμβάνει όλες τις τιμές και θα ζήσει ανάμεσα στους 12 θεούς ίσος με αυτούς. Η Κάρμεν Ρουγγέρη που με το μοναδικό της ταλέντο εμπνέει στα παιδιά κάθε ηλικίας την αγάπη για το θέατρο, υπογράφει μία παραμυθένια παραγωγή με πολύχρωμα σκηνικά και κοστούμια και εκπληκτική μουσική, ο οποία βασίζεται με ακρίβεια στο μύθο του ήρωα των ηρώων, τον Ηρακλή. Γενική είσοδος 8 ευρώ.
- Παρασκευή 6 Ιουλίου 9.30 μ.μ. «Αναζητώντας τον Αττίκ». Η μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή που αγάπησαν θεατές και κριτικοί, μετά την επιτυχία της στο θέατρο Badminton συναντά το κοινό του Σαϊνοπουλείου. Ενας 26μελής θίασος από εκλεκτούς ηθοποιούς, τραγουδιστές, μουσικούς και χορευτές παρουσιάζει το ύφος και το ήθος μιας ολόκληρης εποχής. μια αναδρομή χωρίς διάθεση «ρετρό», αλλά με πολύ χιούμορ και συγκίνηση. Αγαπημένες μελωδίες και στίχοι του Αττίκ και άλλων κορυφαίων συνθετών της εποχής που συντρόφεψαν γενιές ολόκληρες, ενώ επηρέασαν όλους τους κατοπινούς δημιουργούς (Ζητάτε να σας πω, Παπαρούνα, Τα νιάτα, Το οργανάκι, Είδα μάτια, Τα τελευταία γιασεμιά κ.ά.). Η παράσταση παρακολουθεί το «έπος ζωής» του Κλέωνα Τριανταφύλλου-Αττίκ (1885-1944) και της γενιάς του. Ξεκινά από την Αλεξάνδρεια και την Αθήνα του 1900, περνάει στο Παρίσι της μπελ-επόκ για να καταλήξει στην Αθήνα της εποχής του μεσοπολέμου, με τα «βαριετέ» και την περίφημη «μάντρα», έναν τρόπο καλλιτεχνικής επικοινωνίας  πρωτοπόρο για την Ελληνική πραγματικότητα. Ενα υψηλής ποιότητας θέαμα που προσκαλεί το σημερινό κοινό να αναβαπτιστεί στην ομορφιά των τραγουδιών που σημάδεψαν τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων και να ανακαλύψει τις αξίες ζωής και την καλλιτεχνική τόλμη μιας εποχής εξίσου δύσκολης και μεταβατικής, όσο η σημερινή. Εισιτήρια: 15-10 ευρώ.
- Παρασκευή 13 Ιουλίου 9.30 μ.μ.«Ορνιθες» του Αριστοφάνη - ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης. Μία από τις ωραιότερες κωμωδίες του Αριστοφάνη παρουσιάζεται φέτος –π ριν την Επίδαυρο και το Ηρώδειο - στο Σαϊνοπούλειο από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης σε σκηνοθεσία και απόδοση του Γιάννη Κακλέα και με τη μουσική του αξέχαστου Μάνου Χατζιδάκι, που πρωτοακούστηκε στη θρυλική παράσταση του θεάτρου τέχνης το 1959 από τον Κάρολο Κουν. Οι Ορνιθες παρουσιάστηκαν το 414 π.Χ. στα Διονύσια χαρίζοντας στον δημιουργό τους το 2ο βραβείο. Ο Αριστοφάνης απογοητευμένος από την τροπή του Πελοποννησιακού πολέμου βρίσκει την ευκαιρία να διακωμωδήσει τους συκοφάντες και τους κόλακες του Δήμου, καθώς και τις θεωρίες για νέα πολιτεύματα. Το έργο πραγματεύεται την φυγή δύο Αθηναίων, του πονηρού Πεισθέταιρου και του αγαθού Ευελπίδη από την τυραννία του κόσμου στο βασίλειο του παραμυθιού. «Ενα ταξίδι στην επιθυμία για ένα κόσμο ελεύθερο με αίτημα την ευτυχία είναι οι ¨Ορνιθες¨ του Αριστοφάνη.  Ο μεγάλος αυτός σατιρικός ποιητής μας
διηγείται μία ιστορία ανατροπής μίας κοινωνίας διεφθαρμένης, παρακμιακής. Ενα έργο τόσο σύγχρονο όσο και η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει πάνω από τις ατομικές και κοινωνικές δεσμεύσεις του και να δημιουργήσει μία άλλη κοινωνία χωρίς υποκρισία, φόβο, καταστροφική μανία και κοινωνική αδικία. Ουτοπικό; Από εμάς εξαρτάται!» λέει ο Γιάννης Κακλέας. Εισιτήρια: 14-10 ευρώ.
- Τετάρτη 25 Ιουλίου 9 μ.μ. Οpera Gala «Από την Κάρμεν στην Τραβιάτα». Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Οι φίλοι της μουσικής». Στον πανέμορφο χώρο του αμφιθεάτρου του, το Σαϊνοπούλειο Ιδρυμα φιλοξενεί και πάλι ύστερα από τη συναυλία σταθμό του 1997 την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Κ.Ο.Α), τον κυριότερο συμφωνικό φορέα στην ιστορία της ελληνικής μουσικής. Η μεγάλη αυτή συναυλία διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Συλλόγου "Οι Φίλοι της μουσικής" στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων "Συναυλίες εκτός έδρας" και γίνεται σε 3 μόνο ιδιαίτερης ομορφιάς ιστορικότητας τοπία: στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων και στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο. Σύσσωμη η 80μελής ορχήστρα σε ένα ποικίλο και απαιτητικό πρόγραμμα με ορχηστρικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών και άριες από δημοφιλής όπερες (Κάρμεν, Οι γάμοι του Φίγκαρο, ο Κουρέας της Σεβίλλης, ο Μαγικός αυλός, Τραβιάτα κ.ά) υπόσχεται μία μοναδική μουσική εμπειρία και αποτελεί μία σπάνια ευκαιρία για το κοινό της Λακωνίας και όχι μόνο να παρακολουθήσει ένα τόσο σημαντικό μουσικό σύνολο. Εισιτήρια: 10-5 ευρώ.
- Τετάρτη 8 Αυγούστου 9.30 μ.μ. «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη.
Η «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής πραγματείας, είναι ένα βαθύτατα πολιτικό κείμενο, ένα ειρωνικό και ταυτόχρονα τραγικό σχόλιο πάνω στο θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας. Η Ιφιγένεια σύμβολο κάθε θυσίας, είναι το εξιλαστήριο θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων της εποχής της. Δε θυσιάζει μόνο τη ζωή της, αλλά κυρίως θυσιάζει την αθωότητά της, καθώς καλείται σχεδόν ακαριαία να συνειδητοποιήσει το ανελέητο του κόσμου αυτού.
Ο σκηνοθέτης Θέμης Μουμουλίδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του κειμένου, μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον… Οι ήρωες αναζητούν καθένας τη δική του αλήθεια εκφράζοντας καθένας ένα διαφορετικό κόσμο, που αρνείται πεισματικά να συνυπάρξει με το αυτονόητο. Η έννοια της θυσίας αποκτά πολλαπλές διαστάσεις. Θυσία ή φόνος;»
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας, Ιωάννα Παππά, Μηνάς Χατζησάββας, Γιάννης Στάνκογλου, Μάνος Βακούσης, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου κ.ά. Εισιτήρια: 14-10 ευρώ.
- Τετάρτη 22 Αυγούστου 9.30 μ.μ. «Συναυλία με τους Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Tonino Carotone, Δημήτρη Σταρόβα». Το 25ο Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Σαϊνοπουλείου ολοκληρώνεται με μια συναυλία 3 χαρισματικών καλλιτεχνών, που με το ταλέντο τους θα διασκεδάσουν το κοινό κάνοντάς το να ταξιδέψει σε μια άλλη σφαίρα. Ο σπουδαίος τραγουδοποιός Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μετά την μοναδική επιτυχία του νέου του διπλού CD με τίτλο «Οι άγγελοι ζουν ακόμη στη Μεσόγειο» έχει τη τιμή και τη χαρά να περιοδεύσει για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα, με έναν εκλεκτό ξένο καλλιτέχνη, τον ανατρεπτικό βάσκο τροβαδούρο, τον Tonino Carotone ο οποίος στη μουσική του συνδυάζει με εξαιρετική μαεστρία στοιχεία από punk, ska, reggae, latin, rock αλλά και από την ισπανική, ιταλική, γαλλική και μεξικάνικη μουσική. Την παρέα συμπληρώνει ο πολυπράγμων… «Αγαμος θύτης» Δημήτρης Σταρόβας, που το χιουμοριστικό και καλλιτεχνικό του ταλέντο κάθε φορά ξεχειλίζει με έναν μοναδικό συνδυασμό καλής μουσικής, ανατρεπτικού στίχου, σάτιρας και αυτοσαρκασμού! Κάθε του εμφάνιση παίρνει διάσταση ουσιαστικής επικοινωνιακής έκρηξης με σχόλια, τραγούδια και γέλια από την μεριά όλων. Του ίδιου, των μουσικών και του κοινού! Εκρηκτική και η παρουσία της Ισπανίδας τραγουδίστριας Piluka Aranguren, πρώην συνεργάτιδος των Amparanoia και μόνιμης παρτενέρ του Tonino Carotone. Ο Λαυρέντης μαχαιρίτσας, ο Tonino Carotone, o Δημήτρης Σταρόβας, και η Pilukα υπόσχονται ένα πρόγραμμα γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις! Το κοινό θα μπορέσει να απολαύσει μια ιδιαίτερη μουσική παράσταση με σπουδαίες ερμηνείες και ξεχωριστές φωνές, καθώς και ένα συναρπαστικό πάντρεμα Ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου, θα μας ταξιδέψουν... σε όλη τη Μεσόγειο.. διότι «Οι άγγελοι ζουν ακόμη στη Μεσόγειο»! Εισιτήρια:14-10 ευρώ.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Αμφιθεάτρου φιλοξενούνται εκδηλώσεις σχολείων της πόλεως και του νομού, καθώς και φορέων με αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα και σε ημερομηνίες (εφόσον υπάρχουν) προ της ενάρξεως ή μετά τη λήξη του Φεστιβάλ. Η παραχώρηση αυτή γίνεται στους φορείς για να παρουσιάσουν τη δραστηριότητά τους.
Για το φετινό Φεστιβάλ εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους, εγκρίθηκαν και θα πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος οι εκδηλώσεις: - Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 8.15 μ.μ. «Η αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Η νεοσύστατη ερασιτεχνική  θεατρική σκηνή “Αιθεροβάμονες” που δραστηριοποιείται στην περιοχή των μολάων παρουσιάζει το “κλασικό” πλέον θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη “Η αυλή των θαυμάτων”. Μια αυλή όχι σαν τις άλλες. Μια αυλή που αντέχει στο χρόνο, γιατί εκφράζει με ρεαλισμό μια συγκεκριμένη εποχή φτιάχνοντας με φαντασία τους ανθρώπους της, δεμένους με την πραγματικότητα και τη ζωή, μέσα σε αληθινές σχέσεις και με θεατρική ειλικρίνεια. Το έργο, γραμμένο πριν από 50 χρόνια, είναι σήμερα αναπάντεχα επίκαιρο. Συντελεστές: σκηνοθεσία Μαρία Σιουρούνη, μακέτα σκηνικού Δημήτρης Κοντίτσης, Μηλιά Μπελεγρή, κατασκευή σκηνικού Κώστας Πανάγος, επιμέλεια χρωμάτων: Βάσω Κουτσογιαννοπούλου, μουσική επιμέλεια Κώστας Δουμανάς.
- Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 8.15 μ.μ. «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι. Το Θεατρικό Εργαστήρι Γυμνασίου-Λυκείου Μολάων παρουσιάζει  «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του σημαντικότερου σήμερα Βρετανού συγγραφέα θεατρικών έργων για παιδιά και εφήβους, Μάικ Κένι. Ο Ναζ λατρεύει τις ιστορίες. Οταν ο πόλεμος τον αναγκάζει να γίνει πρωταγωνιστής σε μια αληθινή τέτοια, με πολλές περιπέτειες και μακριά από τον πατέρα του, που του τις διηγούνταν, ανακαλύπτει τη δική του δύναμη να λέει ιστορίες, να ζει μέσα από αυτές και να βοηθάει κι άλλους να επιβιώνουν έτσι μαζί του. Ενα έργο που με ανθρωπιά, μα χωρίς μελοδραματισμούς, μιλάει για την πορεία του πρόσφυγα «προς τα μπροστά», καθώς το «πίσω» γι’  αυτόν δεν μπορεί πια να υπάρξει. Σκηνοθεσία-επιμέλεια Ολυμπία Λαμπούση, Video Wall Κατερίνα Τσιούλου, σκηνικά-κοστούμια τα παιδιά του θιάσου, παίζουν Γιώργος Κουσούλης, Σοφία Ζερβάκου, Παρασκευάς Λεόντιος, Ελένη μάρση, Θεοδοσία Κριεζή, Κώστας Μοσχόπουλος, Ευγενία Κουλούρη, Αναστασία Μανίκη.


NEWSLETTER