Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 08:46

Συνεχίζεται το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Γράφτηκε από την
Συνεχίζεται το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

Συνεχίζεται και σήμερα στις 6 το απόγευμα, στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι αύριο. Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Δήμος Μεσσήνης και το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου του «Αρχαία Μεσσήνη». Στο φεστιβάλ συμμετέχουν με θεατρικές παραστάσεις αρχαίου δράματος 7 θεατρικοί όμιλοι σχολείων από όλη της Ελλάδα.
Το 8ο Λύκειο Αθηνών παρουσιάζει σήμερα την παράσταση "Ευμενίδες" του Αισχύλου και αύριο το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας θα παίξει την "Ελένη" του Ευριπίδη. Συντελεστές:  Αθανάσιος Τσακνάκης, Σπύρος Σεφεριάν, Χριστιάνα Κιόσια, Μαρία Ντρίνια, Ελμα Μέτο, Κατερίνα Μαρσέλα Σέβα.
Κύρια θέματα του έργου - Η δικαιοσύνη: Η διατάραξη του αξιακού συστήματος, η ανάγκη απονομής δικαιοσύνης, η ανθρώπινη ευθύνη τόσο στη διάπραξη του εγκλήματος όσο και στην απονομή δικαιοσύνης. Ο πολιτισμένος κόσμος: Η διάσπαση της αλυσίδας του εγκλήματος και του εξιλασμού με την ίδρυση θεσμών. Οι αξίες που συγκρατούν τους ανθρώπους από το έγκλημα. Ο άνθρωπος: Θύτης και θύμα ανάλογα με τη συνθήκη, υπεύθυνος ωστόσο στο εξής. Το πέρασμα από τον σκοτεινό φόβο του θεού στην ώρα της ανθρώπινης ευθύνης.
Παίζουν οι: Γαρουφαλιά Στέτου, Περικλής Αντωνακάκης, Ολτι Μπάσα,
Χριστίνα Παππά, Χριστιάνα Κιόσια, Ιωάννα Κολάι, Γκρέις Νουόκε, Ρέιτσελ Νουόκε, Χριστίνα Παππά, Χριστιάνα Σέβα, Παναγιώτα Σεφεράι,
Μαρία Ντρίνια, Κωνσταντίνα Πελεκούδα, Τζένη Τρόκα, Ραφαήλ Καμάρα.
Υπόθεση: Ο βασιλιάς του Αργους, Αγαμέμνονας, επιστρέφοντας από τον Τρωικό πόλεμο δολοφονείται από την γυναίκα του, την Κλυταιμνήστρα. Ο γιος τους Ορέστης με την ενηλικίωσή του παίρνει χρησμό από τον θεό Απόλλωνα να σκοτώσει την μητέρα του, να δικαιώσει το αίμα του πατέρα του και να πάρει ο ίδιος τον θρόνο του Αργους. Ομως ο μητροκτόνος, κυνηγημένος από τις Ερινύες, τις Τύψεις, αναγκάζεται να προσφύγει στο δελφικό ιερό του Απόλλωνα και να ζητήσει σωτηρία. Ο θεός κοιμίζει τις Ερινύες και στέλνει τον Ορέστη στην Αθήνα για να βρει δικαίωση από την θεά Αθηνά. Εκεί η θεά ιδρύει για πρώτη φορά δικαστήριο, τον Αρειο Πάγο, όπου ένορκοι πολίτες θα αποφασίσουν για την τύχη του μητροκτόνου. Ο Ορέστης αθωώνεται και η θεά μεταμορφώνει τις Ερινύες σε Ευμενίδες, σε Αξίες δηλαδή που στο εξής θα συγκρατούν τους ανθρώπους από το έγκλημα.
Χθες το απόγευμα, το 4ο Γυμνάσιο Αγρινίου παρουσίασε τις "Ορνιθες αλλιώς". Συντελεστές: Ελένη Χαρμαντζή, Αγγελική Παπαπάνου, Μαρία Κυριλή, Βασίλης Ραμμόπουλος.
Επαιξαν οι: Ανδρέας Τσούφης, Βασίλης Μέντζος, Αλέξανδρος Νάτσης,
Βασίλης Λαζαρίνης, Μάριος Ναθαναηλίδης, Χάρης Νικολόπουλος, Γιάννης Παπαθανασίου, Γρηγόρης Καπούλας, Γιώργος Νταραντούμης, Γιάννης Παπαδημητρίου, Βασίλης Νταραντούμης, Κατερίνα Αμπλιανίτη, Δήμητρα Αμπλιανίτη, Πέτρος Νταλαφούρας, Μάγδα Κολαζά, Αθανασία Σταθοπούλου, Αφροδίτη Αλεξοπούλου, Ιωάννα Βάρρα, Νικολέττα Βελτσίστα, Μαρία Γκρίζη, Φρόσω Δερβίση, Μαρία Κοντογιάννη, Κωνσταντίνα Ζαχείλα, Εύη Θεοδωροπούλου, Παναγιώτα Καρτέρη, Ζωή Νάκου, Σταυρούλα Μπενέκου, Χαρά Τασούλα, Φανή Τσίρκα.


NEWSLETTER